מזל טוב! ירחון קוריאה חוגג שש שנים ו-72 גליונות חודשיים. נשמח אם תתנו לנו פידבק קצר. מה להוסיף, מה להוריד ובכלל. לחץ כאן
ירחון קוריאה בגרסה המשודרת. איציק יונה סוקר בהרחבה את עניני השעה בקוריאה בפודקאסט "הקוריאנים".
הידעת על קוריאה?
עו"ד קוריאני בן 47 ירק לצלחתה של אישתו כיוון שדיברה בטלפון בזמן הארוחה. הוא הורשע ב"גרימת נזק לרכוש" וישלם קנס של 450 דולר.
נחתם הסכם הסחר עם דרום קוריאה
בעוד רועמים התותחים של "שומר החומות", התקיים החודש בסיאול טקס החתימה על הסכם הסחר בין ישראל לדרום קוריאה. שבע שנים חלפו מאז ישב שגריר ישראל דאז מול נשיאת קוריאה פארק וביקש לקדם הסכם סחר. הנשיאה (כיום האסירה. שוחד, מרמה וכו' אתם יודעים) אמרה לעוזר שלה – "תרשום". החלטות נשיאותיות אין להשיב, אפשר רק למשוך זמן. ההסכם יוריד למעשה את רוב המכסים בין המדינות, חלקם בהדרגה. היצואן הישראלי יזכה להשוואת זכויות מול מתחריו מאירופה וארצות הברית שכבר שנים נהנים מהסכם סחר. היבואן הישראלי ישקול כמה מההנחה שקיבל יעביר ללקוחותיו. עיקרם בתחום הרכב. למתעניינים ראו דוגמאות להפחתות המכס הצפויות.
עיקר כוחו של ההסכם הוא בהיותו פלטפורמה ליצירת אווירה עסקית לגיטימית לשיתופי פעולה אסטרטגיים והשקעות בין תאגידים משתי המדינות. בלי זה, התוצאה העיקרית של ההסכם תהיה הגדלה נוספת של המאזן המסחרי לטובת הקוריאנים ויבואנים ישראלים יותר עשירים. וכאן תפקידם של קובעי המדיניות ונציגי הציבור, בעיקר בצד הישראלי. על ההסכם בהרחבה – במאמר הבא מאת איציק יונה.
רבותי, המהפכה בתנועה
אם לא שמתם לב אנחנו בעיצומה של מהפכה, שבסיומו של הפרק הנוכחי שלה כולנו ניסע ברכבים חשמליים. לא יהיו תחנות דלק, הרחובות יהיו שקטים והמכונאים – מובטלים. הלב של המהפכה הן הסוללות הנטענות לרכב. הקוריאנים זיהו זה מכבר את ההזדמנות שמתאימה להם כמו כפפה ליד. מוצרים בודדים ולא מערכות, טכנולוגיה עילית, יכולת יצור המוני, פריסה גלובלית ויכולת רכש ולוגיסטיקה. כל מה שהם אוהבים.
עד כה עסקו יצרני הרכב בבניית התשתית הטכנולוגית והאחרת לייצור הרכב החשמלי. יצרניות הסוללות פיתחו את הטכנולוגיה ועדיין מבצעות השקעות ענק לפריסת המפעלים הגלובליים שלהן. לדוגמא, ההסכם שחתמה החודש SK עם Ford להקמת מפעל ענק לייצור סוללות בארצות הברית בהשקעה של למעלה מ 5 מליארד דולר.
כעת היגיע הזמן לנוע אחורה בשרשרת האספקה ולשריין את חומרי הגלם. היצרניות, וכל מי שיכול, בונה יכולות בתחום חומרי הגלם לסוללות ובמקביל נבנות יכולות למיחזור סוללות. כולם רוצים חלק. להלן טעימה מהחודש:
- ענקית המתכות Posco רכשה 30 אחוזים ממכרה ניקל באוסטרליה בתמורה ל 240 מליון דולר.
- כמו כן, החלה Posco בבניית מפעל קוריאני לליתיום, ובמקביל מתכננת מפעל ליתיום בצפון ארגנטינה.
- וגם – Posco קנתה חלק ממפעל בטנזניה המתמחה בייצור גרפיט – החיוני לייצור סוללות לרכב.
- קונצרן Lotte יקים מתקני ייצור לאתילן פחמני (EC) ודמיתיל פחמני (DMC) המשמשים לייצור סוללות לרכב חשמלי.
- SK, יצרנית סוללות בעצמה, מקימה מיזם משותף עם שתי חברות סיניות לייצור חומרי גלם המשמשים לייצור הקטודה בסוללה. חומרי הקטודה מהווים 40% מעלות הייצור של הסוללה.
- SKC – מקבוצת SK, תקים בארצות הברית מפעל לרדידי נחושת המשמשים לייצור סוללות. הוא יוקם בג'ורג'יה בסמוך למפעל הסוללות של SK.
- LG פתרונות אנרגיה, היצרנית השניה בעולם של סוללות לרכב, חתמה על מזכר עקרונות עם קונסורציום בהובלת ממשלת אינדונזיה לפתח את כל שרשרת הייצור של יצור סוללות לרכב, בדגש על אספקת חומרי הגלם שאינדונזיה מובילה בהם וחיוניים לתחום כמו ניקל, cobalt ועוד.
קורונה בקוריאה – תמונת מצב
קוריאה נכנסה מאז תחילת השנה לשגרת קורונה. כולם עם מסכות, יש הגבלות ורוב הציבור מציית, מאובחנים 500-600 חולים חדשים ביום, והחיים ממשיכים. החיסונים מתנהלים בעצלתיים, כנראה על רקע כשל ממשלתי ברכש ואספקה בשילוב מסוים של התניה תרבותית לחכות לראות מה קורה עם מי שהתחסן. עד כה חוסנו בשני חיסונים רק 4% מהאוכלוסיה.
חגים וחופשים החודש בקוריאה
06.06 – יום הזיכרון. זהו יום זיכרון לזכר הנספים במלחמת קוריאה – יום חופש
קוריאה בקצרה
מצלצלת עד בריסל. שגריר בלגיה בקוריאה נקרא חזרה הביתה לאחר שאישתו תועדה מחטיפה סטירה לזבנית בחנות בגדים בסיאול, וגרמה למהומה ציבורית בקוריאה. אין לדעת מה הייתה התגובה הציבורית אילולא הייתה אשת השגריר – סינית.
לוקחים סיכון. שישה מליון קוריאנים משקיעים פעילים במטבעות וירטואליים דרך 4 בורסות קריפטו קוריאניות. ההשקעה הממוצעת היא כ-3.6 אלף דולר. תנו כבוד לבועה הבאה. הבועה הקודמת בתחום הייתה לא מזמן.
עוברים לשמפניה. שכרם השנתי הממוצע של העובדים בתאגידי הענק של קוריאה עלה אשתקד ב 5.8% והסתכם בממוצע ב – 83 אלף דולר. המרוויחים הגדולים הם עובדי ענקית האינטרנט Kakao ששכרם עלה ב- 35% והסתכם בממוצע ב – 89 אלפי דולר. זאת על-פי נתונים של 23 מתוך 30 החברות בעלות שווי השוק הגדול במדינה.
יונדאי היברידית. רוכבות על גלי הביקושים להובלה ימית, המספנות הקוריאניות צברו בחמשת החודשים של השנה יותר הזמנות מאשר בכל 2020. צבר ההזמנות של שלשת המספנות הקוריאניות המובילות חושף מהפכה מפתיעה – מנועים היברידיים המונעים גם בגז נוזלי או LPG. ספינות היברידיות מהוות 80 אחוזים מצבר ההזמנות של מספנות דייהו, וכ-40 אחוזים מהצבר של מספנות יונדאי וסמסונג.
אינטל – מאחוריך. מכירות השבבים של סמסונג זינקו ברבעון הראשון ב 15% לעומת אשתקד והסתכמו ב- 17.1 מליארד דולר. מכירות המתחרה הקוריאנית Hynix זינקו ב- 26% ל-7.6 מליארד דולר. סמסונג שומרת על המקום השני בצמרת יצרני השבבים העולמית אחרי אינטל (18.7 מליארד). הייניקס במקום הרביעי.
הלך הבונוס. קבוצת הרכב יונדאי-קיה כבר הייתה על סף השנה הטובה בתולדותיה, על רקע הביקושים החזקים לרכב בארצות הברית ובאירופה. אלא שמחסור עולמי בשבבים מקשה מאוד על יכולת היצור של הקוריאנים ובמקביל הם סובלים מבעיות איכות ומגל קריאות שירות של 700 אלף כלי רכב עד כה.
עוד מעט במחירונים ברחוב המסגר. יצרניות המתכת הקוריאניות מעלות את המחירים של לוחות הפלדה המשמשות לייצור כלי רכב, לראשונה מזה 4 שנים.
התאוששות מרשימה. הבנק המרכזי של קוריאה העלה את תחזיות הצמיחה ומעריך כי התוצר הקוריאני יצמח השנה ב-4% – השיעור הגבוה מזה 11 שנה.
הר של דולרים. יתרות המט"ח של קוריאה רשמו בסוף אפריל שיא חדש של 452 מליארד דולר. הרקע לגידול הוא החלשות הדולר ועליית ערכם של נכסים שאינם נקובים בדולר.
קנאים. החוב של משקי הבית בקוריאה הגיע בסוף הרבעון הראשון לשיא חדש של 1.6 טרליון דולר. חלק גדול מהגידול נובע מהלוואות מגובות משכנתא – לרכישת דירות.
עסקאות והשקעות בדרום קוריאה
מלון הילטון מילניום בסיאול במשא ומתן להימכר לקרן הנדל"ן הגדולה בקוריאה (IGIS) תמורת 900 מליון דולר. יהפוך לקומפלקס משרדים ומלונאות.
רכיבים בענק. השליטה בענקית הרכיבים לרכב – Hanon Systems עומדת למכירה. בתור עומדות חברות מהתעשיה כמו גם שחקנים פיננסים מקוריאה ומחו"ל. שתי המוכרות: Hankook Tire ו- Hahn & co מקוות לקבל מעל ל-6 מליארד דולר בעבור 70 אחוזים מהחברה. המדובר בעסקת ה- M&A הגדולה מעולם בקוריאה.
אספרסו כפול. קרן העושר של סינגפור (GIS) תרכוש 30% מסטארבקס קוריאה מידי סטארבקס העולמית, המחזיקה במחצית הרשת, בתמורה ל 710 מליון דולר. 20% נוספים ימכרו לענקית הקמעונאות E-Mart.
Vision Fund – של מייסד סופטבנק תשקיע 2 מליארד דולר בפלטפורמת התיירות הדיגיטלית Yanolja. הכספים יעזרו לה להתפתח אל מחוץ לקוריאה וגם להנפיק בוול סטריט. הקרן מצפה להצלחה דומה לזו שראתה ב -Coupang.
קרן הפנסיה של קוריאה, הרביעית בגודלה בעולם, השיגה ב-2020 תשואה מצוינת של 9.58% על נכסים בהיקף שמעל ל-600 מליארד דולר. כך עולה מסקירה ממשלתית של 41 קרנות ממשלתיות קוריאניות. קרנות שקיבלו ציונים נמוכים – צפויות להקטנה בהיקף הנכסים המנוהלים ומנהליהן צפוים להתחלף.
Namyang Dairy – השליטה במותג מוצרי החלב השני בגודלו בקוריאה נמכרה מידי המייסדים, משפחת Hong, לקרן הההשקעות Hahn & Co בתמורה ל 280 מליון דולר. המותג סבל בשנה האחרונה מסנטינמט שלילי חזק לאחר שהתגלה כי ההנהלה הפיצה שמועות ברשתות חברתיות כאילו היוגורט של החברה מונע קורונה. מניית החברה עלתה בתגובה לעסקה ב-30 אחוזים.
Daewoo E&C. גרעין השליטה בתאגיד הענק שעוסק בכל תחומי הבניה בקוריאה ומחוצה לה (מפעלים, גשרים, מגדלים ועוד), יעמוד למכירה. המוכר הוא הבנק הממשלתי הקוריאני KDB שמחזיק במעל 50 אחוזים מהחברה לאחר שחילץ אותה בעלות של 2.5 מליארד דולר. גם אם יחזירו 2 מילארד – הם יהיו מרוצים.
מייסד SM Entertainment, מחלוצות תעשיית ה K-Pop, שהמציאה ומייצגת כמה מהלהקות המוצלחות כמו Girls' Generation, BoA, TVXQ והיותר חדשות Aespa ו NCT, נמצא במו"מ להעברת השליטה המעשית בחברה לידי אחת מפלטפורמות הענק קאקאו או Naver.
זהירות על העיניים של הטייס. קבוצת Hanwha זכתה בחוזה ממשלתי לפיתוח מערכת לייזר להשמדת כלי טייס בלתי מאוישים. תכנון המערכת צפוי להסתיים בתוך ארבע שנים.
SsangYong Motor Co – יצרנית הרכב הקטנה בקוריאה שנמצאת בניהול בית המשפט – מחפשת בעלים חדש. יש כמה מתעניינים קוריאנים.
סמסונג תקים מפעל לייצור שבבים בארצות הברית בטכנולוגיה של 3-5 ננומטר ובעלות של 17 מליארד דולר. בכך תהפוך ארצות הברית לבסיס הייצור העיקרי שלה מחוץ לקוריאה במקום סין. לסמסונג מפעל ייצור זכרונות בסין. המתחרה הקוריאנית Hynix כבר הכריזה כי תרכוש את פעילות הזכרונות של אינטל שעיקרה בארצות הברית בתמורה ל – 9 מליארד דולר.
תמונת החודש
החודש אושרו לשיווק בקוריאה ערכות ביתיות מהירות לבדיקות קורונה. בתחילה נמכרו בבתי המרקחת ומהר מאוד גם בחנויות הנוחות שמיהרו להודיע על כך בשלטים כמו החנות בתמונה. המחיר – בין שבעה לשמונה דולר.
חדש!
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2021. להורדה.
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם עכשיו הזמן בפרוס השנה הקוריאנית החדשה. – לחצו להורדה.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם – לחצו להורדה.