הידעת על קוריאה?
נשים קוריאניות הוסיפו לגובהן כ – 20 סנטימטר במאה השנים האחרונות! יותר מכל הגברים והנשים ב – 200 הארצות שנבדקו. מה הן אוכלות?
כלכלת קוריאה – לאן היא לוקחת את כולנו?
כלכלת קוריאה נמצאת בשלב מאוד מאתגר. תעשיות הענק מדממות ובמקומן נבנות חדשות שהתוצרים שלהן ישמשו בעתיד בכל בית. האם יש כאן הזדמנות? סקירת מפתח מאת איציק יונה, שפורסמה במוסף הארץ ב- 13 בדצמבר. קרא כאן
פלסטיק במקום עודף
לאחר העברת התחבורה הציבורית כולה (כולל מוניות) למערכת תשלומים מבוססת כרטיסים חכמים ולאחר השקה מוצלחת של אפליקציות תשלומים מסחריות (סמסונג ו-קאקאו), קוריאה עוברת לשלב הבא – צמצום כמות המזומנים והמטבעות שבשימוש לכיוון של "מדינה ללא מטבע". כבר כיום מחזיק הקוריאני הממוצע בכיסו כ – 63 דולר במזומן לעומת 156 דולר שבכיסיהם עמיתיו האמריקאים והגרמנים.
בחודשים הקרובים יחל פיילוט לפיו למשלמים במזומן בחנויות הנוחות לא יוחזרו מטבעות אלא יוטענו הכרטיסים החכמים. בהמשך תורחב התכנית לרשתות קמעונאיות נוספות ויוטענו כרטיסי האשראי או יזוכה חשבון הבנק של הלקוח.
הטבעת מטבעות עולה למשלם המסים הקוריאני כחמישים מליון דולר בשנה, שיחסכו אם כל המערכת הכלכלית תעבור לכלכלה נטולת מטבעות. כבר כיום (נתוני 2015) מתבצעות מחצית מהעסקאות הפיננסיות בקוריאה באמצעות כרטיסי אשראי, ורק 26 אחוז במזומן, כך שהשוק עצמו מכתיב את המהלכים לביטול התלות במטבעות ואף בשטרות.
מזה שנים מתמרצת מערכת המסים הקוריאנית את השימוש בכרטיסי אשראי. שימוש בכרטיסי אשראי לביצוע רכישות פרטיות מקנה לכל אזרח הנחה (זיכוי) במס הכנסה. הוצאות עסקיות שאינן בכרטיס אשראי עסקי או העברה בנקאית – אינן מוכרות תמיד לצורכי מס ומע"מ. כך מכניסים הרבה יותר עסקאות לרשת המס ונלחמים בהון השחור.
קוריאה – הכי קל לעסקים
בדו"ח Doing Buiness 2017 של הבנק העולמי דורגה קוריאה במקום החמישי מתוך 190 מדינות. הדו"ח מדרג את הקלות של עשיית עסקים בקטגוריות כמו הקמת עסק, אישורי בניה, קבלת אשראי, עסקים בינלאומיים, אכיפת חוזים ועוד. ומה מצבנו? ישראל מדורגת במקום ה – 52 לאחר שירדה שלושה מקומות – ראו בעיניכם.
דירה להשכיר – הגרסא הקוריאנית
בקוריאה ישנן כ – 19 מליון דירות. כ – 40 אחוז מהן מושכרות. במשך עשרות שנים היה נהוג בקוריאה לשכור דירות בשיטה שדומה למה שקרוי אצלנו "דמי מפתח" – פקדון חד פעמי גבוה ותשלום חודשי מזערי או אפסי. בעל הבית היה יכול להפקיד את התמורה או להשקיע אותה ולקבל תשואה נאותה. בשנים האחרונות ירדה הריבית לרצפה ודמי הפיקדון עלו ועלו עד שהגיעו כמעט למחירה של דירה חדשה. בחמש השנים האחרונות חל מהפך ומספר הדירות המושכרות בשכירות חודשית גבוה כעת פי 1.5 ממספר הדירות המושכרות בדמי מפתח (Jeonse).
עוד על שוק הנדל״ן בקוריאה ניתן לקרוא בפוסט הבא.
חזקים בביטחון
מספר שנים לאחר שהחליטה לצאת מרשימת יבואניות הנשק הגדולות בעולם, קוריאה ממשיכה למצב את עצמה כיצרנית נשק מובילה. 7 חברות קוריאניות נכנסו השנה לרשימת 100 יצרניות הנשק הגדולות בעולם. בשנת 2015 הגדילו החברות הקוריאניות האלה את הכנסותיהן בשליש.
עדכונים בקצרה מקוריאה
עם מצומצם – בשנת 2031 תתחיל אוכלוסיית קוריאה להתכווץ. בין השאר בגלל שאנשים לא מתחתנים. 35 אחוז מבני השלושים ומעלה – אינם נשואים. אוכלוסיית משקי הבית של יחידים הולכת וגדלה, היקף הרכישות בחנויות נוחות ומכירות ממוצרים המאפיינים צרכנים בודדים (כמו דגני בקר) – בעליה.
דוקטור יקר – האלפיון העליון בקוריאה משתכר כ – 324 אלפי דולר בממוצע בשנה והמאיון העליון כ – 108 אלפי דולר. כך עולה מניתוח נתוני מס ההכנסה ומשרד העבודה הקוריאני. בין המקצועות המאכלסים את האלפיון העליון – מנהלי עסקים (29 אחוז) רופאים (22 אחוז), ובעלי עסקים (13 אחוז). אין ברשימה פקידי ממשלה. בולטים בדו״ח הם הרופאים הקוריאנים ששיעורם באלפיון העליון פי ארבעה מאשר עמיתיהם באמריקה וכן עורכי הדין הקוריאנים ששיעורם באלפיון (1.9 אחוז) נמוך מחבריהם האמריקאים (7.3 אחוז).
אז התאבד – הרגולטור הקוריאני של תעשיית הפיננסים יטיל עונשים כבדים, עד כדי שלילת רישיון, על חברות ביטוח חיים קוריאניות שלא ישלמו את דמי הביטוח למשפחות של מתאבדים. סכומי הביטוח הלא משולמים מגיעים בחברות הגדולות ל – 100-150 מליון דולר לחברה. התאבדות היא צורת מוות נפוצה בקוריאה.
מספנות Deawoo – יחתכו עוד 22 אחוז מכוח האדם, לאחר שאשתקד שלחו הביתה שליש מהעובדים. אם תשרוד, בשנת 2018 יעבדו במספנה 8,000 איש ומחזור המכירות הצפוי שלה יעמוד על 6 מליארד דולר לעומת כפול מזה לפני מספר שנים.
ככה ייעשה למי שמרמה – פולקסווגן לא מכרה אף לא מכונית אחת בקוריאה ו- אאודי, אחותה מכרה רק 460 רכבים בנובמבר – לראשונה מאז הגיעו לקוריאה לפני 11 שנה. הסיבה – ממשלת קוריאה הטילה איסור מכירה על מרבית הדגמים של המותגים האמורים בעקבות פרשת דיזלגייט. את הדחף למכוניות יוקרה גרמניות מילאה מרצדס שהפכה בחודשים האחרונים למותג הרכב הזר הנמכר בקוריאה. אגב – אין דבר ייחודי לקוריאה בפרשת דיזלגייט, הם פשוט לוקחים את זה אישית כשעובדים עליהם. אנחנו לא.
מדפדפת – מלכת האינטרנט הקוריאנית Naver שחררה גרסת ביטא של דפדפן אינטרנט בשם Whale, שפותח במשך חמש שנים. רק על התעוזה מגיע להם שאפו.
LG Electronics – ממשיכה ללכת בתוך עקבות הענק שמשאירה סמסונג, היריבה הנצחית. הפעם הדרך מובילה לשוק ההדמיה הרפואית. החברה תשיק בכנס הרדיולוגים האמריקאי הקרוב סדרה של מוצרים לדימות וניתוח הבנויים על יכולת המסכים הגבוהה של החברה.
מקבץ קוריאה – ישראל
בירה אלכסנדר – תהיה כנראה הבירה הציונית הראשונה שתעשה עלייה לקוריאה.
תעשיה אווירית במשותף עם חברה קוריאנית פיתחו והדגימו מזל״ט עם מנוע היברידי ראשון בעולם, שגם ממריא ונוחת אנכית. הטווח של המזל״ט החדש גדול ביחס למזל״ט רגיל והוא אף שקט ממנו. כיוון שהתחום נמצא על הכוונת הקוריאנית המזל״ט ביצע את טיסת הדגמה אל מול עיניהם של כמאה פקידי ממשלה ובכירים בתעשייה.
קדימהסטם – חברת תאי הגזע הבורסאית, גייסה 7 מליון דולר מהחברה הקוריאנית Corestem כחלק מהסכם שת"פ בין הצדדים. הקוריאנים קבלו זיכיון לשווק תרופה של קדימהסטם לטיפול במחלת ניוון שרירים מסוג ALS וכן מוצר לטיפול בסכרת. עדכון: בתחילת ינואר, כחודש לאחר הכרזה על העסקה הודיעה קדימהסטם לבורסה כי העסקה בוטלה.
רדהיל ביופארמה – חתמה על הסכם להענקת זכויות המסחור של תרופה למיגרנה בדרום קוריאה.
קוריאה – מקבץ עסקאות והשקעות
הכיוון מערב – מלכת משחקי הטלפון הקוריאנית Netmarble תרכוש סטודיו קנדי לפיתוח משחקים בשם Kabam בתמורה לכ- 840 מליון דולר. הקנדים אחראים למספר להיטים, שמשחקים בהם עשרות מליונים בעולם. העסקה משקפת את הבגרות של החברה הקוריאנית בהחלטתה שזה הזמן לכבוש ברצינות שווקים מערביים.
מתגלגלים – חמישה גופים מתחרים על רכישת יצרן הצמיגים השני בקוריאה – Kumho, שנמכר על ידי הנושים שלו. בין המתחרים יצרני צמיגים גדולים מסין והודו. החברה היא חלק מתאגיד Asiana, המחזיק גם בחברת התעופה השנייה בקוריאה.
עדיין גדולים במספנות – סמסונג תעשיות כבדות – קרובה לחתימה על עסקת 800 מליון דולר להקמת מתקן גיזוז צף למובילת גז טבעי מהולנד; דייהו תעשיות כבדות תספק 10 ספינות לאירן בעסקת 700 מליון דולר; יונדאי תעשיות כבדות תקים מיזם משותף עם חברת הנפט של סעודיה בהיקף של מעל 4 מליארד דולר להקמת מספנת ענק בטכנולוגיה קוריאנית.
MBK Partners – פירמת הפרייבט אקוויטי הגדולה באסיה, גייסה 4.1 מליארד דולר לקרן חדשה. קרן הפנסיה הלאומית של קוריאה, עם מעל 400 מליארד בקופה, החליטה להישאר הפעם בחוץ.
רחפנים קוריאנים – ממשלת קוריאה בנתה תכנית למיצוב המדינה כמובילה בתחום הרחפנים, בהשקעה כוללת של מעל 400 מליון דולר בשיתוף הסקטור הציבורי והפרטי, בשלש השנים הקרובות. תעשיית הרחפנים אמורה להיות מנוע צמיחה עתידי של כלכלת קוריאה.
תמונה החודש
היה נהג? קו רכבת תחתית בקוריאה מופעל ללא נהגים. מה יקרה בשביתת הנהגים? צפו בוידאו.