הידעת?
249 אלף תינוקות חדשים נולדו בקוריאה בשנת 2022- המספר הנמוך מעולם. מספר הנפטרים עמד על 373 אלף. וכך הצטמצמה האוכלוסיה בקוריאה ב 124 אלף איש, זאת השנה השלישית.
פודקאסט ״הקוריאנים"
פרק 33 – איציק יונה מסביר למה אלפיים בתי ספר קוריאנים בסכנת סגירה ויותר קוריאנים מתים בדד. הסוף לכליאת דובים שחורים ולווין קוריאני חג מסביב לירח וגם – באיזה מסך אתה חושב שאתה מסתכל אם קנית אייפון 14? לא תשמעו את זה בשום מקום.
קוריאה תחת אש כלכלית צולבת
קוריאה נקלעת שוב ושוב לשדה הקרב בו מתנהלת מלחמת עולם בין שתי הכלכלות הגדולות בעולם – ארצות הברית וסין. מערכה אחת מטרתה למנוע מסין לקחת נתח משמעותי משוק הרכב החשמלי האמריקאי. הרחבנו בגליונות קודמים את הנזקים לתעשיות הרכב והבטריות הקוריאניות והאופן בו הן נענשות משלילת הטבות מס אמריקאיות בדיוק כמו היצרניות הסיניות.
שדה הקרב השני הוא תעשיית המוליכים למחצה. האמריקאים אסרו על העברת טכנולוגיות מתקדמות בתחום הזה לסין. שתי יצרניות הזכרונות הגדולות בעולם – סמסונג והייניקס, מהוות יותר ממחצית משוק השבבים העולמי ומחזיקות מפעלי ענק בסין המייצרים כמחצית מהתפוקה שלהן. האמריקאים נתנו לקוריאנים פטור מהסנקציות לשנה המסתיימת באוקטובר הקרוב. אם לא יוארך הפטור, הקוריאנים לא יוכלו להעביר לסין מכונות וציוד לשדרוג יכולות הייצור שלהם בסין. התוצאה תהיה ללא ספק פגיעה בכושר התחרות של הקוריאנים ואיבוד הדרגתי של השקעות ענק בסך 40 מליארד דולר שהקוריאנים עשו בתחום השבבים בסין.
אין ספק שהקוריאנים ינצלו את הסובסידיות האמריקאיות הנדיבות בהיקפים של מאות מליארדי דולרים על מנת לבנות ולחזק מתקני יצור חליפיים בארצות הברית. ועדיין, הם ישארו עם הדילמה הלא- פשוטה איך להתמודד עם הזעם של הסינים שקונים שני שלישים מיצוא השבבים הקוריאני.
מלחמת עולם גם בקיי-פופ
קיי-פופ זו תופעה גלובלית. תעשיית הפופ הקוריאנית מוערכת כבר בחמישה מליארד דולר והערך שהיא מוסיפה לכלכלת קוריאה – כפול מזה. מאחורי הקלעים עובדות מכונות משומנות עם אלפי אנשים שמתכננות כל פרט – ספונטני ככל שיראה. עשרות סוכנויות בידור שמקימות את להקות הפופ הקוריאניות ומנהלות כל פרט בקריירה, בחיים של חבריהן ובממשקיםעם הסביבה והמעריצות. הן גם הבעלים של הקניין הרוחני של הלהקות האלה ומשם מגיע חלק גדול מהשווי שלהן.
ארבע סוכנויות ענק מובילות את התחום ונקראות "ארבע הגדולות":
HYBE Corporation – שווי השוק – 6.5 מליארד דולר. הבעלים של BTS, הלהקה הקוריאנית המצליחה בהיסטוריה, ומספר להקות המשך.
JYP Entertaiment – שווי שוק 2.1 מליארד דולר. הבעלים של Wonder Girls, Twice, 2PM
SM Entertainment – שווי שוק 2.0 מליארד דולר. חלוצת הענף והבעלים של להקות הדורות הראשונים כמו Girls' Generation, Red Velvet, EXO
YG Entertainment – שווי שוק 0.8 מליארד דולר. הבעלים של להקת הבנות Blackpink ולהקת הבנים BigBang
בסוף 2022 הודיע בעל השליטה ב- SM, הנחשב אבי התעשיה, שהוא ישמח למכור את חלקו (19%) בחברה. בעוד חברות מכל התעשיה ותעשיות קשורות משפשפות ידיהן ומזילות ריר, הוא סגר עם המתחרה HYBE שהוא ימכור להם כ-15% מהחברה שהקים בעבור 333 מליון דולר. HYBE פרסמה גם הצעת רכש ל 20% ממניות המיעוט. ככה הם קיוו לבצר את השליטה שלהם עם אחזקה של 40%.
ההסכם הכה בתדהמה את השוק וגם את ענקית האונליין קאקאו שמאד חשקה בנכס היחודי שישלים לה תיק אחזקות יפה ברוב תחומי הבידור, המשחקים, הדרמה, הטלוויזיה,המוזיקה ועוד. הסוכריה האמיתית תהיה פלטפורמת האוהדים היוקרתית והבנלאומית של SM. במהלך בלימה לעסקת HYBE, קאקאו הודיעה שהיא מתכננת לרכוש 9% מ SM במחיר הרבה יותר גבוה מהצעת הרכש של HYBE והעמידה לפרויקט כמעט מליארד דולר. מנגד עומדת HYBE, נחושה לממש את עסקת החלומות ולהפוך למלכת התעשיה. לכאורה נראה של-HYBE יש קלפים טובים יותר, אבל קאקאו חברה אגרסיבית עם כיסים תפוחים. מאוד. כשרבים על הכלה – עולה הערך שלה וכך הוסיפה SM שמונה מאות מליון דולר לשוויה מתחילת פברואר ואף הכפילה את שוויה מאז הוצאה למכירה.
יש גופים קוריאנים שלא רבים איתם. אחרי חודש של מתיחות וחילופי הצהרות נכנעה HYBE והיגיעה להסכמה עם קאקאו שהאחרונה תשתלט על SM והחברות ישתפו פעולה בתחומי פלטפורמות המעריצים ושיתוף זכויות היוצרים של SM. המניות של שתי היריבות זינקו בעוד מנייתה של SM צנחה באותו יום ב-23%.
תערוכות החודש בקוריאה
תערוכות החודש הקרוב בתחום המזון, סוללות, ביטחון ועוד – לחץ כאן
חגים בקוריאה
01.03 – תנועת ה-1 במרץ – לציון תנועת ההתנגדות לכיבוש היפני
קוריאה בקצרה
של הביוקר. כל קוריאני רכש אשתקד מותגי יוקרה ב-325 דולר בממוצע, כל אמריקאי ב-280 דולר וסיני ב – 50 דולר. המכירות של מותגי היוקרה הבינלאומיים בקוריאה צמחו אשתקד ב- 24% ל 16.8 מליארד דולר והציבו את קוריאה במקום השביעי בעולם ברכישת מותגי יוקרה. סינים למשל קנו אשתקד 10% פחות מותגי יוקרה מאשר ב- 2021 והוכיחו למותגי העל שהריצה לסין על חשבון קוריאה הייתה טעות.
נהגוס. 1.68 מליון מכוניות חדשות נמכרו בקוריאה אשתקד. מכירות רכבים חשמליים והיברידיים (448 אלף) עקפו לראשונה בהיסטוריה של קוריאה את מכירות רכבי הדיזל (333 אלף יחידות). רכבים היברידיים עדיין מובילים את הקטגוריה הירוקה ואילו רכבים חשמליים מהווים כבר 10% מהשוק ומייצגים צמיחה מרשימה של 64% לעומת 2021.
יצוא המכוניות מקוריאה ב 2022 הגיע לשיא של כל הזמנים – 2.31 מליון מכוניות בערך כספי של 54 מליארד דולר.
גניבה בחסות המגיפה. הסיפור חוזר על עצמו. חברה קוריאנית מצליחה מחליטה שעם פתיחת השווקים בסין והסרת מגבלות המגיפה זה הזמן לבצע תכניות שנדחו ולפרוץ לשוק הסיני האינסופי. בהגיעם לסין הם מגלים שכבר יש חברות עם שם ולוגו זהים שמספקות את אותם שירותים. וגם – כמה סינים (במקביל) כבר רשמו את הבעלות על השם שלהם, הלוגו ושאר סימני המסחר. תביעה שהגישה החברה בסין נדחתה על ידי בית המשפט הסיני. מספר המקרים של הפרת זכויות יוצרים קוריאנים בסין הוכפל משנת 2019, אז נרשמו 1,500 מקרים, ל- 2,900 בשנת 2021.
מצב לא משהו. הביקושים הנחלשים מהעולם ומסין עושים שמות בביצועים של החברות הקוריאניות. הרווח התפעולי המצרפי של 157 חברות בורסאיות שפרסמו את הדו״חות לרבעון האחרון של 2022 מראה שהם פספסו ב 37% את התחזיות. מי שחטף הכי חזק הייתה תעשיית השבבים שהביצועים שלה בפועל היו 57% פחות מהתחזיות המוקדמות.
חלאס מתוקים. ענקית האפליקציות קאקאו תשיק השנה אפליקציה למעקב אחרי סכרת. האפליקציה תעקוב אחרי התזונה, הפעילות הגופנית והשינה של המטופל כמו גם על רמת הסוכר שלו – ללא דקירה. בקוריאה ישנם 5.7 מליון חולי סכרת ו- 15 מליון בסכנה לחלות. זו היוזמה הראשונה של חטיבת הבריאות של החברה. המערכת תוצג בהמשך השנה.
Coupang, האמזון של קוריאה, ממשיכה לצמוח בקצב מרשים. החברה רשמה אשתקד מכירות של 20 מליארד דולר. החברה מבודלת באמצעות משלוחים סופר-מהירים וכבר הקימה פעילות דומה בסינגפור וטייוואן עם חזון להיות הקמעונאית הגדולה באסיה. בקוריאה החברה כבר עקפה את הפלטפורמות הקמעונאיות של Lotte ושל Hyundai Department Store אבל עדיין רחוקה מממלכת הקמעונאות של קבוצת Shinsaegae שמנהלת 9 פלטפטרמות קימעונאיות שונות בתחומים שונים והיקף עסקיה אשתקד עמד על 23 מליארד דולר.
LG אלקטרוניקה הכריזה כי התחום של רשתות 5G פרטיות יהיה מנוע הצמיחה הבא של הקונגלומרט. התחום מאפשר למפעלים וחברות שירותים לנהל רשת רחבת פס פרטית ויציבה שמתאימה לסביבה המשתמשת ברובוטים ובאפליקציות צורכות מידע כמו VR / AR וכדומה. קוריאה קצת מפגרת ביישום רשתות כאלה אחרי מעצמות יצרניות כמו גרמניה ובריטניה. ל- LG יש פעילות ניכרת בתחום הרובוטיקה והאוטומציה.
עסקאות והשקעות בקוריאה
Olympus, יצרנית הציוד הרפואי היפנית, רוכשת את Taewoong Medical הקוריאנית בתמורה ל – 370 מליון דולר. החברה הקוריאנית מפתחת סטנטים למערכת העיכול, המאפשרים מעבר מזון ונוזלים במקומות בהם יש חסימות בשל מחלות כמו סרטן ואחרות.
חברה בת של SK תבנה בצרפת מפעל למחזור פלסטיק בעלות של כחצי מליארד דולר ביחד עם חברה קנדית וחברת Suez הצרפתית. המפעל ימחזר 70 אלף טון פלסטיק בשנה החל בשנת 2027.
מלזיה תרכוש 18 מטוסי קרב קוריאנים מסוג FA-50 מתוצרת התעשיה האוירית הקוריאנית בתמורה לכמליארד דולר.
קרן הפנסיה הלאומית של קוריאה תרשום את ההפסד הכבד מאז הקמתה – 8.2% בשנת 2022. בדולרים מחקה הקרן 59 מליארד דולר אשתקד, שהכניסו לחרדות כל קוריאני בר דעת, שכן מדובר בכספי הפנסיה שלהם.
כייף להיות סמסונג. חטיבת השבבים של סמסונג מאבדת גובה במהירות, אבל לא יכולה להרשות לעצמה לעצור את השקעות הענק הנדרשות לשמירה על הובלת השוק שלה. אז סידרו להם הלוואה של 16 מליארד דולר מחטיבת המסכים השטוחים. קללל.
יונדאי רכב במשא-ומתן עם ממלכת סעודיה להקמה של קו הרכבה של רכבים חשמליים בממלכה. אם יתממש יוסיף הפרויקט 8 מליארד דולר לתוצר הסעודי בעשור הקרוב.
סמסונג הנדסה תבנה מפעל אתילן בקטאר תמורת 1.3 מליארד דולר.
תמונת החודש
תערוכת הרובוטים והאוטומציה בסיאול נתנה לקוריאנים תקווה לכח האדם ההולך ומצטמצם.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל ובקוריאה
הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם את לוח החגים הישראלי בשפה הקוריאנית – לחצו להורדה
לנוחותכם – לוח החגים והחופשות הקוריאני המלא לשנת 2023. להורדה.