פעמיים בשנה מרגיש כל ישראלי החי בקוריאה קצת כמו בבית. זה קורה לקראת ראש השנה הקוריאני (SEOLLAL) ולקראת חג ההודיה (CHUSOK). אלה שני החגים החשובים בחצי האי הקוריאני, על שני חלקיו (קים ג'ונג-און ונתיניו הצפוניים חוגגים את אותם חגים).
לקראת החג מורגשת באוויר אווירה של פסח וראש-השנה. רשתות השיווק מתמלאות בסחורות ובמבצעים, הקוריאנים רוכשים בגדים ומתנות למשפחה, כולם שואלים "איפה אתה בחג?" ובעבודה מחלקים שי לעובדים.
ראש השנה הקוריאני נחגג במשך שלושה ימים ומועדו נע בין מחצית ינואר למחצית פברואר. הקוריאנים עוזבים את הערים הגדולות ושבים לכפרים בהם נולדו, בפקקי תנועה מסורתיים ואינסופיים, שם הם חוגגים את החג עם המשפחה המורחבת.
לוח השנה הקוריאני זהה לזה הסיני, והוא מבוסס על שנת הירח. על כן ראש השנה נקרא בפי הקוריאנים "ראש שנת הירח" – להבדיל מלוח השנה הגרגוריאני הנהוג במערב. בדומה לשנה המעוברת היהודית, גם הסינים והקוריאנים מתקנים את הפער בין שנת הירח לשנת השמש באמצעות הוספת חודש נוסף מדי מספר שנים. ראש השנה הקוריאני יחול בעת מולד הירח ותמיד בראש חודש שבט או אדר שלנו. לוח השנה הסיני-קוריאני מורכב מסדרה בת 12 שנים שלכל אחת דמות של חיה. השנה המקבילה לשנת 2017 היא שנת התרנגול האדום.
חגים לאומיים בקוריאה וגם ימי הולדת נקבעים בהתאם ללוח הירחי. מנין שנותיו של אדם בקוריאה נקבע כך שבראש השנה מתווספת לו שנה (קצת מסובך – אבל עדיין ימי הולדת נחגגים בזמנם).
המשפחות הקוריאניות מתכנסות לחג בבית ההורים או בבית האח הגדול. ביום החג הראשון עמלות הנשים על הכנת מנות החג המסורתיות והמגוונות. ביום השני נהוג ללבוש את הלבוש הקוריאני המסורתי ולקיים את "פולחן האבות" שבו ניתנת הודיה לדורות הקדומים, שעל פי האמונה רוחן מגיעה להשתתף בטכס. ילדי המשפחה מקיימים טקס השתחוויה והודיה להורים וזוכים לקבל מתנות ומזומנים מהדודים ומההורים. בשאר הזמן אוכלים כמובן ומשחקים משחקי חברה מסורתיים.
הקידמה כמובן היגיעה גם לכאן במגוון תחומים – יש המוותרים על הכנת המזון ומסתפקים בשירותי קייטרינג לארוחת החג המסורתית. צעירים קוריאנים רבים נוטים לבלות את החג בחברותא או אף נוסעים לחו"ל.
טיפים לעסקים בקוריאה
מומלץ לשלוח ברכת שנה טובה ואיחולים לשגשוג והצלחה לשותפים הקוריאנים שלכם. כל השבוע שלפני החג ראוי לכך.
בימים שלפני החג אין דעתם של אנשי העסקים הקוריאנים פנויה ועל כן מומלץ לדחות ביקורים לאחרי החג. כמו כן די משעמם לזר לשהות בקוריאה במהלך החג. לפני מספר שנים החליטה משפחה ישראלית שהתגוררה בסיאול להפיג את השעמום של החג ולצאת למלון באיזו עיירת קייט, שם הם גילו שרוב הצוות יצא גם הוא לחופשת החג והם היו אולי האורחים הבודדים. אבל אם אתה כבר פה – מתקיימות בסיאול פעילויות תרבות לזרים בארמונות השונים ובמוזיאונים, לרבות פעילויות והפעלות לילדים.
מי שכמעט תמיד מוצאים את עצמם עובדים גם בחג הם העובדים של תאגידי הענק שצריכים לעמוד באיזה לוח זמנים מטורף שהוכתב להם להשיק איזה טלפון. עבודה בקוריאה היא מעל הכל. אם אתה ספק טכנולוגיה שלהם – סביר שלא יהיה לך מנוחה גם בראש השנה.
להרחבה על החג ומנהגיו כמו גם רשימת האירועים לזרים בסיאול השנה – לחצו כאן
שנה טובה!
[…] העם הקוריאני חגג בסוף השבוע (27-30 בינואר) את ראש השנה. לוח השנה הקוריאני מבוסס ירח, בדומה לזה העברי, וראש השנה חל תמיד בראש חודש שבט או בראש חודש אדר שלנו. עוד על החג ומנהגיו בפוסט הבא. […]
[…] שנה טובה קוריאה! […]