הידעת על קוריאה
למי שתמיד תוהה מה ללבוש לנסיעה. מספר יצרני העניבות בקוריאה הצטמצם ב-30 השנים האחרונות מ-300 ל-17 בלבד. פחות ופחות מקומות עבודה דורשים להופיע עם עניבות וגם היבוא מסין משפיע על התעשייה.
וירוס אצל השכנים – זה לא נעים
קוריאה בדריכות מקסימלית עם התפשטות וירוס הקורונה מסין – השכנה ושותפת הסחר הגדולה של קוריאה.
נכון ליום ראשון בבוקר (2.2) אובחנו בקוריאה 15 חולים בוירוס, המטופלים בבתי חולים ומצבם של רובם יציב. כ-350 איש נבדקו מחשש להדבקה ו- 70 מהם נמצאים במעקב. משרד הבריאות הקוריאני מעדכן אונליין את מספר החולים, לרבות מפה אינטראקטיבית למעקב על תנועותיהם בקוריאה בימים עד לגילוי המחלה (ראו מפה).
מטוסים שחכרה ממשלת קוריאה נשלחו לאסוף ולהחזיר הביתה כ-700 קוריאנים מהעיר הסינית Wuhan שבמוקד ההתפרצות. הם יהיו בהסגר בן שבועיים, במתקנים שהוכשרו לכך במרחק כשעה נסיעה דרומית לסיאול עד שיתברר מצבם.
מעבר לחרדה הרפואית, יש לזכור כי סין היא שותפת הסחר הגדולה של קוריאה והסגר-למעשה המוטל על סין ומגבלות הטיסה יתחילו לתת את אותותיהם על הכלכלה הקוריאנית בקרוב. מי שחוטף ראשון הוא מגזר התיירות. בשנה שעברה ביקרו בקוריאה 6 מליון תיירים סינים (מתוך 13 מליון תיירים בסך הכל). המסה הגדולה הזאת של טיסות, ביקור באתרים וקניות בדיוטי פרי ובשווקים של קוריאה – נגדעה עם התפרצות הנגיף. בשלב הבא יתגברו האיחורים באספקת חומרי גלם מסין, עיכובים בייצור וביצוא הקוריאני, חוסר של מוצרים סיניים בשווקים והשפעות מצטברות נוספות.
DMZ: מבזק צפון קוריאה
ב-8 בינואר חל יום הולדתו ה-36 של קים ג'ונג און, שאף קיבל מכתב ברכה מהנשיא טראמפ, שהועבר דרך משכן הנשיא בדרום קוריאה.
נמשכים המאמצים להחזיר את צפון קוריאה לשיחות הגרעין. הצפון קוריאנים הודיעו כי לא ישובו למו"מ בטרם יתקבלו מלוא דרישותיהם והדגישו כי לא יעניקו כל ויתורים בתמורה להסרה חלקית של הסנקציות. בנוסף, קים הודיע על השקת "נשק אסטרטגי חדש". מומחים מעריכים שמדובר בטיל בין יבשתי לא גרעיני.
חרדת הקורונה הביאה את צפון קוריאה להפסיק את הנפקת אשרות הכניסה לתיירים, הפסקת הטיסות בין בייג'ינג לפיונגיאנג וסגירת מעברי הגבול עם סין. כמו כן נסגר משרד האינטרסים המשותף עם דרום קוריאה והתקשורת בין המדינות עברה לטלפון ופקס.
מצבר נמר, מקוריאני
עת הוברר שחזון הרכב האוטונומי עדיין רחוק מהגשמה, התחוורה לקוריאנים ההזדמנות האסטרטגית לה חיכו שנים. שוק הרכב החשמלי ושוק הסוללות לרכב יצמחו לממדי ענק במונחים גלובליים ולקוריאנים יש את כל מה שצריך על מנת להוביל את השוק: ניסיון בתחום הסוללות, יכולת מחקר ופיתוח, יכולת ייצור איכותי בהיקפים גלובליים, ניסיון והבנה בייצור כלי רכב, הרבה כסף והרבה רעב. ואז החל המירוץ הקוריאני הגדול לייצר הובלה גלובלית לאורך כל שרשרת הערך של ייצור סוללות ורכבים חשמליים. הקרב הוא מול הסינים אבל גם מול השכנות מהבית. השחקניות הקוריאניות בתחום הסוללות הן סמסונג, LG ו- SK וגם יצרניות הרכב רוצות נתח ולא נשארות מאחור.
להלן הפעילויות שנרשמו בתחומים אלה רק בחודש האחרון:
חטיבת הכימיה בקבוצת SK תרכוש את החברה האמריקאית KCF Technologies תמורת מליארד דולר. KCF מובילה באספקת רדידי אלומיניום לשוק הסוללות לרכבים חשמליים ומחזיקה 15% מהשוק העולמי. העסקה תייצר לרוכשת מנוע צמיחה חדש בשוק הרכבים החשמליים המתפתח. בינתיים מגדילה החברה האחות, SK Innovation פי שלושה את תפוקת הסוללות לרכבים חשמליים במפעליה בסין, הונגריה וארצות הברית לכ-60 GWh, שווה ערך ל-1.2 מליון מכוניות. כעת נשקלת השקעה של 5 מליארד דולר נוספים, במפעל הנבנה בארצות הברית, על מנת להגיע לתפוקה של 100 GWh עד 2025. השאיפה היא הובלה בייצור סוללות לדור השלישי של הרכבים החשמליים שטווח הנסיעה שלהם יהיה 500 ק"מ לטעינה, כמו של רכב רגיל בן ימינו.
קונסורציום של בנקים קוריאנים העמיד קו אשראי של חמישה מיליארד דולר לחטיבת הכימיה של LG להקמת קווי ייצור גלובליים של סוללות לרכב. היעד של LG הוא להגיע לתפוקה של חמישה מיליון סוללות רכב בשנה.
הממשל הקוריאני כבר הגדיר את תעשיית הסוללות לרכב כמנוע צמיחה הזכאי לשלל הטבות ומענקים. הוקמו קרנות לסיוע לתעשיה, הוקצו איזורי תעשייה יעודיים ועוד.
בתחום כלי הרכב העתידיים – האחיות "קיה-יונדאי" לא נחות. הן השקיעו החודש יחדיו 100 מליון אירו ב-Arrival הבריטית המפתחת ומייצרת וואנים ואוטובוסים חשמליים. לחברה מפעלים ומרכזי פיתוח בגרמניה, ארצות הברית, ישראל ורוסיה. החברות ישתפו פעולה בפיתוח רכבים חשמליים תוך שימוש בפלטפורמה מודולרית שפיתחה Arrival.
Kia רכב תשקיע 25 מיליארד דולר בחמש השנים הבאות בפיתוח קו רכבים ידידותיים לסביבה. עד 2025 תעמיד החברה קו של 11 רכבים חשמליים והיעד הוא שהכנסותיה מהמגזר יהוו 25% מכלל ההכנסות.
יונדאי מוביס – החברה הבת של יונדאי רכב וספקית רכיבים וחלפים לרכב בפני עצמה, תשקיע 7.5 מיליארד דולר על פני שלוש שנים בכניסה לתחומי הרכב העתידיים.
תערוכות החודש בקוריאה
לחץ על הכותרת לראות את כל התערוכות בחודש הקרוב בקוריאה.
חגים בקוריאה
במהלך חודש פברואר אין חגים או חופשות בקוריאה
דרום קוריאה: חדשות בקצרה
מר מסטיק ז"ל. Shin Kyuk-Ho המייסד של קבוצת Lotte , הקונגלומרט החמישי בגודלו בקוריאה, הלך לעולמו בגיל 99. שין הקים בשנת 1948 מפעל ליצור מסטיקים ביפן. כיום חולשת הקבוצה על פעילות בתחומי קמעונאות, מלונאות, מפעלי כימיה, תעשיות מזון, חברות בניה ועוד. שני בניו ימשיכו להתקוטט על הירושה מהמשרד בקומה ה-123 של מגדל Lotte המשקיף על סיאול.
אקספרס של חצות? תלמידי קוריאה הדרומית וגם התלמידים בטורקיה, הם הכי פחות מאושרים מבין התלמידים במדינות ה-OECD . לשאלה עד כמה אתה מרוצה מחייך היה הציון הקוריאני הממוצע 6.1. ספרד מובילה עם ציון של 8.1 והממוצע הכללי עומד על 7.6.
מושחתים אבל פחות. קוריאה דורגה השנה במקום ה-39 מתוך 180 מדינות במדד השחיתות של הארגון הבינלאומי Transparency International היושב בברלין. קוריאה השתפרה 15 מקומות בדירוג תוך שלוש שנים. ישראל ממוקמת במקום ה-35 לאחר שהידרדרה שבע מקומות בשלוש השנים האחרונות. את המקום הראשון (הכי פחות מושחת) חולקות ניו-זילנד ודנמרק.
סיפור של צ'יפים ורכבים. הרווח התפעולי של סמסונג אלקטרוניקה נחתך ב-2019 ב-53 אחוזים(!) ל-23 מיליארד דולר. מגזר השבבים הוא הגורם העיקרי למפולת. יצוא השבבים הקוריאני נחתך השנה ברבע, אולם עדיין מהווה כ-17 אחוז מהיצוא הכללי, והוא המגזר הדומיננטי (94 מיליארד דולר) בסל היצוא הקוריאני. מגזר היצוא השני בהיקפו הוא כלי רכב בהובלת יונדאי רכב שהכנסותיה טיפסו אשתקד ב 9.3 אחוזים ל-91 מליארד דולר והרווח התפעולי כמעט הוכפל ל-3.2 מיליארד. היצוא הקוריאני הכולל הסתכם אשתקד ב-524 מליארד, הרבה פחות מהיעד של 600 מיליארד והנמוך מזה עשור. המאזן המסחרי עמד ב-2019 על 39 מיליארד דולר – הנמוך מזה שבע שנים.
הטובות לסמסונג. עובדים קוריאנים בחברות הענק של קוריאה משתכרים כפול מחבריהם העובדים בחברות הקטנות יותר. הדבר נכון לגברים ונשים כאחד. עובדים בחברות הגדולות משתכרים 4,900 דולר לחודש בממוצע ובחברות הקטנות יותר – 2,200 דולר. נשים העובדות בחברות הגדולות משתכרות 2,800 דולר בחודש ובקטנות – 1,500 דולר. בינינו, הבעיה האמיתית היא שכולם מתמקדים בפער בין החברות ואף קוריאני לא שם לב לפער המגדרי העצום בשכר העולה מהנתונים.
שיטת השקשוקה. דצמבר וינואר הם חודשי חרדה למנהלים הבכירים בקוריאה. התאגידים הגדולים עושים שינויים ארגוניים מקיפים, מפטרים וגם מכריזים על קידומים. בסמסונג למשל קידמו 162 מנהלים, מתוכם 4 זרים ורק חמש נשים.
פטנט ניישן. סמסונג אלקטרוניקה רשמה אשתקד 6,400 פטנטים בארצות הברית. רק IBM, עם 9,200 פטנטים, מקדימה אותה.
כסף זו לא הבעיה. 21 מיליארד דולר מהתקציב הקוריאני יופנו השנה לתמיכה במגזרי טכנולוגיה שונים כמו בינה מלאכותית, ביו-רפואה, אנרגיה ירוקה, חומרים לתעשיה, מחשוב קוונטי ותעשיה אווירית. בשנה הבאה מתכננת קוריאה להצטרף למועדון המצומצם של מדינות ששיגרו טיל לחלל. כמליארד דולר נוספים יופנו בעשר השנים הקרובות לפיתוח הדור הבא של תעשיית המוליכים למחצה.
עסקאות והשקעות בדרום קוריאה
השקעות הון סיכון בקוריאה עלו ב-2019 ב-25 אחוזים ועברו את רף שלושת מליארד הדולר. על כן הקוריאנים חוגגים את ההתייצבות במקום הרביעי בעולם ביחס השקעות הון-סיכון לתוצר, אחרי ארה"ב,ישראל וסין. תעשיית הון הסיכון בקוריאה אכן מתחילה להתבגר אך עדיין נמצאת בשליטה למעשה של הממשלה, המזרימה לקרנות חלק גדול מההון המושקע וקובעת את תחומי ההשקעה.
Celltrion, ענקית הביוסימילר הקוריאנית, תקים בעיר הסינית Wuhan (זאת מהוירוס) את המפעל הגדול בסין לייצור תרופות ביוסימילר בעלות של 520 מליון דולר.
מלאו אסמינו בר. זרוע ההשקעות של אגודת החקלאים בקוריאה רכשה מחצית ממרכז לוגיסטי של אמזון ביפן תמורת 130 מליון דולר. מאז 2016 רכשו משקיעים מוסדיים קוריאנים מרכזים לוגיסטים של אמזון בערך של כ-1.8 מליארד דולר.
סוף עידן השקעות הנדל"ן? קרן הפנסיה הממלכתית של קוריאה, המנהלת סכום עתק של 610 מיליארד דולר, משקיעה כ-900 מיליון דולר בשני נכסי תשתית של גז נוזלי בצפון אמריקה, באמצעות קרנות אמריקאיות.
עסקי אוויר. שתי חברות ברוקרים קוריאניות רכשו חוות טורבינות רוח בפינלנד, בתמורה ל-160 מליון דולר. העסקה תארז ותמכר למשקיעים מוסדיים קוריאנים בצורה של הון עצמי וחוב. החווה תהנה מסובסידיה ממשלתית ב-20 שנה הקרובות שתסייע לשירות החוב.
תמונת החודש מקוריאה
קוריאנים משתמשים ב-3.3 מיליארד כוסות פלסטיק בשנה ומסתובבים בכל מקום עם כוס קפה ביד. לכמה חנויות כבר נמאס והן מבקשות להשאיר את הכוסות מחוץ לחנות.
חדש!
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם עכשיו הזמן בפרוס השנה הקוריאנית החדשה. – לחצו להורדה.
בונוס לקוראינו
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2020. להורדה.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. איציק יונה פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה