הידעת על קוריאה
לקוריאה נתח שוק של 35% משוק הבטריות לרכב העולמי, בהובלת LG. לסין וליפן נתח שוק קצת יותר קטן אולם שלושת המדינות מהוות יחדיו 94% מהשוק.
בבלפור של קוריאה מפגינים כן נדבקים
קוריאה תחת לחץ. כנסיות והפגנות העלו את כמות הנדבקים. הם קוראים לזה גל שני. במונחים ישראלים זה 70 ומשהו נדבקים ביום – אפילו לא אדווה. לקוריאנים יש כל מה שצריך: מפקד, תכנית ואמון ציבורי. תנו להם שבועיים הם מסדרים את זה. אז למה משרד הבריאות שלנו מסרב להכיר בקוריאה כמדינה ירוקה? שאלנו אותם. לא תאמינו מה התשובה. פוסט קוריאני מאת איציק יונה.
מרכז "נא לא לגעת" או: על מה קוריאנים הולכים לשפוך כסף
הטרנד החל לפני כ-4 שנים. סביבה סופר טכנולוגית, האינטרנט המהיר בעולם, סמארטפון לכל קשיש, פריסת רובוטים השניה בתבל, שירותי לוגיסטיקה סופר מהירים, חוסר סבלנות תורשתי ונטיה לאיסטניסיות וניקיון. הקוריאנים פיתחו בהתמדה שירותים צרכניים ועסקיים ללא מגע עם אנשים. נזכיר שהם גם לא לוחצים ידיים כשהם נפגשים, אלא קדים. בין השירותים ללא מגע הנפוצים בקוריאה עוד לפני קורונה:
- משלוחים סופר-מהירים של כל דבר כמעט
- גידול אקספוננציאלי ברכישות און ליין
- תשלומים בנייד, גם לרכבת ולאוטובוס
- בנקאות ללא בנקים
- רובוט בריסטה – שמכין קפה ומגיש לך (ראה תמונה)
- הזמנה בקיוסק דיגיטלי של מסעדה ולא בדלפק
והנה קפץ עליהם רוגזה של קורונה, ורבים מהקוריאנים ישבו בבית, הזמינו מה שליבם חפץ, שילמו, שיחקו בטלפונים במהירות שיהודה לוי וחנן בן ארי לא יקבלו גם במעלית. ואז ירד לקוריאנים האסימון: הרי אנחנו אלופים בשירותים ללא מגע. והעולם כיום מתחנן לא לגעת. למה שלא נבנה "תעשיה ללא מגע"? זה יעזור לנו לצאת מהמשבר וגם יועיל להתמודדות עם כח העבודה המתכווץ ועלות העבודה המתייקרת.
בקוריאה פרויקט כזה צריך סלוגן ותקציב. התקציב הועמד במסגרת 48 מליארדי הדולר של תוכנית הצמיחה החדשה Digital New Deal והסלוגן שנבחר הוא – Untact Economy. הם שמו לב שמי שנהנה מכל הטוב הזה הם צעירים. שכבת הגיל השלישי התופחת (ראה ידיעה נפרדת) אמנם מחזיקה את הטלפונים הכי משוכללים – אבל לא יודעים להוריד אפליקציה. הם צריכים שירותי Untact יותר מכולם כאוכלוסיה בסיכון, כל עוד וירוס העטלף מהלך ביננו. גם העסקים הקטנים נשארים מאחור. על כן כוללת התכנית גם בניית מגוון שירותים לתמיכה וטיפול בקשישים ובניית פלטפורמות שיאפשרו גם לעסקים קטנים להנות מה"אין מגע". קצת דוגמאות:
- יבנו 18 בתי חולים חכמים לטל-רפואה (שעד היום עדיין אינה חוקית במדינה)
- יפותחו שירותים דיגיטלים לשמירה וטיפול מרחוק לקשישים ואוכלוסיות פגיעות.
- יפותחו שירותי אבחון רפואי מבוססי בינה מלאכותית.
- יפותחו רחפנים להסעת אנשים בין ערים.
- תעודת זהות סלולריות במקום כרטיסים פיזיים.
- שירותי ועידה וירטואלים ושירותי מכירה אונליין לעסקים קטנים.
- יפותחו טכנולוגית ליבה בתחום הרובוטיקה, הרחפנים ורכבים אוטונומיים.
להבין קוריאה בכמה מספרים (לא בדולרים)
- בסוף 2019 מנתה אוכלוסיות קוריאה 51.8 מליון תושבים. זו כנראה תהיה השנה האחרונה שבה האוכלוסיה בקוריאה גדלה.
- 1.8 מליון הם זרים השוהים במדינה יותר משלשה חודשים ומהווים 2.9% מהאוכלוסיה.
- מחצית מאוכלוסיית המדינה מתגוררת בסיאול ובסביבתה
- 15.5% מאוכלוסיית קוריאה (7.8 מליון) הם מעל גיל 65. אוכלוסיית הילדים עד גיל 14 קטנה מאוכלוסיית הקשישים ומונה רק 6.3 מליון.
- מחירי הדירות אמרו את דברם (ראו גם על מחירי הדיור). לראשונה מזה שנים קטנה אוכלוסיית סיאול ואף ירדה אל מתחת לרף 10 מליון התושבים.
- שיעור הילודה ומספר הלידות בקוריאה שברו שוב שיא שלילי וגם מספר האזרחים הפעילים כלכלית ירד ב-2019. שיעור הילודה עמד על 0.92, הנמוך בכל מדינות OECD. והוסיף לרדת ב-2020.
- בקוריאה כ-21 מליון בתי אב עם ממוצע של 2.4 נפשות למשפחה. מבנה המשפחה הנפוץ ביותר הוא של אדם אחד ואלה מהווים 30% ממשקי הבית.
להישאר מעודכנים במתרחש בקוריאה
- "הקוריאנים" – הבלוג של איציק יונה – כאן
- דף הפייסבוק של יונאקו – כאן
- חשבון הטוויטר של יונאקו – כאן
- חשבון הלינקדאין של יונאקו – כאן
- קו פתוח לעסקים לשאלות ולסיוע בקוריאה – 03-6998771
תערוכות החודש בקוריאה
בשל נגיף הקורונה, רוב אירועי החודש בוטלו או נדחו עד להודעה חדשה. אנחנו ממליצים להתעדכן בעמוד התערוכות בשבועות הקרובים.
חגים וחופשים החודש בקוריאה
02.10-30.09 – חג ההודיה – Chuseok – רביעי עד ראשון הם ימי חופש בקוריאה – ראה הרחבה להלן
שמחה רבה – צ׳וסוק בא
ב-30 בספטמבר יחול השנה חג ההודיה הקוריאני (Chuseok). זהו אחד משני החגים החשובים בחצי האי הקוריאני והוא נחגג לרוב בחיק המשפחה המורחבת במשך שלושה ימים. לוח השנה הקוריאני מבוסס-ירח ומאוד דומה לזה העברי ולכן כמעט תמיד החג הזה נופל על סוכות שלנו. תרשמו לעצמכם לכתוב ברכה, להתקשר או לשלוח איזו תשורה לשותפים הקוריאנים שלכם. ראו הרחבה על החג ומנהגיו בפוסט מאת איציק יונה.
מלחמת קוריאה – 70 שנים של צער מיותר?
לפני 70 שנה החל רצף החלטות שגויות שהביא למליוני הרוגים, שתי מדינות קוריאה נפרדות והרוסות ומלחמה שטרם הסתיימה עד היום. גם ישראל קיבלה אז החלטות להן השלכות עד היום. החלק השני והאחרון של המאמר מאת דר' אלון לבקוביץ׳ בבלוג "הקוריאנים"
כלכלה מחליקה אבל עדיין מחזיקה
כלכלת קוריאה ממשיכה להתכווץ. גם הבנק של קוריאה נשבר והוריד את תחזית הצמיחה השנה לירידה של 1.3% בתוצר, לעומת תחזית קודמת של מינוס 0.2%. ברבעון השני התוצר ירד ב 3.2 אחוזים לעומת הרבעון הראשון. זו הירידה הרבעונית החדה ביותר מאז שנת המשבר 2008. יצוא של סחורות ושירותים צנח ברבעון ב – 16%, לראשונה מאז 1963. הצריכה הפרטית, שמרכיבה מחצית מהתוצר, עלתה ברבעון ב – 1.5% על רקע תכנית מענקים וקופונים ממשלתית אגרסיבית. המרכיב השלישי בתוצר הן הוצאות הממשלה. השנה נשפכו למשק תמיכות ממשלתיות בכ- 230 מליארד דולר. הוצאות הממשלה מתוכננות להתנפח ב-8.5% לכ-470 מלארד דולר בשנה הבאה ובכך להגדיל את היחס חוב תוצר הקוריאני לכ-47%. הוצאות הממשלה ימשיכו לגדול ולתמוך בכלכלה גם בשנים הבאות, ולהגדיל את החוב הממשלתי בהתאם.
קוריאה בקצרה
מחיר למשתכן. ממשלת קוריאה נלחמת בספקולנטים שמקפיצים את מחירי הנדל"ן למגורים בסיאול וסביבתה. במסגרת תכנית חדשה יופשרו קרקעות מדינה, יבנו שכונות על מרכזי ספורט ובשטחים שפינה הצבא האמריקאי ויוגדלו משמעותית אחוזי הבניה. כל זה על מנת לספק לשוק 260 אלף דירות חדשות, מחציתן למי שאין ברשותו דירה. כרגע נדרשות 12 שנות משכורת של משפחה ממוצעת על מנת לרכוש דירה ממוצעת בסיאול. ממוצע המחירים של 1.7 מליון הדירות שנמכרו בסיאול בחודש יולי השנה חצה את הרף הפסיכולוגי של מליארד וון (845 אלף דולר). המחיר לדירה הוכפל בשבע השנים האחרונות. בשכונת קאנגנם היוקרתית – המחיר לדירה בדיוק כפול מהממוצע.
לגליזציה בקוריאה. לא של קנאביס חלילה, אבל דומה. הפלות אסורות על פי חוק בקוריאה למרות שכולם עושים את זה ואין אכיפה כלל. לבית המשפט לחוקה נמאס מהמשחק הזה והוא הורה לטפל בחקיקה מתאימה עד סוף השנה. הפגנות של כמרים קתולים כבר בשטח.
עלייה מקוונת. המכירות און-ליין בקוריאה במחצית השנה הראשונה עמדו על שיא של 39 מליארד דולר. מנגד המכירות של בתי הכלבו הגדולים והחנויות הקטנות ירדו ב-13 ו-10 אחוזים בהתאמה.
כל הנכנס סוגר אחריו. הרופאים המתמחים, עמוד השדרה של מערכת הבריאות בקוריאה, הכריזו על שביתה בשל הכוונה לערוך רפורמה בשירותי הבריאות. הרקע הוא הכוונה להגדיל את מספר הסטודנטים לרפואה תוך פתיחת בית ספר חדש לרפואה ורפורמות בתחום ההתמחות ואחרות.
חסד קוריאני. הקוריאנים שלחו לביירות המוכה מהפיצוץ בנמל משלוח של ציוד רפואי ומסיכות.
הרצחת? זרים שיפרו בידוד קורונה יחויבו במלוא עלות הטיפול הרפואי. מי שנדבק במדינה – יקבל טיפול על חשבון הבית. מי שהגיע נגוע – מצבו ישקל על פי אופן ההתייחסות של המדינה שלו לקוריאנים במקרה כזה.
כיפה סרוגה. תכנית חומש של משרד ההגנה הקוריאני מאותתת כי הדרום קוריאנים לא רואים הורדת מתח בטחוני בחצי האי בשנים הקרובות. תקציב הביטחון יעלה בממוצע ב 6% בחמש השנים הבאות ויעמוד שנה הבאה על 253 מיליארד דולר. בין שאר התוכניות: דרום קוריאה תחל בבנית נושאת מטוסים במשקל 30,000 טון. הכלי ישמש להעברת גייסות וציוד וגם לנחיתה והמראה של מטוסים אמריקאים מטיפוס F35B.
כמו כן יוחל בפיתוח מערכת להגנה מפני ארטילריה בנוסח "כיפת ברזל" שתפרס לקראת 2030 ותגן על הבירה סיאול. ימשך פיתוחו של מטוס קרב ויוחל בפיתוח צוללות תוצרת קוריאה. יוזכר כי קוריאה כבר רכשה מישראל מספר מערכות רדאר "אורן ירוק" המשמש את מערכת החץ. מערכות אלה לא משולבות כרגע עם מערכת יירוט כלשהי. הקוריאנים כבר חקרו את כיפת ברזל מכל כיוון והגיעו למסקנה שהיא "לא מתאימה לפני השטח בקוריאה".
עסקאות והשקעות בדרום קוריאה
רואים כוכבים. בסוף 2019 היו בקוריאה 1,050 בתי מלון, כפול ממספרם שבע שנים לפני כן. הרקע הוא פלישת מליוני תיירים סינים למדינה, אף כי זו ידעה מורדות עקב חרם סיני על קוריאה ב-2017-18.
למוסד פניתם? יצרנית החלקים לרכב Mando נבחרה על ידי NASA לפתח מנשמים הנדרשים לטיפול בחולי קורונה. היא אחת מ-28 חברות בעולם שנבחרו לפרויקט.
קוריאן אייר ממשיכה במימוש נכסים כחלק מתכנית החילוץ שלה. החברה מכרה את כל עסקי המזון והדיוטי פרי בטיסה לחברת פרייבט אקוויטי קוריאנית בתמורה ל 835 מליון דולר. עוד למכירה – קרקע במרכז סיאול, פארק שעשועים וכל פעילות ה"בדק" – תיקונים והשבחות למטוסים.
Samsung Biologics המייצרת תרופות ביולוגיות שאינן מקוריות, מקימה מפעל רביעי בעלות של 1.5 מליארד דולר על רקע העליה בביקושים. ההשקעה תהפוך את החברה לקבלן המשנה הגדול בתחום. בינתיים הוגדל היקף ההסכם שחתמה החברה עם GSK הבריטית לייצור החיסון לקורונה שהאחרונה מפתחת והוא עומד על 440 מליון דולר.
חברת החשמל הקוריאנית -KEPCO תספק חשמל לחברת החשמל של אינדונזיה ב 21 השנים הבאות בתמורה לכ- 3 מליארד דולר. החברה בונה תחנת כח מבוססת גז בהספק של 1,200 מגה וואט, בסמוך לבירה קואלה לומפור.
קרן בבעלות חברת ההשקעות האמריקאית KKR רכשה שתי חברות קוריאניות לטיפול בפסולת רפואית ותעשייתית בתמורה ל – 740 מליון דולר. המוכרת היא Anchor Equity Partners מהונג קונג.
"קוריאניזציה"- גיוס מנהלים בקוריאה (סדרת סרטונים – פרק שלישי)
בשנים האחרונות יותר ויותר חברות בינלאומיות וישראליות בונות נוכחות בקוריאה. זו הדרך החדשה לעסקים – להיות גלובליים ולפעול לוקאלי. בשביל זה צריך לגייס עובדים, להעסיק עובדים, לשכור משרדים, לנהל את השוטף, להחליט על צורת ההתאגדות ועוד. קבוצת יונאקו בשיתוף מכון היצוא מגישות סדרת סרטוני הדרכה ל-"קוריאניזציה" – בנית נוכחות בקוריאה. מפי איציק יונה, מנכ"ל Yonaco. והפעם הפרק השלישי: גיוס עובדים בקוריאה
תמונת החודש מקוריאה
כך נראה הבוקר בית הקפה בבנין Yonaco Korea. הישיבה בבתי קפה נאסרה לשמונה ימים. מאות אלפי קוריאנים מחפשים מקום לשבת עם המחשב, להכין שיעורי בית או סתם לקשקש עם חברה.
בונוס לקוראינו
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2020. להורדה.
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם עכשיו הזמן בפרוס השנה הקוריאנית החדשה. – לחצו להורדה.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה