הידעת?
קוריאה מדורגת 54 במדד האושר העולמי. ישראל במקום ה-11.
מבזק פוליטי – מדיני: שונאים סיפור אהבה
טרמפ וקים הולכים להיפגש שוב בקרוב. יש לומר כי פיצוץ השיחות בויאטנם לא השפיע משום מה על טון הדיבור של שני הצדדים. האמריקאים אומרים שנדרש זמן ואין טעם לשים דד-ליין לפירוק הגרעין, ובכל מקרה הם מציינים -הסנקציות על צפון קוריאה בתוקפן – ויש סיכוי שבסוף הן אלה שיכריעו את המשטר האפל. הצפון-קוריאנים מצדם מציעים הסרה הדרגתית של הגרעין תמורת הסרה הדרגתית של הסנקציות. המשך יבוא.
זעזועים בצמרת. האם מתערער שלטון המשפחות?
סדרת אירועים הקשורים למשטר התאגידי בקוריאה ושלטון המשפחות מאותתים שמשהו אולי קורה פה.
לראשונה בהיסטוריה של קוריאה הודח בעלים של קונגלומרט מקומי ממועצת המנהלים של החברה שבבעלותו, לאחר ששלט בה ללא עוררין במשך 27 שנים. היה זה Cho Yang Ho, הבעלים של קוריאן אייר, שמשפחתו הייתה מעורבת לאחרונה במספר פרשיות. קרן הפנסיה הממשלתית של קוריאה – NPS – השתמשה בכוח ההצבעה שלה לראשונה מעולם לתמיכה בהדחה. הקרן שמנהלת כ-570 מליארד דולר כספי הפנסיה של העובדים בקוריאה, מושקעת בכ-300 תאגידים קוריאנים. הקרן נמצאת תחת אש ציבורית לאחר שרשמה הפסדים בהשקעות של הר הכסף אותו היא מנהלת עבור אזרחי קוריאה.
מנגד, Che Tae Won, היו"ר והבעלים של SK – הקונגלומרט השלישי בקוריאה – אמנם ניצל מהדחה ממועצת המנהלים של הקבוצה, אך לא ימשיך לכהן כיו"ר. במקומו יכהן נשיא אוניברסיטת קוריאה, חברו מספסל הלימודים (נציין כי אין מילה בקוריאנית לקומבינה, אם כי הקונספט מוכר היטב פה).
גם המנכ"ל של חברת התעופה Asiana התפוטר מכל תפקידיו בקבוצה על רקע שערורייה חשבונאית שאילצה את החברה לערוך מחדש את הדוחות הכספיים לשנת 2018.
הנה מתחיל הבלאגן?
לאחר שהובררה היחלשות כלכלות ארצות הברית וסין, מתרבים כעת הסימנים להאטה בכלכלה הקוריאנית, דרך מדדי הייצור, ההשקעות והצריכה. הייצור התעשייתי צנח בפברואר בכ-2 אחוזים בהובלת תעשיות הרכב והמוליכים למחצה. ההשקעות של המגזר הפרטי במתקנים, במכונות ובציוד הובלה ירדו בעשרה אחוזים לעומת ינואר. המכירות הקמעונאיות ירדו בחצי אחוז.
היצוא הקוריאני ירד במרס ביותר מ- 8 אחוזים לעומת התקופה המקבילה אשתקד והסתכם ב-47 מיליארד דולר. המאזן המסחרי של קוריאה עדיין חיובי זה החודש ה-86 ברציפות ועומד על 5.2 מילארד.
ואפילו – סמסונג אלקטרוניקה הוציאה אזהרת רווח לראשונה בתולדותיה לרווחי הרבעון הראשון. אנליסטים צופים שרווחי החברה יחתכו ביותר מחמישים אחוז לעומת שנה שעברה בה עמדו על כ-10 מליארד דולר.
הקוריאנים מאשימים את ירידה בביקושים ואת המחירים של מוליכים למחצה וגם את מלחמת הסחר בין ארצות הברית לסין שמורידה את הביקושים האמריקאים לתוצרת סינית ואת הביקושים הסינים לחומרי גלם ורכיבים קוריאנים.
התנשמו עמוק. כי הקוריאנים לא יכולים
קוריאה מדורגת רביעית בעולם בחומרת זיהום האויר. האבק התעשייתי המזהם את המדינה מקורו בין השאר בשימוש בפחם ליצור חשמל בקוריאה ובסין. העלות למשק הקוריאני של העניין מוערכת ב-3.5 מליארד דולר בשנה. שרים משתי המדינות דנים בדרכים לצמצום השימוש בפחם לייצור חשמל. גם השימוש ברכבי דיזל, הנפוצים בקוריאה, הוא גורם משמעותי לזיהום. אז לראשונה, ממשלת קוריאה מאפשרת להסב ולרכוש רכבים פרטיים הצורכים גז LPG. בנוסף, הוגדלו מכסים על יבוא פחם והוקטנו מכסים על יבוא גז טבעי, והכל במטרה להילחם בזיהום האויר. התקציב הקוריאני היעודי לטיפול בתופעה שהפכה לאיום אסטרטגי כבר עומד על כ-900 מליון דולר ואין פיתרון באופק. בינתיים צמח שוק מטהרי האויר בקוריאה לממדי ענק וצפוי להגיע להיקף של 3 מליארד דולר בשנה הבא.
החודש בקוריאה
תערוכות החודש בקוריאה |
תערוכות החודש בקוריאה (המשך) |
Green Energy אנרגיה ירוקה. 5-3 באפריל
Seoul Living Design עיצוב פנים . 7-3 באפריל
Coffee Expo תערוכת קפה. 14-11 באפריל
Pet Show תערוכת חיות בית. 14-12 באפריל
CI Korea חומר גלם לקוסמטיקה. 18-16 באפריל
Cophex קוסמטיקה ופארמה. 19-16 באפריל
Korea Chem כימיכלים. 19-16 באפריל
|
Bio Korea תערוכת ביו-טק. 19-17 באפריל
Star Fran Show תערוכת זכיינות. 20-18 באפריל
KPCA מעגלים מודפסים. 26-24 באפריל
Fire EXPO 2019 בטיחות וכיבוי אש. 26-24 באפריל
World IT Show תערוכת טכנולוגיה. 27-24 באפריל
Cobe Baby Fair אביזרים לתינוקות. 28-25 באפריל
K-Pet Fair חיות בית ואביזרים. 28-26 באפריל
|
חגים וחופשים החודש בקוריאה
בחודש אפריל אין חגים או חופשים
מבזק קוריאה – ישראל
בית חב"ד בקוריאה חנך החודש ברוב פאר והדר את מקווה הטהרה הראשון מעולם בחצי האי הקוריאני. כולם באו לברך ולחגוג. גלרית התמונות של המקווה המפואר בקישור הבא.
במהלך האירוע הנעימו הרב ליצמן ובנו מנחם את האורחים בשירה:
בקצרה
לילינבלום פינת סיאול. בתקווה לצאת מרשימת המדינות המתערבות בשוקי המט"ח, פרסם החודש הבנק של קוריאה את סיכום עסקאות המט"ח בהם היו מעורבים מוסדות קוריאנים במחצית השניה של 2018. נתוני המסחר במחצית הראשונה של 2019 יפורסמו בספטמבר.
זרקו רעיון. במקום לסחוב קניות דיוטי פרי על פני הגלובוס יפתחו בחודש מאי מתחמי דיוטי פרי עבור הנוסעים הנכנסים לקוריאה בשני הטרמינלים של שדה התעופה אינצ'און. במקום ימכרו מוצרי קוסמטיקה, בשמים ומוצרי אלכוהול.
עם הולך ונעלם. בשנת 2029 תחל אוכלוסיית קוריאה לקטון, שלש שנים מוקדם מהצפוי. עד אז היא תצמח בשיעור זניח ותגיע לשיא של 51.9 מליון (51.8 כיום). ב-2067 יהיו בקוריאה לפי התחזית רק 39 מליון בני אדם. מילא לא יולדים – הם אפילו לא מתחתנים: מספר החתונות בקוריאה הוא הנמוך מזה ארבעים שנה.
חזירים אמריקאים. היצוא החקלאי של ארצות הברית לקוריאה גדל אשתקד בעשרים אחוזים ועמד על 9.3 מליארד דולר. בשר חזיר אמריקאי הוא חביב הקהל בקוריאה ומהווה 18 אחוזים מהיבוא.
אלביט – מאחוריך! לאחר ייישום תכנית רב שנתית להפיכתה לגורם משמעותי בשוק הנשק העולמי, בחמש שנים האחרונות הכפילה קוריאה את יצוא הנשק והפכה ליצואנית ה-11 בעולם של מוצרי ביטחון עם נתח שוק עולמי של 2%. במקביל קטן הרכש הצבאי הקוריאני והיא כיום היבואנית ה-9 בעולם.
עסקאות בקוריאה
SK Hynix יצרנית המוליכים למחצה השניה בעולם – קיבלה את אישור הממשלה להקים קומפלקס מפעלי יצור בעיר Yongin שמדרום לסיאול. ההשקעה בפרויקט צפויה להסתכם במליארד דולר, מרביתם יגיעו לכ-50 קבלני משנה. הפרויקט ייצור 25 אלף מקומות עבודה חדשים.
כפי שדווח בירחון מרס, מספנות יונדאי תעשיות כבדות (HHI) רוכשות את המספנה המתחרה Daewoo ויוצרת ענקית מספנות גלובלית, שתתחרה מקומית רק במספנות סמסונג. על מנת להרגיע את התסיסה אצל ארגוני העובדים בשתי המספנות הוחלט להפעיל את שתי המספנות במקביל – מה שמטיל בספק את היעילות הפיננסית של המיזוג. תעשיית הספנות של קוריאה היא הגדולה בעולם.
Mirae Asset, בית ההשקעות הקוריאני, רוכש את האייקון גורד השחקים הצרפתי Tour Majunga בעסקה של מליארד דולר, בשותפות עם חברה צרפתית. זו רכישת נכס חו"ל היקרה מעולם על ידי גוף קוריאני.
Lotte Duty Free פתחה עד כה חמישה סניפים באוסטרליה וניו זילנד. החברה כבר מפעילה 12 סניפים בשבע מדינות ומתכננת להשיג יעד מכירות של 900 מליון דולר כבר בשנה הבאה.
מרכז ההשקעות. השקעות החוץ של חברות קוריאניות צמחו אשתקד ב-12 אחוזים והגיעו אשתקד לשיא של עשרה מליארד דולר. עליה ניכרת נצפתה בהשקעות בתחום המוליכים למחצה בסין ובוויאטנם כמו גם במגזרי הפיננסים והביטוח. אסיה היתה היעד המועדף להשקעות הקוריאניות ואחריה אירופה וצפון אמריקה.
תמונת החודש:
nununu – אופנת העלית לילדים חביבת הוליווד חנכה החודש את החנות הראשונה בקוריאה. נכחו סלבריטאי קוריאה על ילדיהם, הנהלת החברה וצוות היועצים של קבוצת יונאקו שהובילו את העסקה עבור החברה.
בונוס לקוראינו
לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2019. להורדה.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.