הידעת? קוריאה היא מלכת האנדרואיד
80 אחוזים מההוצאה על אפליקציות בקוריאה נעשית בחנות האפליקציות של גוגל, שהכניסה בתשעת החודשים הראשונים של השנה שני מליארד דולר מקוריאנים.
בקרוב: חתימה על הסכם סחר קוריאה-ישראל
הסכם הסחר בין ישראל ודרום קוריאה עומד בפני חתימה ממש בקרוב. הוא יאפשר תחרות טובה יותר לטכנולוגיה ותוצרת ישראלית בקוריאה מול מתחרים מהעולם וגם יוזיל את תוצרת קוריאה (כלי רכב ומוצרי אלקטרוניקה) לצרכן הישראלי. ראה מאמר של איציק יונה בעניין הסכם הסחר. קוריאנים (וגם אנחנו) זוקפים גבה כשהם קוראים שהסיבה להתקדמות לחתימה הם ההסכמים האחרונים עם האמירויות.
מזל טוב: משרד הבריאות מסכים שקוריאה ירוקה
כנהוג במקומותינו, היה צריך לעשות קמפיין שלם ומאמץ של שני שגרירי ישראל, היוצא והנכנס, להכניס הגיון במשרד הבריאות שלנו. במחצית אוקטובר שונה הסווג של קוריאה למדינה ירוקה. המשמעות היא שישראלים החוזרים מקוריאה לא נדרשים לבידוד בשובם ארצה.עדיין ישראלים נדרשים לאישורי כניסה ובידוד בקוריאה כדי להכנס למדינה. במקרים מיוחדים ניתן לקבל פטור גם מבידוד קוריאני. עסקים ישראלים יכולים להזמין שותפים קוריאנים לביקור בן שבוע בישראל לאחר קבלת אישורים. מי שנתקל בקוריאני שפוי שמוכן להרפתקה – שיגיד.
למי שנוסע לקוריאה
קו התעופה הישיר היחיד לקוריאה, של קוריאן אייר, כנראה לא יחזור לפעילות לפני מחצית 2021 , שכן הוא נשען על צליינים קוריאנים בגיל השלישי, גיל הסיכון. האלטרנטיבות לטיסה לקוריאה הן טיסות לא הכי סדירות דרך אירופה וטורקיה. החל בדצמבר תפתח אפשרות לטיסות עם נחיתת ביניים באיחוד האמירויות. מעניין יהיה לראות איך ירצו האמירתים למצב את עצמם בתחרות על קווי המזרח מישראל ואליה ואיך ישפיע הענין על התחרות בטיסות לקוריאה.
ואם בקוריאן אייר עסקינן – הם לא מחכים לניסים. מקצצים הוצאות ומסבים את הפעילות ואת המטוסים שלהם לפעילות מטען, על רקע הביקוש המוגבר למטענים בעולם. החברה כבר צפויה לדווח על רווח נקי של כ- 50 מליון דולר ברבעון השלישי, רובו מפעילות המטען. רווח נמוך בהרבה משנה שעברה, אבל כל הכבוד.
קבוצת Yonaco מרכינה ראש
הלך לעולמו בגיל 78 האיש העשיר בקוריאה, Lee Kun-hee, היו"ר האגדי של סמסונג. הונו הוערך על ידי פורבס בכ-21 מליארד דולר, מרביתו מגיע מאחזקה במניות של חברות מקבוצת סמסונג. סמסונג היא הקבוצה העסקית הגדולה בקוריאה ואחראית על 20 אחוזים מהיצוא הקוריאני. השנה דורג לראשונה המותג "סמסונג" במקום החמישי בעולם בערכו.
Lee המנוח הביא את חברת הסחר שירש מאביו בגיל 45 להיות שחקן בינלאומי דומיננטי בתחומי עיסוק טכנולוגים מגוונים. עם הזמן הכירה סביבת העסקים הקוריאנית בתרבות הניהול השונה והיחודית וכיום מנהלים בוגרי סמסונג מבוקשים בכל מגזרי העסקים בקוריאה. הוראה שנתן Lee למנהלי סמנסונג בשנת 1993 מהדהדת עד היום בקוריאה כיוון שהיא כל כך לא קוריאנית: "שנו הכל חוץ מהאישה והילדים" אמר, ושם את השינוי המתמיד ככלי ניהולי מרכזי ואימתני בתרבות הארגונית של סמסונג ובסביבת העסקים של קוריאה.
חוקי המס בקוריאה קובעים שיעור מס עיזבון של 50% על הונו של נפטר, ליתר ביטחון הם מוסיפים 20% לשווי המניות המוחזקות. השמועות בסיאול אומרות כי המנוח הוחזק בשש השנים האחרונות, במצב של מוות קליני מתמשך בבית החולים של סמסונג (בעצם שלו) בסיאול, על מנת להמנע מהצ'ק הלא שגרתי של כ-10 מליארד דולר שיש להעביר עם מותו לרשות המיסים.
מי שיתחלק בכל מה שיותירו פקידי המס יהיו הבן – JY Lee, שמנהל כיום בפועל את האימפריה ושתי בנותיו – האחת מנהלת את רשת מלונות Shila והשניה את ארגוני הצדקה של המשפחה.
חילופי דורות גם ביונדאי
Chung Euisun בן 49, בנו של יו"ר יונדאי בן ה-82, הפך החודש ליו"ר הרשמי של התאגיד השני בגודלו בקוריאה. הקונגלומרט חולש בין השאר על יצרניות הרכב "Hyundai" ו"Kia", ספקית החלקים לרכב "Mobis" ועוד.
Chung הצעיר כבר מטביע את חותמו בחברה ומוביל אותה להפוך מיצרנית רכבים לחברת תחבורה מוטת טכנולוגיה השמה את הצרכן במרכז. Chung הצעיר ביקר בישראל והכריז כי הוא צופה השקעות בישראל בהיקף של כ-100 מליון דולר.
The Zoom Boom
הכלכלה הקוריאנית מפגינה יכולת התאוששות מרשימה. שני רבעונים של כלכלה מתכווצת הספיקו לקוריאנים והרבעון השלישי כבר נסגר בצמיחה של 1.9% בתוצר לעומת הרבעון שקדם. הרבה מעבר לתחזיות. הקטר המסורתי של הכלכלה – היצוא התעשייתי, הוביל את ההתאוששות עם גידול של 16 אחוזים – הגדול מזה 35 שנה. עיקר הגידול ביצוא הוא של מוליכים למחצה וציוד אלקטרוני – על רקע הגידול בלמידה מרחוק ועבודה מהבית ואיתם הגידול בביקושים בעולם.
על אף ההתאוששות המרשימה, הסיכונים לכלכלה טרם חלפו והצפי הוא ש-2020 תהיה שנה אדומה ראשונה (כשנה מלאה) לכלכלת קוריאה מאז משבר המטבעות של סוף שנות ה-90.
קורונה בקוריאה – תמונת מצב
אחרי חודשיים של מגבלות ריחוק מוגברות בעקבות המיני-התפרצות של אוגוסט קוריאה חוזרת לשיגרה יחסית עם כמות נדבקים יומית עם של 100 מאומתים ביום, פחות או יותר. נכון לסוף אוקטובר אובחנו בקוריאה 26,500 מקרים מהם 1,736 עדיין פעילים. 54 במצב קשה ו-464 מתו במגיפה מתחילתה.
במחצית אוקטובר הבארים והמועדונים בקוריאה חזרו לפעולה לרבות חדרי הקריוקי המפורסמים. בכניסה למקומות בילוי יש למדוד חום, להירשם במערכת ממוחשבת ולהשאר עם מסיכות כשלא אוכלים. כולם בכוננות לקראת סוף השבוע האחרון של אוקטובר וחגיגות ה-Halloween. כמה מוסדות בילוי כבר הודיעו שיסגרו וולונטרית בסוף השבוע הזה ורשויות מחוז Yongsan שם ממוקם איזור הבילויים המפורסם איטאוון הוציאו המלצות להמנע מחגיגות ברבים השנה.
הרשויות הקוריאניות ממריצות את האוכלוסיה להתחסן מפני שפעת לקראת החורף. 59 איש נפטרו לאחר שקיבלו חיסון אך המומחים טוענים שאין קשר לחיסון. 3,000 קוריאנים נפטרים כל שנה מסיבוכי שפעת.
להישאר מעודכנים במתרחש בקוריאה
- "הקוריאנים" – הבלוג של איציק יונה – כאן
- דף הפייסבוק של יונאקו – כאן
- חשבון הטוויטר של יונאקו – כאן
- חשבון הלינקדאין של יונאקו – כאן
- קו פתוח לעסקים לשאלות ולסיוע בקוריאה – 03-6998771
תערוכות החודש בקוריאה
30.10~31.12 פסטיבל פנסי הנייר של סיאול
חגים וחופשים החודש בקוריאה
אין החודש חגים וחופשות
קוריאה בקצרה
משהו להעביר. בהעדר תיירים, השלטונות בקוריאה מתירים לחנויות הדיוטי-פרי הפרוסות בערים הגדולות למכור לכל דיכפין עד להודעה חדשה. גם החנויות בנמלי התעופה מקוות ששירותי "הטיסה לשום מקום" עליה דיווחנו בירחון אוקטובר, יביאו קצת הכנסות.
לידיעת חנן בן ארי. בקוריאה ישנם כבר 8.7 מליון חשבונות טלפון הפועלים ברשת דור-5. מהירות ההורדה של מכשירים אלה היא 336 מ"ב לשניה – השני בעולם אחרי סעודיה.
כלב (שמירה). Naver, האחראית על 70 אחוזים מהחיפושים באינטרנט בקוריאה, חטפה קנס של 23 מליון דולר מרשות ההגבלים הקוריאנית על ששינתה את תוצאות החיפוש והעמידה בראשן את המוצרים שהיא חפצה ביקרם ונמצאים בפלטפורמת המכירות שלה.
כלב (מחמד). סקר האוכלוסין הגדול של קוריאה, הנערך אחת לחמש שנים, יכלול השנה גם את אוכלוסית הכלבים וחיות המחמד. עוד רבות יסופר איך עשו הכלבים בקוריאה כל כך מהר את הדרך מהצלחת אל העריסה שלמרגלות הטלוויזיה.
יש מפכ"ל בקוריאה. הפשעים הנפוצים בקוריאה (בהתאם לתיקי בית המשפט) אשתקד היו תרמית וסחיטה (44 אלף מקרים) ואחריהם עבירות תנועה (31 אלף), בעבירות מין נרשמה ירידה של 2.3% (6.3 אלף). בבתי המשפט נדונו רק 39 מקרים של פגיעה בביטחון המדינה.
עסקאות והשקעות
SK Hynix רוכשת את פעילות הזכרונות של אינטל בתמורה ל- 9 מליארד דולר. העסקה תעמיד את הרוכשת במקום השני בעולם בזכרונות מסוג NAND עם נתח שוק של 20% אחרי סמסונג עם 35%.
LG Chem – המוחזקת (30%) על ידי LG, תפריד את עסקי הסוללות שלה לחברה נפרדת שתתמחה בתחום הסוללות על כל היבטיו. החברה היא יצרנית הסוללות לרכב חשמלי הגדולה בעולם ולה צבר הזמנות של כ-130 מילארד דולר.
פנוי בעמודים. Uber האמריקאית תשקיע 150 מליון דולר במיזם משותף עם SKT בתחום התחבורה החכמה. לתוך הפעילות יוזרמו שירותי המיפוי והמוניות של SKT והפעילות של Uber בקוריאה בתחום של שירותי מוניות מורשות. התחרות היא "קאקאו טקסי" המפעילה מאות אלפי מוניות.
משווה ומעלה. Celltrion, חברת הביוסימילר המצליחה, הפכה להיות חברת התרופות הגדולה בקוריאה במונחים של מכירות ועקפה את כל ענקיות התרופות המסורתיות. היו"ר Seo ניצל את ההזדמנות להודיע שהוא פורש ומקים סטרט-אפ בחו"ל שיתמחה בתחום של "בריאות בכל מקום" וכבר מדבר עם חברות השקעה זרות להזרמת מליארד דולר למיזם.
Kakao Bank – בנק האינטרנט בבעלות קאקאו יגייס הון בשווי של 660 מליון דולר, שליש מהסכום יגיע מבעל מניות חדש – חברת ההשקעות האמריקאית TPG. ומנגד – Naver המתחרה, משיקה מיזם בנקאות אינטרנט בתיאלנד בשיתוף בנק תיאלנדי, במטרה לנצל את הפריסה של אפליקצית המסרים שלה Line באסיה.
רק בריאות (ויופי). 20 קרנות פרייבט אקוויטי עומדות בתור להנפקה הפרטית של קמעונאית הבריאות והיופי Olive Young מקבוצת CJ. שווי המינימום שנקבע לרשת שמחזיקה מעט מעל 50% מהשוק – עומד על 900 מליון דולר.
סולל ובונה. סמסונג הנדסה תבנה קומפלקס בתי זיקוק במקסיקו בתמורה ל- 3.6 מליארד דולר ויונדאי הנדסה תשדרג בית זיקוק ליד בצרה שבעירק בתמורה ל 1.8 מליארד.
תמונת החודש
קוריאה בסתיו זו חוויה ויזואלית עוצרת נשימה. העלים מחליפים את צבעם לאדום עז לתקופה קצרה בטרם יהפכו חומים וינשרו. למי שלא יספיק – הנה תמונה מהכפר הקוריאני המסורתי בעיר הדרומית Jeonju.
בונוס לקוראינו
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2020. להורדה.
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם עכשיו הזמן בפרוס השנה הקוריאנית החדשה. – לחצו להורדה.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
מתעניין בעסקים עם קוריאה?
אשמח לסייע בכל ענין הקשור בעסקים עם קוריאה. צור איתי קשר כאן.
מעניין? הרשם וקבל את כל המאמרים החדשים ישירות למייל שלך.