ראש השנה הקוריאני (Seollal) יחול השנה, כמעט כרגיל, בראש חודש שבט שלנו. החג עצמו בן שלושה ימים והשנה חופשת החג תהיה בת ארבעה ימים (24-27 בינואר), בשל סוף השבוע.
בלוח הקוריאני (והסיני) כל שנה מיוצגת על ידי חיה, במחזוריות של של 12 חיות ב-12 שנה. צבעי החיות משתנים על פני חמישה מחזורים ומסכמים יחד מחזור שלם של 60 שנה. השנה היא שנה מיוחדת – שנת החולדה הלבנה (בנות נא לרדת מהכיסא, זו רק שנה). החולדה היא החיה הראשונה במחזור החיות. חולדה לבנה נחשבת למובילת להקה בעלת אינטליגנציה ויכולות הסתגלות מיוחדות. על-פי המסורת החולדה היא סמל לשגשוג, תקווה והזדמנות.
לקראת החג האווירה מזכירה את פסח או ראש השנה אצלינו. חנויות עמוסות מציעות מבצעים ומתנות, כולם מברכים אחד את השני בברכת "שנה טובה" ושואלים "איפה אתם בחג?" כמעט כולם נוסעים אל הכפרים בהם גדלו, בפקקי תנועה אינסופיים ורכבות עמוסות, שכל הכרטיסים להם נמכרו הרבה מראש.
ראש השנה הוא אירוע מיוחד. זה זמן לתת כבוד לאבות הקדמונים בטקס מיוחד של כל המשפחה, ולבלות עם בני המשפחה המורחבת. במהלך החג, הקוריאנים משחקים משחקים עתיקים, אוכלים אוכל מסורתי, מקשיבים לסיפורים ומשוחחים אל תוך הלילה.
פעם הקוריאנים היו מעתיקים מהסינים
לוח השנה הקוריאני הושאל מהסינים ומבוסס על מחזור הירח, בדיוק כמו ביהדות. בכל 19 שנים נקבעות 7 שנים מעוברות, שנועדו לתקן את הפער בין שנת הירח לשנת השמש. מוכר לכם?
מקורו של החג הקוריאני לא ידוע אם כי רוב החוקרים מסכימים כי את הטקסים השונים ניתן לשייך למאה ה-6 לספירה, תקופת שלשת הממלכות של קוריאה. כיום, כמה מדינות אסיה, כולל סין, מונגוליה וויאטנם, חוגגות את ראש השנה הירחי.
קוריאה אחת, שני לוחות שנה
החגים המסורתיים בקוריאה מצוינים בהתאם ללוח הירחי. החגים המודרנים (יום העצמאות למשל) מצוינים בלוח השנה האזרחי הגרגוריאני. לקוריאנים כמו לנו הרבה חגים המצויינים בהתמלא הירח – הבית והכפר כולו הרבה יותר מוארים והרבה יותר שמח. כך למשל חג ה"זרעים וקטניות" (ט"ו בשבט?) שנחגג ביום הירח המלא הראשון של השנה, שבו נהוג לאכול תבשיל מזרעים ושקדים. וכן "ט"ו באב הקוריאני" שנחגג במחצית החודש השביעי ובו היו יוצאים בני ובנות הכפר לרקוד יחדיו בשדות.
טיפים לעסקים בראש השנה של קוריאה
מומלץ לשלוח ברכת שנה טובה ואיחולים לשגשוג והצלחה לשותפים והעובדים הקוריאנים שלכם.
אם יש לך שותפים קרובים או עובדים בקוריאה – רצוי לשלוח להם מתנה לחג (הכי מקובלים הם סלסלות פירות, בשר או דגים. מתנה פופולרית היא מארז פחיות של בשר אמריקאי (נראה כמו לוף צבאי אם תשאל אותי) בשם SPAM.
אין טעם לעשות נסיעת עסקים לקוריאה בשבוע של החג. אבל אם נתקעת פה – מתקיימות בסיאול ובערים הגדולות פעילויות תרבות לזרים לרבות הפעלות לילדים. נחמד.
אין טעם לצפות לתשובות במייל ולא נעים להתקשר לקוריאני בימי החג. למעט אם הוא עובד בסמסונג ולא נותנים לו לצאת הביתה עד שיעמוד בדד-ליין שהציבו לפרויקט שלו.