פוסט אורח מאת: דוקטור אלון לבקוביץ.
לקריאת הפרקים הקודמים: פרק א׳ – פרק ב׳
במהלך הביקור שלי בקוריאה הצפונית ניהלתי שיחות רבות עם המדריכה ועם העוזר שלה, סטודנט שנה רביעית ללימודי תיירות. משיחות אלו למדתי שסטודנטים באוניברסיטה נדרשים לעבוד בכל שנת לימודים חודש ימים בחקלאות ושבוע נוסף במפעלים. כששאלתי את המדריכה, אם גם היא נדרשת לתרום למדינה, היא ציינה שרק עשרה ימים בשנה הם עובדים בחקלאות או במפעל. במהלך הנסיעות ברחבי קוריאה הצפונית, ראיתי חיילים רבים העובדים בשדות לצד הכפריים. חל איסור לצלם חיילים ולכן לא יכולתי להנציח זאת.
צפון קוריאה – תורת המונומנטים
לקראת סיום, מילה על תורת היחסיות. למנהיגי מדינות "דמוקרטיות" יש נטייה לבנות מבנים מרשימים וגדולים מאוד, להראות שהם חשובים ומוצלחים. לדוגמא, את ארמונו/הפרלמנט של צ'אוצ'סקו ניתן לראותו מהחלל, על חשבון משלם המיסים הרומני. גם בקוריאה הצפונית זכיתי לראות מונומנטים המייצגים את תורת היחסיות. לדוגמא, שער הניצחון בקוריאה הצפונית, גבוה יותר משער הניצחון בפאריז. אצטדיון הספורט בפיונגיאנג, הוא הגדול בעולם. מלון ריוגיונג בפיונגיאנג הנישא לגובה של 105 קומות ונראה כמו פרמידה, הוא דוגמא נוספת לפרויקט מגלומני שנבנה כדי להוסיף גאווה לרפובליקה, אבל לא שימש מעולם כמלון, אלא כמקור לגאווה לצילומי התיירים הזרים.
לאורך הטיול מאוד נזהרתי בלשוני, גם מתוך כבוד לכללי ההתנהגות וגם שלא להביך את מדריכי. אולם במקרה אחד נפלטה לי אמירה שהציבה את המדריכה "בדילמה הומוריסטית". לבקשתי, עצרנו את הרכב באחד מרחובות פיונגיאנג ויצאנו "להיזדנגף" כששני מדריכי צמודים אלי במהלך הסיור ברחובה של עיר. לפני שהתחלנו את הטיול, ביקשתי לצלם את הכניסה לתחנת הרכבת המרכזית בפיונגיאנג. מעל הכניסה, מתנוססות תמונותיהם של קים איל-סונג ובנו קים ג'ונג-איל. קים איל סונג מכונה בקוריאה "השמש" (כתחרות לסטלין). ניסיתי לצלם את הכניסה ואת תמונות המנהיגים, אולם השמש הסתירה את תמונות המנהיגים. המדריכה שאלה אותי מה הבעיה, מדוע אינני מצלם, ואני עניתי: "השמש מסתירה לי את השמש". היא צחקקה לשניה וחצי , עד שהבינה שהיא צוחקת על המנהיג שלה (השמש) ומיד עברה למוד רציני.
באחד הבקרים, עברנו ליד קבוצת נשים שרקדו ושרו ליד תחנת הרכבת בפיונגיאנג. שאלתי את המדריכה אם הן מתאמנות לקראת יום הולדתו של קים איל-סונג שחל ב-15 באפריל. היא הסבירה שנשים אלו מעודדות את העובדים להגיע לעבודה ולעבוד כמו שצריך. ישנן כמה קבוצות של מעודדות שפזורות במקומות מרכזיים ומעודדות את העובדים בכל בוקר, בדרכם לעמל יומם.
לפני נסיעתי לשדה התעופה, ביקשתי מהמדריכה לעצור ולצלם את המעודדות מקבוצת Propaganda Team Number One . צילמתי, התעודדתי ונסעתי ישירות לשדה התעופה.
כולם מוזמנים להרצאתו של דוקטור לבקוביץ' על קוריאה הצפונית ביום 25 ביוני בבית ציוני אמריקה – פרטים כאן.
דר׳ אלון לבקוביץ הוא מומחה למדיניות חוץ וביטחון, בדגש על חצי האי הקוריאני. משמש כראש החוג החוג למדעי החברה והאזרחות במכללת בית ברל וכחוקר במכון בגין-סאדאת.