הידעת על קוריאה?
מספר המשפחות הקוריאניות העוסקות בחקלאות ודייג ממשיך להצטמצם ועומד על 1,070,000 משפחות. גילו הממוצע של ראש משפחה חקלאית כזאת הוא 66 שנה.
מבזק פוליטי – מדיני מקוריאה
להלן תמצית של האירועים בתחום הפוליטי-מדיני שתשאיר אתכם בתמונה:
המתח בחצי האי הקוריאני מתגבר. ארצות הברית וצפון קוריאה מנהלות מלחמת הכרזות ואיומים הדדיים והסינים מנסים להרגיע את הרוחות. האמריקאים והדרום-קוריאנים מקיימים תמרונים רחבי היקף ומנגד צפון קוריאה ביצעה בשבת לפנות בוקר שיגור כושל נוסף של טיל בליסטי. סגן הנשיא האמריקאי, מייק פנס, ביקר בסיאול ולאזור הגיעה נושאת מטוסים אמריקאית.
חלקים ראשונים של סוללת ההגנה THAAD האמריקאית הגיעו לקוריאה. טראמפ הכריז שיידרשו ימים ספורים להציבה. הדרום קוריאנים, בין הפטיש הסיני והסדן הצפוני, מאותתים שייקח קצת יותר זמן. טראמפ בינתיים דורש מליארד דולר תמורת הסוללה, שכבר לפני שנתיים סוכם על התקנתה במימון אמריקאי מלא. למעשה, דרום קוריאה כבר שילמה הרבה מעבר למיליארד דולר על הסכמתה לפריסת הסוללה והיא מתמודדת כיום עם חרם סיני רשמי על תיירות לקוריאה, סגירת עסקים קוריאנים בסין, והטלת איסור על יבוא מוצרים קוריאנים.
בגזרת הפנים – מתחממת מערכת הבחירות. 13 מועמדים רצים לנשיאות, מהם חמישה מובילים ומסוקרים. כולם מכריזים הכרזות ומבטיחים הבטחות. הבחירות ב-9 במאי. תשעה ימים לבחירות המועמד המוביל (42.6 אחוז בסקרים) הוא Moon Jae-in, מנהיג המפלגה הדמוקרטית. אחריו – איש ההייטק Ahn Chol Soo עם 20.99 אחוז.
הנשיאה המודחת, פארק גון-היי, נמצאת במעצר ותעמוד למשפט עם אחדים מעוזריה. באותה פרשה נמצא במעצר גם היורש והבעלים בפועל של קבוצת סמסונג, JY Lee, ויצטרף אליו גם היו"ר של קבוצת Lotte, הקונגלומרט החמישי בגודלו במדינה, שגם כנגדו הוגש כתב אישום באשמת שוחד.
קוריאה – עדכוני כלכלה
"מסביב יהום הסער". אבל כל זה לא ניכר בברומטרים הכלכליים, שהיו צריכים כבר מזמן לאותת על מצוקה. מדד המניות הראשי KOSPI נגע בשבוע האחרון של אפריל בשיא של שש שנים. שער החליפין של המטבע הקוריאני, הרגיש לכל התרחשות – כמעט ללא שינוי. והאזרחים בקוריאה, שתמיד נמצאים באיזו חרדה תורנית – לא נראים מתרגשים במיוחד. כמו שסיכם לנו מנכ"ל קוריאני: "לאף אחד לא אכפת". האם הם יודעים משהו שאנחנו לא?
הבנק המרכזי של קוריאה מעריך שהכלכלה צמחה ברבעון הראשון ב 0.9 אחוז, מעט מעל הרבעון הקודם, בהובלת היצוא ומגזר הבניה, מה שנותן לאופטימיים שבכלכלני קוריאה תקווה שהכלכלה מתאוששת ואולי תעמוד ביעד הצמיחה של 2.6% לשנה כולה. בדרך צריכים הקוריאנים להתגבר על אתגרים רציניים כמו הכוונה האמריקאית לפעול להקטנת גרעון הסחר בין המדינות ולשקול שינוי או ביטול הסכם הסחר בין המדינות; קמפיין הנקם הסיני נגד סוללת הטילים האמריקאית וכמובן המתח האזורי שרק מתגבר.
גם בקוריאה יש "אחרי החגים"
לתשומת לב למי שמתכנן לטוס לקוריאה, להתקשר או לכתוב מייל: בשליש הראשון של חודש מאי הקוריאנים כמעט ולא עובדים בשל תקופת חגים ויום הבחירות. השנה נוסף חוקית גם ה- 1 במאי כיום חופש. כך שעד עשירי במאי – יום העבודה הסדיר הראשון, ישנם שלשה ימי עבודה בלבד. הקונגלומרטים הגדולים כבר הודיעו על ימי גשר באותם ימים, העסקים הקטנים ינסו לעבוד. אז ככה:
– יום שני 1 במאי – יום העובדים
– יום רביעי – 3 במאי – יום הולדתו של בודהה (בתמונה)
– יום שישי – 5 במאי – יום הילד
– יום שלישי – 9 במאי – יום הבחירות לנשיאות
רשימת החגים והחופשות המלאים השנה – בלינק הבא
צרות. אבל עשירים
מגזין פורבס פרסם את רשימת 50 עשירי קוריאה. עם כל הצרות, עדיין רבים מעשירי קוריאה התעשרו אף יותר. מניית סמסונג עלתה אשתקד ב- 60% והוסיפה 4.22 מליארד להונו של היו"ר (השרוי בתרדמת) של הקבוצה – האדם העשיר במדינה, שהונו נאמד ב 16.8 מליארד דולר. בנו JY Lee ,העצור בפרשת השחיתות הלאומית, ממוקם במקום השלישי. ביניהם במקום השני – הבעלים של ענקית הקוסמטיקה – AmorePacific.
את הכניסה הכי גבוהה לרשימה – למקום ה 24 – ביצע מייסד חברת משחקי הסמרטפון Netmarble שעומדת לפני הנפקה מהגדולות מעולם בקוריאה והונו נאמד ב – 1.433 מליארד דולר. בהחלט ניתן לראות ירידה בנוכחות של בעלי הקונגלומרטים הותיקים והשתלבותם של צעירים שהקימו והובילו חברות טכנולוגיה מצליחות. לחצו לצפיה ברשימה המלאה.
דיוני שכר בקוריאה הדרומית
השכר הממוצע ב-724 החברות הקוריאניות הרשומות למסחר בבורסה עלה בעשר השנים האחרונות ב-45 אחוז ועומד על 50 מליון וון בממוצע (כ-44 אלף דולר). תעשיית הטלקום שילמה בממוצע את השכר הגבוה ביותר (73.9 אלף דולר), אחריה מגזר הפיננסים (72 אלף דולר), חשמל וגז (67.8 אלף דולר) ותעשיית הבניה (53.5 אלף דולר).
השכר הממוצע בקונגלומרטים הגדולים ירד אשתקד בכ-2% ועמד על כ 71 אלף דולר. עשרת הגדולים פיטרו אשתקד 14 אלף עובדים.
עדכונים בקצרה מקוריאה
חברת הקוסמטיקה הגדולה בקוריאה, AmorePacific, הפכה לאחרונה לחברת הקוסמטיקה השביעית בגודלה בעולם. החברה מכרה אשתקד בסכום של כ – 5.6 מליארד דולר שרבע מהם הגיעו מיצוא ורבע ממכירות בדיוטי-פרי.
נהגי המוניות בסיאול יחזרו ללבוש מדים לקראת סוף השנה, לאחר הפסקה של שש שנים. העיצוב טרם נקבע.
Caffe Bene – מלכת בתי הקפה הקוריאנית, משלמת את מחיר הצמיחה המואצת שלה בשנים האחרונות. המכירות ב-2016 צנחו בשליש וההפסד השנתי הגיע לכ- 30 מליון דולר. הרשת התרחבה בשנים האחרונות אל מעבר לים ואף הרחיבה את פעילותה המקומית לתחומי המסעדנות והמאפים. הרשת הוקמה ב 2008 ובשיאה היו לה כ 2,000 סניפים בעולם.
מחיר דירה ממוצעת בסיאול עמד במרס על כ-530 אלף דולר ובאזורי היוקרה בדרום העיר (כמו גאנגנאם וסביבותיה) על 640 אלף דולר. דירה ממוצעת בכל המדינה מוערכת ב 280 אלף דולר.
מקבץ קוריאה – ישראל
יאמי – הנספחות המסחרית בסיאול בשיתוף מכון היצוא קיימו החודש אירוע לקידום מזון ישראלי בקוריאה בשםTaste Israel. בשיאו של האירוע קניינים ומפיצים קוריאנים, שהוזמנו לארוע במלון הילטון היוקרתי, טעמו לצהריים מזון ישראלי שהוכן במקום ע"י השפית הישראלית רותי רוסו ונפגשו עם יצרני מזון ישראלים.
קוריאה – מקבץ עסקאות והשקעות
גן עדן – Paradise City, קומפלקס ההימורים והמלונאות הגדול באסיה, נפתח החודש בסמוך לשדה התעופה Incheon. ההקמה ארכה שש שנים בהשקעה של כמליארד דולר, על ידי קבוצת Paradise הקוריאנית והתאגיד היפני Segga Sammy Holdings.
מי אמר גאלקסי נוט 7? סמסונג אלקטרוניקה פרסמה דוחות רבעוניים מצוינים, עם ההכנסות הגבוהות ביותר מאז 2013 (44.6 מליארד דולר) ורווחים השניים בגודלם מעולם (5.6 מליארד דולר). זאת בהובלת מגזר המוליכים למחצה. החברה הודיעה אגב כך כי לא תשנה את מבנה השליטה בחברה לחברת אחזקות, למגינת ליבם של אנשי קרן אליוט שלוחצים על העניין.
Kia Motors – תקים בהודו מפעל לייצור כ-300 אלף מכוניות בשנה, בהשקעה של כ 900 מליון דולר. זה יהיה המפעל החמישי של הקבוצה מחוץ לקוריאה.
Samsung Bioepis – חברת הביוסימילר בת החמש דיווחה לראשונה על קבלת אישור FDA האמריקאי לתרופה שפיתחה לטיפול בשלל מחלות אוטו-אימוניות. תרופת המקור היא Remicade של Johnson & Johnson, שנמכרה אשתקד ב 8 מליארד דולר.
קבוצת CJ הקוריאנית בוחנת רכישת השליטה בענקית הטיפוח הבינלאומית The Body Shop, שמחזיקה מעל 3,000 סניפים בעולם. תג המחיר המוערך – כמיליארד דולר. L'Oreal כבר הודיעה שהיא מעוניינת.
גוברות השמועות ש-GM בדרך החוצה מקוריאה. החברה החבוטה הציגה הפסדי עתק של 490 מליון דולר אשתקד, ומבצעת סבב פרישה וולונטרי חמישי במספר. GM נכנסה לקוריאה בסוף שנות התשעים, עם רכישת יצרנית הרכב Daewoo. זה לא מונע מוועד העובדים האימתני שלהם לבקש העלאות שכר ובונוסים קצת דמיוניים בהינתן מצבה של החברה.
NPS – קרן הפנסיה הלאומית של קוריאה הגדילה אשתקד את נכסיה ב-9% לכ-494 מליארד דולר. כל אחד ממנהלי ההשקעות של החברה מנהל בממוצע כ-2.1 מליארד דולר.
SK Hynix יצרנית הזכרונות השניה בקוריאה, תתמודד על רכישת חטיבת הזכרונות של טושיבה היפנית ביחד עם קרן הפרייבט אקוויטי האמריקאית Bain Capital. באיתות על רצינות כוונותיו, ביקר ביפן Chey Tae-won הבעלים של קבוצת SK, בסמוך לאחר ההחלטה שלא להגיש נגדו כתב אישום בנוגע לפרשת השחיתות הלאומית בה הייתה מעורבת הנשיאה לשעבר פארק.
Bain Capital תרכוש כמחצית מחברת Hugel הקוריאנית בתמורה ל-817 מליון דולר. החברה מתמחה ביצור בוטוקס ו"ממלאים" אחרים להסרת קמטים בעור הפנים באמצעות הזרקה.
משלימה את הפאזל? לאחר רכישת Harman, סמסונג תרכוש כנראה עד סוף השנה את חטיבת הרכיבים לרכב של פיאט-קרייזלר. בכך תתקדם הקבוצה צעד משמעותי נוסף להשלמת הקמתה של חטיבת הרכיבים לרכב.
Citibank יסגור 80 אחוז מהסניפים שלו בקוריאה וישאר עם כ- 30 סניפים בלבד. יעביר את השירות ללקוחותיו למתכונת און-ליין.
תמונה החודש
זוג בוחר את ארוחת הערב שלו בשוק הדגים של סיאול. כתבה על חוויית השוק בקישור הבא.
[…] הרקע לירידה במכירות הוא מסע נקם סיני כנגד קוריאה, בתגובה להצבת סוללת טילים אמריקאית על אדמת קוריאה, אשר פגע גם בעסקים קוריאנים אחרים, כפי שפורסם בגיליונות קודמים של "ירחון קוריאה לעסקים". […]
[…] הרקע לירידה במכירות הוא מסע נקם סיני כנגד קוריאה, בתגובה להצבת סוללת טילים אמריקאית על אדמת קוריאה, אשר פגע גם בעסקים קוריאנים אחרים, כפי שפורסם בגיליונות קודמים של "ירחון קוריאה לעסקים". […]