הידעת על קוריאה?
לאחר שעליות מחירים תכופות לא הועילו לצמצום התורים האין סופיים, החליטו בשאנל קוריאה להגביל את מכירות התיקים לאחד לנפש כל שנה. בהצלחה.
הסכיתו: פודקאסט ״הקוריאנים״
בצד סקירת עניני השעה בכלכלה ובעסקים בקוריאה איציק יונה סוקר בפודקסט נובמבר של "הקוריאנים" מה קוריאניות בודקות בכניסה לשירותים ציבוריים, על פשעי הדייטים בקוריאה ועוד סיפורים מהשטח שלא תשמעו בשום מקום.
קריוקי לצד קורונה
ביום שבת, 23 באוקטובר, דרום קוריאה הגיעה אל רף 70% מחוסנים אותו הקוריאנים הגדירו כרף הנדרש לחיסון עדר. לקח להם 240 יום – פי ארבעה ממדינות מפותחות אחרות. החסינות נתנה את האות להפעלת תכנית "חיים לצד הקורונה". התכנית החלה ב- 1 בנובמבר ותמשך עד לסוף ינואר במספר פעימות, אז יוסרו כל מגבלות הקורונה. בשלב הראשון הותרה התכנסות פרטית של 10 אנשים, הותרו חתונות ואירועים עד 100 איש ללא תו ירוק ואירועים גדולים יותר למחוסנים. כל העסקים יוכלו לפעול 24 שעות למעט פאבים, מועדוני לילה וכדומה – שיסגרו בחצות. לעסקים בסיכון גבוה להדבקה כגון מועדוני קריוקי, מכוני כושר,ברים וסאונות יוכנסו מחוסנים, מחלימים או מי שבידו בדיקה שלילית. קוריאה, ובעיקר איזור סיאול, חיו בחודשים האחרונים תחת מגבלות חמורות של ריחוק חברתי. בתי הספר יחזרו לשגרה מהשבוע השלישי של נובמבר והאוניברסיטאות מתחילת החודש.
הקלות בתיירות יופעלו כנראה מאמצע דצמבר. התכנית מלווה בתכנית ממשלתית לעידוד הצריכה: הנחות, החזרים, קופונים, פסטיבל קניות ארצי. רק תקנו, תאכלו ותבלו. כולם מוזמנים. יוזכר כי בשלב זה רק אנשי עסקים ישראלים יכולים להגיע לקוריאה, וגם זה לרוב במגבלת בידוד.
תשומת הלב הלאומית נתונה לכל עליה במדדים שיכולה להרוס את התכנית, בעיקר על רקע חגיגות ליל כל הקדושים שהביאו המוני אדם למוקדי הבילוי של שכונת Itaewon שבסיאול. להיט השנה בקוריאה היה כמובן תחפושת משחק הדיונון.
מחשמלים את Rexton
קונסורציום בראשות Edison Motor הקוריאנית רוכשת את השליטה ביצרנית הרכב הקוריאנית Ssangyong מידי בית המשפט. Ssangyong בת ה-70 לא יכלה בשנים האחרונות להתחרות בשוק הרכב הדינמי. היקף המכירות השנתי שלה עמד על כ-100 אלף מכוניות בלבד והמחזור העסקי בשנת 2020 עמד על 2.5 מילארד דולר. אדיסון היא יצרנית צעירה של אוטובוסים ומשאיות חשמליים ובעמוד הבית שלה מוצהר: "אנחנו נעקוף את טסלה". היו"ר שלה כבר זכה בקוריאה לכינוי אילון מאסק הקוריאני.
ההגיון האסטרטגי ברור – אדיסון מקבלת מערכת משומנת לייצור כלי רכב עם כל המערכות התומכות הנדרשות והרשיונות המתאימים, יחסית במחיר מציאה – 850 מליון דולר. לבנות מערך כזה מאפס – לוקח שנים. 700 מליון דולר נוספים יגויסו על מנת לשקם את החברה.
היו"ר של אדיסון כבר הצהיר שהחברה הנרכשת תהפוך למותג של רכב חשמלי. מי שירדה לו אבן מהלב הם העובדים של החברה, גורמי הממשל שלא יצטרכו למצוא תעסוקה לאלפי העובדים שעדיין מועסקים בה, הבעלים ההודים שלה, ודעת הקהל בקוריאה שממש לא התאים לה שיצרנית רכב קוריאנית – תהיה בבעלות הודית.
המעז מנצח
ארוע מרגש בעיר Hwasung שמדרום-מערב לסיאול. נקבעה מזוזה במטה הקוריאני החדש של חברת CoreFlow מדליית אל כרמל. החברה מספקת פתרונות שינוע מתקדמים ליצרני ציוד מתעשיות השבבים והמסכים השטוחים. כל התהליכים להקמת החברה וגיוס ההנהלה התבצעו בשנה האחרונה בתנאי קורונה. בסרטון – סגן הנשיא אשר שלוש ומנכ"ל החברה בקוריאה (גילוי נאות -הם לקוחות קבוצת יונאקו). תעשיית השבבים הקוריאנית נמצאת בשיא השקעות של כל הזמנים וספקים מבינים את התועלת בהקמת נוכחות ליד הלקוחות.
חגים וחופשות החודש בקוריאה
במהלך נובמבר, אין חגים או חופשות בקוריאה
קוריאה בקצרה
שימו לב – עם המעבר לשעון חורף פער השעות של ישראל וקוריאה הוא בן שבע שעות.
שלא ידעו צער. משפחת Lee השולטת בסמסונג נאלצה למכור לאחרונה מניות של חברות הקבוצה בשווי של כ-1.8 מליארד דולר על מנת לשלם את מס הירושה בסך 8.3 מליארד דולר שהם חייבים עם פטירתו של אביהם. ראו הרחבה בירחון נובמבר 2020.
אלקין – קבל רעיון. לראשונה מזה שנים הביקוש לדירות בסיאול וסביבתה יורד וגם המחירים. הסיבה – מגבלות חדשות על משכנתאות. רק לסופר-עשירים יש הון עצמי לרכישת דירה ללא הלוואה ולכן רק המחירים בשכונות היוקרה באיזור Gangnam ממשיכים כמובן לעלות.
חצי הצלחה. ככה הגדירו בקוריאה את ניסיון השיגור לחלל של הטיל Nuri שפותח בקוריאה בעלות של 1.6 מיליארד דולר. הטיל הגיע לגובה הרצוי אולם לא הצליח להציב את לווין הדמה שנשא במסלול סביב כדור הארץ.
שני פנים לשבבים. סמסונג הציגה הכנסות של 63 מליארד דולר ורווח נקי של 13 מליארד ברבעון השלישי. התוצאות הטובות מאז 2018 מגיעות בעיקר ממגזר השבבים וגם קצת מטלביזיות יוקרה. החברה דורגה במקום הראשון בסקר המעסיקים הנבחרים של המגזין "פורבס", לפני IBM ושאר המותגים האמריקאים.
מאידך – הביקוש הגואה לשבבים וזכרונות פוגע באספקת השבבים לתעשיית הרכב ובמשלוחי הרכב. קבוצת יונדאי-קיה שכבר נאלצה להשבית מפעלים השנה, לא אופטימית באשר לשיפור אספקת השבבים בהמשך השנה ותחילת 2022. הציגה רווח של 1.1 מליארד ברבעון, קצת פחות מהתחזיות.
Citibank תסגור את פעילות הבנקאות הקמעונאית שלה בקוריאה לאחר שלא נמצאו לה קונים. זה אמנם חלק ממהלך גלובלי, אך הוא לא מנותק מהפופולריות של בנקי האינטרנט הקוריאנים שהושקו בשנים האחרונות.
פרופורציות. מספר התאונות של קורקינטים חשמליים בסיאול עלה פי שלשה בשנים 2020-2018, והסתכם ב- 192 תאונות. בסיאול עומדים להשכרה 60,000 קורקינטים חשמליים. בישראל, שבה מספר התושבים קטן מזה של סיאול, ארעו אשתקד 650 תאונות קורקינטים.
אטלנטיס. 89 ערים ומחוזות בקוריאה הוגדרו בסכנת הכחדה, על רקע מיעוט הלידות וההגירה המאסיבית לערים הגדולות. גם האוניברסיטאות שמחוץ לריכוזים האורבנים הגדולים סובלות ממחסור בסטודנטים.
מותר ליופיטר אסור לשור. רשויות החקירה בקוריאה קבעו כי בין השנים 2018-2012 פייסבוק העבירה נתונים אישיים של 3.3 מליון קוריאנים ללא הסכמתם. פייסבוק כבר נקנסה ב-6 מליון דולר על הענין. הרשויות ממליצות לפייסבוק לשלם 260 דולר לכל אחד מ 181 המשתמשים שתבעו מפייסבוק פיצוי כספי. צחוק הגורל – נודע כי משרד המשפטים הקוריאני העביר לחברת תוכנה תמונות ופרטים אישיים של 170 מליון נוסעים קוריאנים ואחרים שעברו במעברי הגבול של קוריאה, לשם תכנון מערכת למעברי הגבול. מקווים שחייכתם.
עסקאות והשקעות
קוריאנים הגבירו את קצב המיזוגים והרכישות (M&A) שלהם השנה. אם בעבר קוריאנים היו רוכשים חברות ועסקים באסיה, כיום הם יותר נועזים ורעבים למנועי צמיחה וטכנולוגיה ולנוכחות בשווקים מערביים. בין העסקאות שהפתיעו את השווקים:
- רכישת פלטפורמת המשחקים SpinX על ידי Netmarble תמורת מעל 2 מליארד דולר.
- רכישת פירמת ציוד הגולף האמריקאית TaylorMade Golf על ידי הקרן הקוריאנית Centroid תמורת כ- 1.7 מליארד דולר.
- החברה שמחזיקה בלהקת BTS רכשה את פירמת המדיה האמריקאית Ithaca שמאחרי ג'סטין ביבר ואריאנה גרנדה בכמליארד דולר.
- חברת הכימיקלים האמריקאית Kraton נרכשה ע"י DL כימיכלים תמורת 1.7 מליארד דולר.
- חברת הרובוטים Boston Dynamics נרכשה על ידי יונדאי תמורת כ-850 מליון דולר.
- SK רכשה 70% מקבלנית התרופות הביולוגיות הצרפתית Yposkesi.
בנט- לפניך. ממשלת קוריאה תשקיע כחצי מליארד דולר על מנת לתמוך בפיתוח של חיסונים לקורונה על בסיס טכנולוגית mRNA. היעד הוא להגיע לחיסון תוך שנתיים. הם יודעים שיאלצו להשתמש בטכנולוגיות מבחוץ. המדענים בין קוראינו מוזמנים.
דלק מימני כמנוע צמיחה. ממשלת קוריאה החליטה לתמוך בתעשיית אנרגיית המימן עם יעד לבנות 30 חברות גלובליות בתחום והגדלת הצריכה המקומית פי 12 עד שנת 2030.
Hyundai Mobis, קונגלומרט בפני עצמו, תקים שני מפעלים ליצור והרכבה של מערכות תאי דלק. המטרה – יצרני ציוד הנדסי כבד. SK E&S מגייסת 2 מליארד דולר להשקעות בתחום המימן והאנרגיה הירוקה.
ענקית הפלדה Posco תקים מפעל למחזור סוללות. החברה רוצה נוכחות לכל אורך שרשרת הערך של יצור הסוללות ובעיקר בתחום חומרי הגלם.
תמונת החודש
חודשי הסתיו הם חגיגה לעיניים בקוריאה. העצים מתכסים בעלים אדומים, שהופכים לשלל צבעים עד שהם מתייבשים ונושרים ברוחות הסתיו. (קרדיט: Sooji Noh)
חדש!
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2021. להורדה.
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם – לחצו להורדה.
שלחו לקוריאנים שלכם – הסבר על חגי תשרי בשפה הקוריאנית
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם – לחצו להורדה.