סיאול – החוויה מתחילה במונית
נהג המונית שלקח אותי מסיאול דרומה, קוריאני בשנות השישים לחייו, הביט לעברי תכופות דרך המראה. זרים הם עדיין סוג של אטרקציה בקוריאה, ובמיוחד הזר היחיד במדינה שחובש כיפה. בהיתי לעברו, תוהה בפעם המי-יודע-כמה מדוע נהגי מוניות רבים בקוריאה מקפידים לנהוג כשלידיהם כפפות לבנות. לאחר זמן nv הוא גייס את כל הידע שלו באנגלית ושאל מהיכן אני. "ישראל" עניתי. מיד הבנתי שיתכן ועשיתי טעות. באמצע הדרך המהירה, האיש עזב את ההגה והחל למחוא כפיים, לקרוא "ישראל – ישראל" ולהניע את גופו בשמחה. "ומה שמך?" שאל. "יצחק" אמרתי. כאן נוספו למחיאות הכפיים צהלות "הללויה!" וקריאות בשמו של אחד יהושע שגר לפני כאלפיים שנה בנצרת.
זאת אכן הייתה קבלת פנים בלתי שגרתית מנוצרי קוריאני שלא ראה ישראלי מימיו ופגש באחד מצאצאיו של יצחק אבינו. מאז פגשתי והתיידדתי עם רבים מבני הקהילה הנוצרית בקוריאה, המייצגים את אחת התופעות המעניינות בקוריאה המודרנית – תנועת ההתנצרות.
דרום קוריאה – חלוקה דתית
עוד במאה התשע-עשרה הוצאו להורג נוצרים בקוריאה, כחלק מקו ההסתגרות שכפו על המדינה המלומדים שניהלו אותה באותם ימים. בשלהי המאה התשע-עשרה היו בקוריאה כאלפיים מאמינים קתולים בלבד. אז החלה התפנית עם הגעתו של מסיונר פרוטסטנטי לחצי-האי. קצב החדירה של הנצרות מאז מזכיר את הקצב בו מאמצים הקוריאנים גאדג'טים ואופנות אחרות, עדות נוספת לתרבות העדר הקוריאנית.
- 30% מאוכלוסיית קוריאה כיום נוצרים – הדת הגדולה במדינה.
- בקוריאה 50 אלף כנסיות, מהן עשרת אלפים (!) בסיאול.
- חמש הכנסיות הפרוטסטנטיות הגדולות בעולם ממוקמות בסיאול.
לשם השוואה, ליפן היגיעה הנצרות כמאה שנה לפני קוריאה וכיום רק כאחוז אחד מהיפנים הם נוצרים. יש המסבירים שדרך החיים על פי תורת קונפוקציוס הנהוגה בקוריאה לא נותנת מענה לפרק הזמן שלאחר המוות והנצרות משלימה את החסר בתחום זה. רק לחשוב מי הייתה הדת המובילה בקוריאה אילו במקום מיסיונר מזדמן היה נקלע למקום לפני מאה שנה שליח של חב"ד למשל.
היחס לדת בקוריאה ייראה אולי מוזר לבני המזרח התיכון. המאמינים הקוריאנים, אדוקים ככל שיהיו, לא יחשבו שהדת היא סיבה לריב עם מישהו. שאלתי פעם חבר קוריאני, במהלך טיפוס הרים של יום ראשון, מהי דתו והוא אמר לי בפשטות "אני בודהיסטי אבל בעתיד אהיה נוצרי. אשתי והבנות הולכות לכנסיה כל יום ראשון ובאיזה שהוא שלב בטח ימאס לי להיות לבד ולטפס על הרים".
נוצרי קוריאני מקפיד בדרך כלל על טוהר מידותיו. חלק גדול מהם לא מעשן, לא שותה אלכוהול ולא משתתף באירועים חברתיים "לא מוסריים". הם מקפידים לעיין בתנ"ך בכל הזדמנות ובקיאים בפרטיו. רופאת המשפחה שלנו ידעה לציין ששמות כל בני משפחתי מקורם בתנ"ך.
הנוצרים בקוריאה הם אוהבי ישראל ואוהבי יהודים. נוצרים רבים וביניהם כמרים שולחים את ילדיהם ללמוד באוניברסיטה בישראל ולעבוד בקיבוץ. רבים אף עולים לרגל למקומות הקדושים.
לסיום, סיפור על זוג נוצרים קוריאנים שהקימו מרכז נופש ענק לבני הקהילה הנוצרית כשמונים קילומטר דרומית לסיאול. כאחד ממוקדי העניין של המרכז הם בנו, בהשקעת ענק ובסיוע חוקרי תנ"ך, את דגם המשכן (כן כן – זה של בני ישראל במדבר) במידותיו האמיתיות על עמודיו, כיסוייו וכל כלי הקודש שבו – מנורת הזהב, ארון העדות, מזבח הזהב ועוד. במקום נמצאים גם – דגם מוקטן של הכותל המערבי, באר מים, שדירת דקלים ועדר כבשים קטן להשלמת האווירה התנ"כית. להלן תמונה של פנים המשכן:
טיפים עסקיים על נוצרים בקוריאה:
· נסה לברר אם עמיתך הוא נוצרי. אם כן – הבא לו כמתנה לפגישה הבאה מזכרת נוצרית כלשהיא מארץ הקודש. גם מוצרי יודאיקה יתקבלו בשמחה.
· ביקור בישראל הוא משאת נפש של כל נוצרי קוריאני. הזמן אותו לביקור. דאג שיהיה לו גם זמן חופשי לבקר במקומות הקדושים לנצרות.