השנה היא שנת תפנית. חברות ישראליות רבות מתמיד מקימות השנה פעילות קוריאנית או פותחים חברות בקוריאה. אנו ב Yonaco סיימנו מספר פרויקטים רצופים של הקמת חברות בקוריאה וגיוס עובדים קוריאנים לחברות זרות, לרבות שכירת משרדים ורכבי ליסנג, בניית מערכת תשלומים ונהלים ועוד. זה זמן טוב לשתף אתכם בנסיון ובלקחים.
אני תמיד מטיף שבשלב מסוים של הפעילות מול השוק הקוריאני יש לשקול ברצינות בניית נוכחות קבועה בקוריאה. התוצאה המינימלית של מהלך כזה היא שיש לחברה הישראלית עובד אחד לפחות בקוריאה שמחזיק כרטיס ביקור של החברה ובו כתובת קוריאנית.
אמר לי פעם אדם בעל ניסיון רב שנים – "קוריאה היא המקום היחיד שבו גופים מקומיים רציניים יחליטו לקנות מוצר או שירות מספק מקומי אפילו שהוא נחות ויקר מהפיתרון של ספק זר". אין מה לעשות קוריאנים אוהבים לקנות מקוריאנים. יש לזה רקע תרבותי עמוק אבל גם מקורות פרקטיים. למשל – לקוח קוריאני לא יחכה עד שאיש התמיכה שלך יגיע לקוריאה. ספקים צריכים להיות זמינים ובקוריאנית.
בניית הנוכחות הקוריאנית יכולה להיבנות במספר רמות: שכירת עובד או צוות מקומי, שכירת משרד, פתיחת חברה קוריאנית ועוד. בכל אחת מהאפשרויות ישנם עשרות נושאים שיש להתייחס אליהם. להלן נתייחס להיבטים החשובים של כל מהלך:
שיקולי מס בדרום קוריאה
מעבר לשיקולי עלות ובקרה, אחד השיקולים המרכזיים באשר לאופי הפעילות שלך בקוריאה הוא שיקול מס. חברה קוריאנית בבעלותך משמעותה שהפעילות הקוריאנית שלך נכנסת לרשת המס הקוריאנית. מנגד, אם אתה מעסיק עובד קוריאני שעוסק במכירות, פיתוח עסקי או תמיכה – אם תפעל נכון לא בטוח שפעילותו תמוסה בקוריאה. מרבית השלכות המס בפעילות בין ישראל לקוריאה מוסדרות באמנה למניעת כפל המס בין המדינות.
גיוס עובדים בקוריאה
חברות רבות מחליטות, לרוב בצדק, להתחיל בקטן. הכי קטן כאמור זה עובד קוריאני.
עובדים קוריאנים מודאגים בראש ובראשונה להמשכיות של החברה אליה הם עומדים להצטרף. משרד עם שני עובדים – גם אם הוא שייך לחברה גדולה מעבר לים, מאותת לעובד שהפעילות הזאת אינה בודאות ברת קיימא. בפרויקטים של גיוס עובדים עבור חברות ישראליות נדרשת הרבה תמיכה סביב הנושא הזה.
העובד הקוריאני בתעשיות האיכות רוצה להיות מכוסה בכל הכיסויים הביטוחיים הנהוגים בקוריאה. הגמישות שלו בעיניין זה – נמוכה.
הדרגה הקוריאנית של העובד חשובה מאין כמוה. אם נתת לו דרגה שאינה תואמת את נסיונו – לא יתייחסו אליו באמת ברצינות.
דיני העבודה בקוריאה סבוכים ועובדים עומדים בדרך כלל על זכויותיהם.
שכירת משרד בסיאול
מחשבה ישראלית הגיונית היא לבקש מהעובד לעבוד מהבית בתחילה. בקוריאה לא מקובל לעבוד מהבית. גם בעת רישום חברה – תצטרך למסור את כתובת המשרד ואת הסכם השכירות. כתובת הבית שלך – לא תתקבל. יש סדר – בית זה בית ועבודה זה עבודה.
למזלינו מגוון האפשרויות לשכירת משרד בקוריאה רבות ומגוונות – החל במשרדון במה שנקרא בקוריאה "ביזנס סנטר" – מתחם מנוהל ובו משרדים להשכרה בגדלים שונים ובמחירים סבירים עבור למשרד ב- Officetel – בניין שמאכלס משרדים ודירות מגורים וכלה בבניין משרדים טיפוסי.
מיקום המשרד חשוב שיהיה בהתאם לציפיות הלקוחות שלך.
הקמת חברה בקוריאה
סוג התאגדות – בקוריאה שני סוגים בסיסיים של התאגדות ויש להחליט באיזה מהם לבחור. האחד מחייב ביקורת רואי חשבון על הדוחות הכספיים ולעיתים מחייב חשיפת הנתונים הכספיים שלך לציבור. והשני פטור מאלה.
בחירת דירקטור מייצג – בעל התפקיד הזה הוא היחיד שיכול לחייב את החברה לכל דבר ועניין, לרוב בצירוף חותם החברה. יש לשקול היטב מי ישא תפקיד זה בחברה.
חותם החברה – החותם הרשום של החברה – הוא החברה. באמצעותו ניתן לפתוח חשבון בנק, לחייב את החברה ולחתום בשמה על הסכמים. זהירות!
הקמת חברה קוריאנית מכניסה את המערכת כולה לרשת המס הקוריאנית. יש להחליט על המודל העסקי שבו תעבוד החברה המקומית מול חברות אחרות בקבוצה.
החברה צריכה להערך לתשלומי העובדים השונים ולמערכת ההפרשות השונות מהשכר ומהמעביד, ניהול החופשות וכדומה. כמו כן יש לבנות מערכת הנהלת חשבונות שתדע לדווח לחברה בישראל בכל עת, להערך לתשלומי המע"מ ולדיווחים שנתיים – הן עבור החברה והן את דוחות המס השנתיים של העובדים. בקוריאה יש חובת דיווח פרסונלית.
פתיחת חשבון בנק בקוריאה
מזומן זה דבר רגיש בקוריאה. למי תהיה גישה לחשבון הבנק הקוריאני? ואיך ניתן לקיים את חיי היומיום של החברה מבלי לסכן את כספי החברה ומבלי הצורך לנסוע כל חודש לקוריאה. בואו נזכור שלרוב אנחנו רוצים שהעובדים הקוריאנים שלנו יעסקו בענינהם ולא במנהלות וחשבונות.
ניהול הוצאות בקוריאה
הסביבה הקוריאנית שונה לחלוטין ממה שאנחנו מכירים. כשהולכים להלוויה של קרובו של לקוח נהוג לתת מענקי – תנחומים במזומן שיכולים להגיע למאות שקלים. האם תאשר לאיש המכירות שלך לתת סכום תנחומים כזה? איך תדע שאנשים לא מתים לחינם. ומה בדבר מתנה לחגיגת 100 הימים לבנו התינוק של הלקוח?
הוצאות בקוריאה מוכרות לצרכי מס רק אם הוכח בצורה ברורה שהן נעשו לצרכי העסק. אם התשלום בוצע בכרטיס האשראי של העובד או במזומן – יתכן ופקיד השומה הקוריאני לא יכיר בה.
מנגד אם נשלם את כל ההוצאות מישראל – נפסיד את סכום המע"מ הקוריאני – בשיעור של 10%.
תמיכה בקבלת החלטות
העובד הקוריאני יפנה אליך בכל מיני בקשות ושאלות. הוא יגיד לך שחייבים לעשות כך וכך וכולם עושים כך. ושאתה חייב לבצע הוצאות או השקעות. הרבה פעמים קוריאנים מקובעים בדברים שהורגלו להם בחברות אחרות בהן עבדו. מומלץ שיהיה לך עם מי להתייעץ. מישהו שיעשה לך סדר מה חשוב ומה נכון. בהצלחה.
[…] בניית הנוכחות הקוריאנית יכולה להבנות במספר רמות: שכירת עובד או צוות מקומי, שכירת משרד, פתיחת חברה קוריאנית ועוד. בכל אחת מהאפשרויות ישנן עשרות נושאים שיש להתייחס אליהם. להרחבה בפוסט מאת איציק יונה. […]
[…] איך פותחים משרד בקוריאה? […]