הידעת?
קוריאני בוגר שותה 353 כוסות קפה בשנה – פי שלשה מהממוצע העולמי. שוק הקפה הקוריאני (בתי קפה ורשתות קמעונאיות) מוערך ב-5.8 מליארד דולר השנה. ראה גם "101 בתי קפה קוריאנים".
הנשיא ריבלין בביקור היסטורי בקוריאה
במחצית יולי קיים הנשיא ריבלין ביקור היסטורי בקוריאה. הוא אף ביקר בגבול בין הקוריאות, מטרים ספורים מקצינים צפון קוריאנים משתאים(ראו תמונה). איציק יונה הצטרף למשלחת וסיכם את הביקור בתמונות בבלוג שלו "הקוריאנים" – לחצו כאן לצפייה.
האימפריה (היפנית) מכה שנית
חודש בדיוק לאחר ההחלטה היפנית להטיל מגבלות על יצוא שלושה חומרי גלם חיוניים לקוריאה (ראה ירחון קוריאה יולי 2019), ב-2 באוגוסט החליטה יפן להוציא את קוריאה מרשימת 27 מדינות הסחר המועדפות של יפן, המקבלות יחס מועדף בפרוצדורות סחר. הסיבה הרשמית – "דרום קוריאה לא ניהלה כיאות את בקרות היצוא שלה". "בסך הכל קוריאה תקבל יחס זהה לכל המדינות שאינן ברשימת המועדפות" אומרים היפנים. הדבר צפוי לגרום להאטה חמורה ביצוא של 1,120 חומרי גלם ורכיבים אסטרטגיים יפנים לקוריאה. מעתה כל המוצרים האלה יחויבו באישורים לפני כל משלוח לקוריאה. אישורים אלה ניתנים לאחר 90 יום מהבקשה. יפן דוחה את הפרשנות כי מדובר בתגובה על החלטת בית המשפט העליון בקוריאה לחייב חברות יפניות לפצות עובדי כפיה קוריאנים בתקופת הכיבוש היפני (1910-1945). סיאול מצידה הכחישה האשמות יפניות כי מכרה מוצרים אסורים לצפון קוריאה. החוק היפני יכנס לתוקפו ב- 28 באוגוסט, לאחר אישור הקיסר היפני ב-8 באוגוסט.
המגבלות היפניות יפגעו בתעשיות הליבה של קוריאה: שבבים, מסכים, פטרוכימיים, מכונות, ברזל ואלומיניום.
התגובות הקוריאניות כללו דרישה מיפן להסיר את המגבלות, תלונה לארגון הסחר העולמי ובקשה מארצות הברית להתערב, כולן לעת עתה נותרו ללא מענה ברור. 600 ארגונים קוריאנים יצאו לסדרת הפגנות מול שגרירות יפן בסיאול שימשכו כל עוד המגבלות בתוקפן. בצד הפרקטי אישרה סיאול תקציב של 5 מיליארד דולר לתמיכה בתעשיות שנפגעו. מליארד דולר נוספים הוקצו למחקר ופיתוח במטרה להוריד את התלות במוצרים יפניים. וכמובן הוכנה תכנית להסרת יפן מרשימת המדינות שזוכות להקלות סחר עם קוריאה.
בצעד חריג, הותר לעובדים בחברות שנפגעו מהמהלכים היפנים לעבוד מעבר למכסת 52 השעות השבועיות המותרת בחוק. הבנק של קוריאה הוריד את תחזית הצמיחה של הכלכלה ל 2.2 אחוזים ורמז שיתכן ויש לעדכן את התחזית עוד למטה על רקע השפעת הצעדים היפנים.
בכירים קוריאנים ויפנים ישבו בטוקיו לדבר, ללא תוצאות. מי שלא יכול לחכות לדיפלומטיה הוא JY Lee, סגן היו"ר והבעלים בפועל של סמסונג. הוא יצא בבהילות לטוקיו לאחר ההודעה בחודש שעבר וישנם רמזים שהוא הגיע להסדר לאספקת חירום של חומרי הגלם האסורים דרך מדינות שלישיות.
השווקים הפיננסים הגיבו בהתאמה – מדד המניות הראשי KOSPI מחק במצטבר את כל העליות מתחילת השנה, ושער הוון הקוריאני עלה חדות ל- 1,203 וון לדולר.
בצד הצרכני ישנה ירידה במספר הנוסעים הקוריאנים ליפן, שהביא לצמצום טיסות וביטול קווים. חנויות נוחות ביטלו מבצעים על בירות יפניות ואתרי אינטרנט קוריאנים של אזרחים ממפים מוצרים יפנים ומציעים במקומם תחליפים קוריאנים. ואיך אפשר בלי הקוריאני התורן שהצית את עצמו ברכבו מול שגרירות יפן.
לחגיגה הצטרפה גם צפון קוריאה שהיומון הרשמי שלה הכריז כי הם לא יעמדו מהצד בשעה שהיפנים רומסים ללא בושה את האומה הקוריאנית.
הצמיחה הגלובלית תהיה הבאה בתור לסבול מהחרם היפני. לדוגמה, סין היא היצרנית הגדולה בעולם. מוצרים סינים חכמים מבוססים על רכיבים קוריאנים. שבירת שרשרת האספקה תשפיע על הצרכנים בכל העולם.
DMZ: מבזק צפון קוריאה
בסוף יולי ובתחילת אוגוסט ירתה צפון קוריאה שלושה מטחי טילים לעבר הים המזרחי. הצפון-קוריאנים הודיעו שהם ניסו מערכת שיגור טילים בליסטים קצרי טווח. הנשיא טראמפ טוען שאינו מודאג שכן אלה טילים "מאוד סטנדרטיים וקצרי טווח ואין בהם איום על ארצות הברית". החודש התקיימו שיחות בין נציגים צפון קוריאנים ואמריקאים בגבול הקוריאות. נמסר שהצפון-קוריאנים הודיעו כי הם מוכנים לחדש את השיחות בין המדינות מאוד בקרוב.
פינת הרפורמה הקוריאנית המוצלחת – בנק אינטרנט
לפני כשנתיים הושקו בקוריאה שני בנקים מסחריים שפועלים באינטרנט בלבד. הרגולטור הקוריאני לא אהב את השליטה בשוק של מספר מצומצם של בנקים יקרים, כבדים ומיושנים. האינטר-בנק הדומיננטי יותר הוא "קאקאו בנק" בהובלת ענקית המסרים המיידים Kakao.
החודש הגיע מספר הלקוחות של הבנק ל-10 מליון, בערך שליש מכמות הלקוחות של הבנקים הקוריאנים הגדולים, שצברו את הלקוחות שלהם על פני עשרות שנים. 70 אחוזים מהלקוחות של הבנק בן השנתיים הם צעירים בני פחות משלושים, שהפקדונות והחסכונות שלהם מועטים. לכן ערך הנכסים של הבנק הצעיר הסתכם בסוף יוני בכ-15 מליארד דולר לעומת 450-350 מילארד דולר נכסי הבנקים הגדולים.
המחוקק הקוריאני מרוצה, וגם הלקוחות. המהלך מרענן ומכניס תחרות בריאה לשוק הבנקאות. הרשיון לבנק אינטרנט שלישי בדרך.
תערוכות החודש בקוריאה
לחץ על הכותרת לראות את כל התערוכות בחודש הקרוב בקוריאה.
חגים בקוריאה
15 באוגוסט – יום השחרור. יום לציון השחרור מהכיבוש היפני – יום חופש בקוריאה
בקצרה
בוקר פיקנטי. Kia במבצע על רכב הפופולרי שלה Morning, הידוע אצלינו כ- Picanto. מאה תשלומים של 320- 380 ש"ח והאוטו שלך. המסר: זה נמוך מחשבון הנסיעות של צעירים בתחבורה ציבורית.
מד"א חו"ל. קוריאני במצוקה בחו"ל יכול להתקשר לאותו מספר שמשמש אותו בבית (119) ולקבל ייעוץ רפואי. המוקד היה מיועד עד כה לימאים ונפתח שנה שעברה לכל אזרחי קוריאה. ללא תשלום.
סבא תעצור בצד! 8,500 תושבי סיאול בני 70 ומעלה החזירו את רשיונות הנהיגה שלהם בתמורה להשתתפות במעין הגרלה בה יקבלו כרטיס נסיעה בתחבורה הציבורית בשווי כ-90 דולר. יוזמה יפה של עירית סיאול שמטרתה לגרום למבוגרים לעזוב את הרכב ולנסוע בתחבורה הציבורית. צפו להרבה פחות תאונות.
יצוא אבל פחות. היצוא הקוריאני ירד ביולי זה החודש בשמיני ברציפות והסתכם ב-46 מליארד דולר, 11 אחוזים פחות מיולי אשתקד. עיקר הירידה מיוחסת ליצוא השבבים שצנח ב-28 אחוזים לעומת אשתקד.
לא לעולם חוסן. הרווח הנקי של סמסונג אלקטרוניקה נחתך בחצי ברבעון השני. הרווחים ממגזר השבבים צנחו ברבעון השני ב-70 אחוזים לעומת הרבעון המקביל אשתקד, בעקבות ירידות בביקושים, בעיקר מסין, וצניחת מחירי הזכרונות בעולם. היריבה SK Hyinx הציגה תוצאות יותר אדומות. כל זה לפני השפעת החרם היפני שטרם בא לידי ביטוי, שכן הקוריאנים מנצלים מלאים שברשותם. בצד הירוק, צמחו מגזר המסכים בשבעה אחוזים ותחום הסלולר בשמונה אחוזים.
המפתחות בפנים. יצוא מכוניות קוריאניות הפתיע וצמח ביוני ב-22 אחוזים לעומת אשתקד. בכל המחצית הראשונה של 2019 יצאה קוריאה מעל מליון מכוניות בהובלת מודלים חדשים של ג'יפונים ורכבי סדאן חשמליים.
היה נהג? העיר Sejong, שבה מרוכזים מוסדות השלטון הקוריאנים, תפעיל החל ב-2021 קווי אוטובוס אוטונומיים. השירות יתחיל עם 20 אוטובוסים שיצוידו בתקשורת דור חמש.
רעיון לכחלון. עסקים קטנים בקוריאה זכאים לעמלות סליקת כרטיסי אשראי נמוכות. זאת בהתאם לתיקון חדש לחוק. 230 אלף עסקים קטנים שנפתחו במחצית הראשונה של השנה עומדים לקבל החזרים בסכום כולל של 48 מליון דולר.
מוצרים סינים זולים. סמסונג מחפשת קבלני משנה למוצרי החשמל הביתיים. הרקע הוא הרווחיות המתכווצת של מוצרי הצריכה הזולים שלה. בשלב זה מדובר ביצור של מקררים זולים ומכונות כביסה קטנות. בעתיד ישארו בידי החברה ייצור השבבים, הטלוויזיות והסמארטפונים. השינוי צפוי להוסיף 250 מליון דולר לרווחים של סמסונג. היריבה הנצחית LG הודיעה החודש כי מכירות מוצרי הצריכה הביתיים שלה בעולם, למעט טלויזיות, עברו לראשונה את המובילה הנצחית, Whirlpool האמריקאית.
טחונים. השווי הכולל של 50 עשירי קוריאה ירד השנה ב 17% ל- 110 מליארד דולר. בראש עדיין נמצא יו"ר סמסונג, במצב חסר הכרה, עם 16.8 מליארד דולר ואחריו הבעלים של חברת הביוטכנולוגיה Celtrion והבעלים של חברת המשחקים Nexon.
חזק בדיוטי. מכירות הדיוטי פרי בקוריאה הגיעו לשיא של 9.9 מליארד דולר במחצית הראשונה של 2019. זאת על רקע פתיחת חנויות נוספות בסיאול ובאולם הנכנסים בנמל התעופה הבינלאומי אינצ'און. בקוריאה לא צריך לחכות לטיסה – אפשר להיכנס עם דרכון לחנויות דיוטי פרי הפרוסות ברחבי העיר ולאסוף את המוצרים בשדה התעופה לפני העליה למטוס. עלינו למינימום. שכר המינימום בקוריאה יעלה בשנת 2020 ב-2.9 אחוזים ויעמוד על 8,590 וון לשעה (כ-7.3 דולר). זאת לאחר עליה של 27 אחוזים במצטבר ב-2017 ו-2018.
עסקאות והשקעות
Asiana, חברת התעופה השניה בגודלה בקוריאה, עומדת למכירה לאחר שמאמצים להבריאה נכשלו. החברה חייבת מעל 2 מליארד דולר לגופים פיננסים ובראשם בנק החילוץ הממשלתי – KDB. קבוצת Kumho-Asiana מחזיקה כשליש מהמניות, שיכולות להכניס לה כמליארד דולר לפחות, אם לוקחים בחשבון את פרמיית השליטה. מספר קונגלומרטים קוריאנים לוטשים עיניים אל הנכס היוקרתי.
יונדאי הנדסה תבנה מתקן להפקת נפט וגז בסעודיה בתמורה ל 2.7 מליארד דולר. המתקן צפוי להימסר ב 2022.
קבוצת הפיננסים Hana רכשה בניין משרדים בפראג בתמורה ל- 147 מליון דולר. זאת מספר חודשים לאחר שהשלימה רכישת קומפלקס משרדים בעיר בתמורה ל-210 מליון דולר. הרחבת השקעות הנדל״ן המניב הקוריאניות מעבר לערים מרכזיות במערב אירופה מתבקשת על רקע התשואות המידלדלות באיזורי הביקוש הקלאסים. כיום כבר שואלים אותנו משקיעים קוריאנים על נכסים מניבים בישראל.
Hilton Viena, המלון הגדול באוסטריה, נרכש על ידי קונסורציום של ברוקרים קוריאנים, בתמורה ל- 375 מליון דולר. הנכס יארז מחדש וימכר למשקיעים מוסדיים קוריאנים בתשואה של 7.5 אחוזים.
השכלה פיננסית. קרן הפנסיה של המורים בארצות הברית וזאת של קוריאה יקימו מיזם להשקעות משותפות בהיקף של 510 מליון דולר. זאת לאחר שמיזם משותף קודם בסך מליארד דולר הושקע במלואו. לא ברור לאיזה תחומים יופנו הכספים.
קרן הנדל"ן הקוריאנית IGIS מגייסת קרן בת 200 מליון דולר לרכישת שלשה מרכזים לוגיסטים של אמזון באירופה.
קבוצת הכימיקלים של Lotte וקבוצת האנרגיה של GS יקימו במשותף מפעל פטרוכימיים בעלות של 680 מליון דולר, בעיר Yeosu. המפעל שייצר BPA ונגזרות של C4, יקנה חומרי גלם מ-GS וימכור את התוצרים גם לקבוצת Lotte.
תמונת החודש
העתיד כבר כאן. האי Jeju הוא חממת הניסויים הלאומית של קוריאה. פה מנסים טכנולוגיות החדשות. רבים מאזרחי האי נוהגים ברכבים חשמליים שיש להם לוחית רישוי כחולה. בתמונה תחנת טעינה.
בונוס לקוראינו
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2019. להורדה.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.