הידעת על קוריאה
מלחמות שוורים עדיין נערכים בקוריאה ומהווים אטרקציה תיירותית, בצד ביקורת ציבורית בעד זכויות בעלי חיים.
הכל עסקים. יומן המלחמה בעיניים קוריאניות
לאחר גילויי ההפתעה הראשונים מאירועי ה- 7 באוקטובר והודעת גינוי של ממשלת קוריאה למתקפת הטרור ושליחת תנחומים, התפנו הקוריאנים לטיפול בהשפעת המלחמה בעזה עליהם עצמם. החרדה הקיומית הקוריאנית הראשונית הייתה – האם אנחנו ערוכים לפלישה דומה מצפון קוריאה?
מבחינת תושבי קוריאה, נראה שהסנטימנט נוטה לטובת ישראל. קוריאנים רבים דרשו בשלומם של ישראלים שהם מכירים. הקהילה המוסלמית בקוריאה (לא קוריאנים) ערכה מספר הפגנות בשכונת איטוון שבה ממוקם המסגד של סיאול וקבוצות קוריאניות שוליות פרו פלשתיניות הפגינו נגד ישראל מול שגרירות ישראל. רמת הענין הציבורי דועכת במהירות, אלה רק חדשות חוץ.
לממשל הקוריאני זה ארוע עדין. מצד אחד יש ליישר קו עם הרוח הנושבת מכיוונו של ביידן. מצד שני המזרח התיכון מייצג פוטנציאל עסקי ענק לקוריאה, ובקוריאה עסקים הם בעדיפות ראשונה. ראו בהמשך הירחון את היקף העסקים הנוכחי של קוריאה עם מדינות המזרח התיכון ותבינו. נשיא קוריאה יון ביקר, במהלך הקרבות אצלינו, בסעודיה וקטאר וחזר כשבסלו עסקאות בעשרות מליארדים. תאגידי הענק של קוריאה רואים פוטנציאל עסקי רב במדינות המזרח התיכון והממשל צריך לנקוט משנה זהירות שלא להרוס להם.
איראן גם היא נמצאת על רשימת הלקוחות של קוריאה, שקיוותה שהיחסים עם איראן יופשרו עם החזרת ששת מליארדי הדולר של איראן שהוקפאו בקוריאה. התקווה נמוגה כאשר ארצות הברית הקפיאה שוב את הכספים, ימים לפני מועד התשלום, בשל מעורבות איראן בהתקפה של חמאס.
הקוריאנים בוחנים כל הזמן את השפעות האירועים על הכלכלה שלהם: בראש הדאגות – הפוטנציאל להאצת האינפלציה בשל עליה במחיר הנפט, וגם מה יעלה בגורלו של הסכם הסחר של קוריאה עם ישראל והסחר בין המדינות? מה יהיה על הפרויקטים המשותפים עם ישראל למחקר ופיתוח? מה ההשפעה על ההשקעות והחברות הקוריאניות בישראל ועוד.
חברת התעופה קוריאן אייר, כהרגלה, הייתה בין הראשונות לבטל את קו הטיסות היחיד בין ישראל לקוריאה וכנראה תהיה האחרונה לחזור. כך נותרו בקוריאה עשרות אלפי קוריאנים שתכננו לעלות לרגל לישראל. הקוריאנים שלחו מטוס חילוץ להחזיר לקוריאה אזרחים קוריאנים (בתמונה מעלה). בישראל רשומים כ 1,100 אזרחים קוריאנים. כמחצית מהם מוגדרים כשוהים לטווח קצר.
תראו מי קפץ לבקר
עשרה ימים לפני מתקפת הטרור ,JY Lee, הבעלים והמנהל של קבוצת סמסונג קפץ לביקור בזק בישראל. הוא נפגש עם מרכז הפיתוח של החברה בישראל וקיבל סקירה על ההשקעות שלו בטכנולוגיה ישראלית. תכף נבין למה העדיף שלא להצטלם עם שליט מזרח תיכוני סגול שיער וטרח לפזר מסך עשן לפני הביקור. לפני כן ביקר Lee במצרים, במפעל סמסונג שמייצר טאבלטים וטלוויזיות וניהל דיונים על הקמת קו יצור מצרי לסמרטפונים למזרח התיכון. לאחר מכן נסע לסעודיה שמסומנת בירוק בוהק על מפת ההזדמנויות שלו. פרויקט העיר העתידנית Neom של הממלכה מתוקצב ב- 500 מליארד דולר. אנשי סמסונג הנדסה כבר בונים שם מנהרה לרכבת והוא נשמע אומר להם "המזרח התיכון הוא תיבת אוצר עבורינו".
תכל׳ס, ישראל זה אחלה, כל עוד זה לא מסכן לנו את העסקים האחרים באיזור.
תערוכות החודש בקוריאה
תערוכות החודש הקרוב בתחום החינוך, הגיימינג, המזון, האנרגיה הירוקה ועוד – לחץ כאן
חגים בקוריאה
אין החודש חגים או חופשים בקוריאה
קוריאה בקצרה
עם חזרת שעון החורף בישראל, עומד הפרש השעות בין ישראל לקוריאה על 7 שעות.
מתיחת מותג. מותג האופנה הצרפתי לואי ויטון מחפש דרכים להרוות את הצימאון הקוריאני למותג ומקים רשת מסעדות יוקרה קוריאניות בסיאול בשיתוף פעולה עם שפים קוריאנים מפורסמים.
בקרוב אצלכם. יונדאי חותכת את מחירי הרכבים החשמליים החדשים שלה בארצות הברית בסכומים של עד 4,100 דולר, המטרה- לענות להחלשות הביקושים לרכב חשמלי וגם למדיניות המחירים האגרסיבית של המתחרה – טסלה.
אופק. קוריאה מתכננת להנחית חללית מתוצרת עצמית על הירח בשנת 2032, בתקציב של 400 מליון דולר.
התאוששות. תנועת הנוסעים בשדה התעופה הבינלאומי אינצ׳און תהיה השנה כ-57 מליון המהווים 80% מתנועת הנוסעים בשנת 2019, לפני פרוץ הקורונה.
עפים שבבים. אחד הסימנים החשובים ליציאה אפשרית של קוריאה מהמשבר הכלכלי בו היא נתונה הם הביצועים של שתי חברות השבבים הגדולות. Hynix צמצמה הפסדים ברבעון השלישי ב 38% ל – 1.3 מליארד דולר ברקע התאוששות מגזר ה- DRAM, שהפופולריות שלו עולה עם השימושים בזיכרונות אלה בישומי AI. גם סמסונג, יצרנית הזכרונות הגדולה בעולם, צמצמה מעט את ההפסדים במגזר השבבים.
סוללות תחת לחץ. כמענה למגבלות של ארצות הברית על יצוא טכנולוגיית שבבים לסין, הודיעה סין כי יצוא גרפיט באיכות גבוהה מסין מחייב אישורים מיוחדים. גרפיט הוא חומר קריטי ליצור סוללות לרכב וסין שולטת במרבית הגרפיט בעולם.
מגרש השדים. שוק הרכב המשומש בקוריאה מוערך בכ-22 מליארד דולר, כפול משוק הרכב החדש. קוריאנים לא אוהבים לקנות רכב משומש, בשל התדמית הגרועה של המוכרים ושל הרכבים הנסחרים. יונדאי מזהה פה הזדמנות ותקים פלטפורמת מכירות אונליין של רכבים משומשים. הרכבים יעברו טיפול, החלפת חלקים מקוריים, תיקוני פח וצבע וימכרו עם תעודה של יונדאי. מערכת AI תקבע את המחירים וללקוחות תהיה גישה להסטוריה של הרכב.
זול יותר מאילת. גם סמסונג מתחילה למכור מכשירי גלקסי משופצים עם סוללה ומסך חדשים ואחריות לשנה – כרגע זמין בארה"ב, צרפת ובריטניה. מה עם שוק הבית בקוריאה? מצד אחד חבל לוותר על עשרות מליוני לקוחות נאמנים שקונים כל שנה וחצי מכשיר חדש ב-1,500 דולר, מצד שני – יותר ממחצית הקוריאנים בגילאי 18-29 מעדיפים טלפונים של אפל וצריך לעשות משהו בנדון.
תכמון מס. ממשלת דרום קוריאה מוציאה למכרז פומבי 29% מהמניות של חברת האחזקות NXC שמחזיקה במחצית מחברת המשחקים הענקית Nexon הנסחרת בבורסה של טוקיו. המחיר המשוער – 3.6 מליארד דולר. איך הגיעו המניות לידי פקידי הממשלה? המייסד והבעלים של החברה המצליחה Kim Jung Ju נפטר אשתקד בגיל 54 והותיר אחריו אישה ושתי בנות (ראה ירחון מרס 22). כזכור, בקוריאה מס הירושה עומד על 60% וצריך לשלם אותו יחסית במזומן. ישבו הבנות אצל פקיד השומה והגיעו לסיכום – קח 29% מהחברה במקום מזומן. עכשיו הפקיד צריך למכור ולהביא את סכום המס לאוצר המדינה.
איך רזית?! חברת התרופות הגדולה בקוריאה Hanmi קיבלה את האישורים לבצע את השלב השלישי והאחרון בניסויים הקלינים של תרופה לדיאטה וסכרת ממשפחת GLP-1. זהו אותו הורמון שנמצא ברב המכר Ozempic. התרופה צפויה להכנס לשימוש בתוך שלש שנים. זכויות השיווק העולמי של התרופה נמכרו ל- Sanofi הצרפתית.
עסקאות והשקעות בדרום קוריאה
מיזוג הענק בין שתי חברות התעופה הסדירות של קוריאה – Korean Air ו-Asiana, הוכרז לפני שלש שנים, בנובמבר 2020, ואמור ליצר את חברת התעופה השביעית בעולם (ראה ירחון דצמבר 2020). עד כה תהליכי אישורי העסקה אצל רשויות ההגבלים העסקיים בעולם מתקדמים בעצלתיים. כדי להקל על האישורים החליטה מועצת המנהלים של Asiana להעמיד למכירה את פעילות המטען של החברה, שלא תכלל בגוף הממוזג. עסקי המטען הניבו ל Asiana בשנת 2022 יותר מ-2 מליארד דולר – יותר ממחצית מהכנסות החברה. אלא שעד כה לא נרשמו ביקושים משמעותיים לרכישה. הקונים הפוטנציאלים סבורים שהביצועים המעולים של עסקי המטען נובעים בעיקר מהשפעות פוסט-קורונה ואין להם קיום ארוך טווח. מכירה לתושבי חוץ אסורה בהתאם לחוק הקוריאני.
קבוצת פוסקו בעסקה למכירת חומרי גלם לייצור רדידי נחושת לחברת Lotte Energy Materials, יצרנית של רדידי נחושת לתעשיית הסוללות לרכב, בתמורה ל-4.4 מיליארד דולר. Lotte מהווה כיום 13% מהשוק הצומח במהירות.
מספנות Hyundai יבנו לקטאר 17 מכליות להובלת גז טבעי בתמורה לכ-4 מליארד דולר. זו עסקת המספנות הגדולה בתעשיה הקוריאנית אי פעם. העסקה הוכרזה בדוחא על ידי נשיא קוריאה ושליט קטאר. גם המתחרות הקוריאניות Samsung ו- Hanhwa במשא ומתן מתקדם לבניית 30 ספינות נוספות לקטארים בעסקאות שמוערכות ב 9-10 מליארד דולר. שני המנהיגים הסכימו להעלות את היחסים הכלכלים בין המדינות לדרגה של "שותפות אסטרטגית כוללת" תוך התמקדות ברכש קבוע של גז טבעי, תחזוקת ספינות, חקלאות וביטחון. על הדרך הביא איתו נשיא קוריאה Yoon הזמנות והשקעות בשווי של 15.6 מליארד דולר גם מסעודיה.
יונדאי רכב תקים בסעודיה מפעל לרכב חשמלי בתפוקה של חצי מליון רכבים, בשותפות עם קרן ממשלתית סעודית בעלות של כחצי מליארד דולר.
קרנות הון סיכון קוריאניות מגדילות השקעות חוץ על רקע היובש בשוק המקומי. הניסיון הטוב שהיה לחלקן בהשקעות מחוץ לקוריאה מגדיל את הביטחון שלהן. בששת החודשים הראשונים של השנה השקיעו קרנות קוריאניות כ-340 מליון דולר מחוץ לקוריאה (בעיקר בארצות הברית ומדינות מזרח אסיה). השקעות אלה מהוות כ-21% מסך השקעות הקרנות בתקופה. עיקר השקעות החוץ נעשות תוך העזרות בשותפים מקומיים.
בעננים. בסוף הקוריאנים הבינו שהעתיד נמצא בענן ואין סיבה להחזיק את כל המידע בתוך החברה. המהירות של מחשוב ענן לישומי AI תורם לשינוי בתפיסה הקוריאנית. מלכת המחשוב בענן אמזון השקיעה בשנים 2018-22 שני מליארד דולר בתשתיות ענן בקוריאה והיא תשקיע 6 מליארד נוספים בארבע השנים הקרובות. בממוצע שנתי זו ההשקעה הגדולה ביותר שלה אחרי הודו. שוק מחשוב הענן בקוריאה צפוי לייצר ערך כלכלי של 76 מליארד דולר בשש השנים עד 2028. אמזון תציע לקוריאנים 200 שירותי ענן שונים ומתחרה מול שחקניות קוריאניות כבדות כמו Naver, Kakao ו- KT שיתנו פייט להגן על שוק הבית
תמונת החודש מקוריאה
בסיאול נפתחה הקיץ בריכת שחיה ציבורית לכלבים.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל ובקוריאה
הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם את לוח החגים הישראלי בשפה הקוריאנית – לחצו להורדה
לנוחותכם – לוח החגים והחופשות הקוריאני המלא לשנת 2023. להורדה.
אחלה של גליון ממש מעניין. מדהים כמה הקוריאנים גם תומכים בנו, וגם נזהרים