מאת: חיים חושן, שגריר ישראל בקוריאה
בימים אלה אני מסיים שירות של ארבע שנים כשגריר ישראל לרפובליקה של קוריאה. היו אלה שנים מרתקות, מהנות ובעלות עניין רב, הן במישור האישי והן במישור המקצועי.
בתקופת שהותי כאן נוכחתי לדעת שרבים בארץ וגם בעולם לא מכירים את קוריאה ולא מודעים למה שיש למדינה זו להציע. בשנים האחרונות יש יותר מודעות לקוריאה, בשל ההצלחה העולמית של תעשיית הקולנוע והמוסיקה הקוריאנית וכן בעקבות החשיפה הרבה למגעים עם צפון קוריאה.
גיליתי שסיאול היא אחת הערים הטובות בעולם לחיות בהן מבחינות רבות. היא משופעת בטבע ,יערות ופארקים, עולם קולינרי עשיר, חיי מוסיקה ותרבות ועוד. לדעתי גם התיירים מהמערב עדיין לא גילו פינות חמד רבות בקוריאה וחבל. הארץ יפה, נקיה, מטופחת, עם רשת כבישים ותחבורה מודרנית ויעילה והעם הקוריאני הוא עם חם וידידותי שמעריך מאד ואוהב את ישראל.
במהלך שירותי כאן ניסיתי לקדם את היחסים בין ישראל לבין קוריאה במגוון גדול של תחומים. אחד המדדים לאופי היחסים בין מדינות הוא קיום ביקורים רשמיים והדרג של ביקורים אלה.
בדצמבר 2018 זכיתי ללוות את יו"ר האסיפה הלאומית Moon Hee-sang בביקורו בארץ, הביקור רם הדרג ביותר שהיה בארץ אי פעם מקוריאה. ביולי 2019 ביקר כאן כבוד נשיא המדינה, מר ראובן רובי ריבלין. זהו הביקור השני אי פעם של נשיא מדינת ישראל בקוריאה. הראשון היה של הנשיא המנוח שמעון פרס בשנת 2010. עד היום לא התקיים עדיין ביקור של נשיא קוריאני בישראל ואני מאד מקווה שלא ירחק היום וביקור שכזה יתקיים. במקביל ליו"ר האסיפה הלאומית ביקר בארץ גם ראש העיר Daegu.
במאי 2019 ביקר בישראל ראש עיריית סיאול המנוח Park Won Soon.
באוגוסט 2019 ביקרה בישראל שרת הסחר Yu Myong-Hee. במהלך ביקורה חתמה על הצהרה משותפת יחד עם שר הכלכלה דאז אלי כהן על סיום המו"מ על הסכם הסחר החופשי בין המדינות.
בשנים האחרונות היו גם מספר ביקורים חשובים מהקהילה העסקית הקוריאנית בישראל ובהם יו"ר תאגיד הענק Doosan, מר Park Yong-Man שהוא גם יו"ר התאחדות התעשיינים ולשכות המסחר. הוא הגיע ארצה באפריל 2019 בראש משלחת של ראשי לשכות מסחר מקוריאה וחתם על מזכר הבנה עם יו"ר איגוד לשכות המסחר של ישראל.
Tae Young סגן יו"ר יונדאי כארד, הזרוע הפיננסית של תאגיד יונדאי ביקר בארץ בדצמבר 2018.
יו"ר תאגיד לוטה, Shin Dong Bin החליט בעקבות ביקורו בארץ באוגוסט 2019 להשקיע בטכנולוגיות ישראליות וכן לייבא בפעם הראשונה יין ישראלי ולמכרו ברשת חנויות הכלבו של התאגיד.
לקוריאנים יש הערכה עצומה כלפי מדינת ישראל והעם היהודי והם מודעים היטב לרמה הטכנולוגית המתקדמת של ישראל וכן לסצנת הסטרטאפ המפותחת אצלנו.
ישנן השקעות קוריאניות בחברות סטרטאפ ישראליות כגון ההשקעות שביצעה חברת יונדאי מוטורס במטרה לפתח טכנולוגיה תחבורתית עתידית. במהלך ביקור כבוד נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין במרכז הפיתוח של יונדאי בעיר Hwaseong אמר סגן יו"ר החברה Chung Eui-Sun שיונדאי מוטורס תגדיל את השקעותיה בסטרטאפים ישראלים. חברת SK Telecom השקיעה באחרונה 15 מליון דולר בסטרטאפ הישראלי Nanox. למרות השקעות אלה ואחרות אני חושב שאנו עדיין רחוקים מאד מלנצל את הפוטנציאל הגדול הטמון בשת"פ עם קוריאה.
השוק הקוריאני אינו שוק קל לחדירה ולא פשוט לעשות עסקים בדרום קוריאה אבל אני מאמין שעם רצון ונכונות להשקעה לטווח ארוך אפשר לעשות כאן עסקים טובים. המתכון להצלחה הוא בהכרת התרבות העסקית המקומית ששונה מאד מהמערב, הצטיידות בהרבה סבלנות ואורך רוח, נוכחות במקום, אם באופן ישיר או באמצעות נציג מהימן המכיר את השוק כאן.
בקרוב נחתום על הסכם הסחר החופשי עם קוריאה. יהיה זה הסכם הסחר הראשון של ישראל עם מדינה אסיאתית כלשהי. קוריאה היא מעצמה תעשייתית וטכנולוגית ולהערכתי ישנן כאן אפשרויות רבות. כולם מדברים כאן על המהפכה התעשייתית הרביעית ועל הצורך של קוריאה להשקיע בתעשיות העתידיות של המאה ה-21 .
הקוריאנים הם עם חרוץ, ממושמע ומוכשר שהצליח לבנות את אחת הכלכלות המשגשגות בעולם ולהערכתי הם גם יצליחו להגיע למטרתם.
בשנת 2019 הצלחנו להגיע לשיא במספר התיירים הקוריאנים שביקרו בארץ – 60,000. קוריאן אייר התחילה לטוס לארץ 4 פעמים בשבוע החל מתחילת 2020 והיה בכוונתה אף להוסיף טיסה חמישית ארצה. מגיפת הקורונה טרפה את כל הקלפים ובשלב זה טיסות החברה לישראל מושעות עד הודעה חדשה.
אני מקווה שעם תום המגיפה תנועת התיירות מקוריאה ארצה תתחדש ומספר התיירים אף יגדל. אני גם מקווה שיותר תיירים ישראלים יגלו את קוריאה ואת נפלאותיה.
בתחום הבטחוני, קוריאה היא אחת מהשותפות החשובות שלנו הן במכירת ציוד בטחוני והן בשת"פ בין הצבאות.
בשנים האחרונות קידמנו מאד את שיתוף הפעולה האקדמי בין המוסדות להשכלה גבוהה בשתי המדינות. 20 נשיאי אוניברסיטאות מהמובילות בקוריאה ביקרו בישראל. בהמשך לכך במהלך ביקור נשיא המדינה כאן נחתמו 13 מזכרי הבנה בין אוניברסיטאות קוריאניות לאוניברסיטאות בישראל. אני חושב שהישראלים לא מודעים מספיק לרמה הגבוהה של האוניברסיטאות הקוריאניות ולעובדה שמלמדים כאן קורסים רבים באנגלית.
סטודנטים מוכשרים יכולים להתקבל לאחת מהאוניברסיטאות הטכנולוגיות המובילות כאן כמו KAIST, GIST, UNIST, DGIST וכו' וללמוד הנדסה או מקצועות אחרים בחינם תוך קבלת מלגת מחיה נדיבה, מגורים ולימודים בקמפוסים מפוארים והזדמנות להכיר סטודנטים מכל העולם הלומדים כאן.
ולסיכום, כולי תקווה שמגיפת הקורונה תמוגר בעתיד הקרוב וכשזה יקרה נוכל לראות תנועה הרבה יותר גדולה של אנשים בין ישראל לקוריאה, סטודנטים, תיירים ואנשי עסקים. אני מאמין גדול בפוטנציאל העסקי והכלכלי של קוריאה עבורנו וכן בפוטציאל הקיים גם בתחומים אחרים ומאמין שהיחסים ביננו ישתדרגו בשנים הבאות.
איציק,
אני מעריך מאד את הדרך המיוחדת שבחרת,, ליצג פירמות ישראליות בקוריאה. יש הרבה מן המשותף בין יזראל לקוריאה. זוהי מדינה של עם אחד מחולקת ובמצב של שביתת נשק והשלום בין הצדדים כנראה רחוק. כמו כן זוהי מדינה ברמה טכנולוגית גבוהה ושיש מקום רב לשיתוף פעולה טכנולוגי ומסחרי עם פירמות ישראליות.
אני מאחל לך שנה טובה והרבה הצלחה במשימה הנכבדה שלקחת על עצמך.