בשקט וללא תרועות מיותרות חגגה סמסונג – התאגיד הגדול בדרום קוריאה, ויצרן השבבים והטלפונים והמקררים והטלויזיות הגדול בעולם, יום הולדת שמונים. על התוצאות העסקיות הטובות מאז הקמתה העיבו ההליכים המשפטיים נגד JaeYong Lee יורש האימפריה ודור שלישי למייסד ופרשות שחיתות חדשות הנחקרות כנגד אביו של JY (עדיין יו"ר סמסונג, השרוי בתרדמת זה ארבע שנים). על הרקע הזה והאוירה הציבורית השלילית כלפי הארגון – צוין האירוע במכתב לעובדים בלבד.
הסיפור של קוריאה – מחסילונים לקדמת הטכנולוגיה
סמסונג (בקוריאנית – "שלושה כוכבים"), הוקמה בשנת 1938 על ידי Lee Byung-Chul, בעיר הדרומית Daegu, על מנת לעסוק במסחר בפירות ובפירות-ים מיובשים. Lee המייסד נאלץ לפרוש מניהול הקבוצה בשנת 1966, בשל מעורבותו בהברחת 55 טון של סכרין. יורשיו המשיכו להצמיח את האימפריה וגם המשיכו במסורת השערוריות, בעיקר הטבות לפוליטיקאים לתמיכה בצרכי המשפחה והחברה.
בד בבד עם היותה סמל לכוחם האפל של הקונגלומרטים המשפחתיים השולטים בכלכלה, הפכה סמסונג שם נרדף להצלחה ולצמיחה הכלכלית הקוריאנית. היא החברה הגדולה בקוריאה (וכיום גם בויאטנאם) ומוצריה נמכרים ברחבי העולם. סמסונג אחראית על כרבע מהיצוא הקוריאני.
לא רק טלפונים
סמסונג היא הרבה יותר מטלפונים ומוצרי חשמל. בין 62 החברות של הקבוצה ניתן למצוא בין השאר את:
– סמסונג אלקטרוניקה (כשאומרים "סמסונג" – מתכוונים בדרך כלל אליה. תחתיה נמצאות חטיבות הטלפונים, המוליכים למחצה, מוצרי צריכה, מסכים, ציוד רפואי, רשתות תקשורת ועוד)
– מספנות סמסונג – אחת משלוש הגדולות בעולם
– סמסונג הנדסה ובניה – חברות בניה ופרויקטים בינלאומיות, הגדולה בהן היא ה-13 בעולם
– סמסונג SDI – יצרנית בטריות וסוללות לרכב
– סמסונג ביטוח – חברת הביטוח והפיננסים הגדולה בדרום קוריאה וה-14 בגודלה בעולם
– רשת בתי החולים "סמסונג"
– רשת מלונות "Shilla" , ובהם מלון היוקרה של סיאול
– חברת מערכות לרכב (כולל Herman שנרכשה ב- 2017)
– סמסונג ביולוגיה – יצרנית גרסאות חיקוי לתרופות ביולוגיות
– פארקי שעשועים (Everland – הותיק בדרום קוריאה)
– סמסונג אופנה – יצרנית אופנה ובעלת רשת חנויות אופנה
– Cheil – חברת הפרסום הגדולה בקוריאה ובין 15 הגדולות בעולם.
מצוינות קוריאנית
תחת מנהיגותו של KH Lee, בנו של המייסד, הפכה החברה לסמל בקוריאה למצוינות ואיכות ניהולית. כל אב קוריאני מרביץ בילדיו מילדות את התובנה שאם יצטיינו בלימודים – יזכו להתקבל לעבודה בסמסונג. איכות הניהול בסמסונג מקבלת בשנים האחרונות הכרה במגזר העסקי וקונגלומרטים מתחרים מחפשים לשכור לשורותיהם מנהלים בוגרי סמסונג.
"משפחת סמסונג" – הרבה אנשים מסודרים
סמסונג אמורה הייתה להיות גדולה בהרבה. מלחמות ירושה של בני הדור השני הביאו לפיצול האחזקות בין בני המשפחה, לאחר מלחמת ירושה מכוערת. אולם עד היום מתייחסים בציבור לחברות שפוצלו מהקבוצה ונמצאות בידי ענפים אחרים של המשפחה כ"משפחת סמסונג". בין אלה ניתן למצוא את:
– Shinsegae – מלכת הקמעונאות והנדל"ן המסחרי של קוריאה. קונגלומרט בפני עצמו
– CJ – חברת המזון הגדולה בקוריאה, חברת הלוגיסטיקה הגדולה בקוריאה ותאגידי בידור וטכנולוגיה.
– CU – רשת חנויות הנוחות הגדולה בקוריאה עם למעלה מ 13 אלף סניפים.
– Hansol – קונגלומרט בניה, תיירות, כימיקלים, נייר, תקשורת ועוד
המעסיק הגדול בדרום קוריאה
באופן מצרפי מעסיקה קבוצת סמסונג כחצי מליון עובדים והכנסותיה השנתיות אשתקד עמדו על כ- 338 מיליארד דולר. 16 חברות הקבוצה הנסחרות בבורסה הראשית של קוריאה – KOSPI מהוות 30 אחוזים משווי השוק הכולל של החברות בבורסה.
האתגר הגדול של JaeYong
הקבוצה נמצאת כיום בשיאה מבחינת התוצאות העסקיות. אך האם יוכל JY, בן ה-50, להיכנס לנעליו של אביו ולהוביל את הענק הקוריאני להמשך צמיחה והצלחה? חייבים להודות שהוא ביצע מספר מהלכים אסטרטגיים המעידים על חשיבה ארוכת טווח ועל הבנה שהתמנון חייב להסתכל הרבה שנים קדימה כדי לשרוד. בין השאר נמכרו פעילויות הביטחון והכימיקלים, נרכשה "הרמן" (8 מיליארד דולר) כבסיס להקמת פעילות מערכות הרכב והוקמה פעילות הביוטכנולוגיה.
מצד שני – העננה המשפטית האופפת את משפחת Lee, האווירה השלילית בציבור הקוריאני והממשל הקוריאני הנוכחי שאינו "מחובבי הז'אנר" של חברות הענק המשפחתיות, יכולים להוות מצע נוח על מנת לכפות על הענק מסיאול לבצע שינויים כואבים.
יום הולדת שמח!
ללא ספק אחת החברות המדהימות. גורם לי לתהות האם זה סמסונג מקוריאה או קוריאה של סמסונג
לכן כל המכשירים שלהם השנה הם צדפות?
ואני ציפיתי למכשיר לובסטר