"פודקסט הקוריאנים" חוגג שנה. איציק יונה סוקר את עניני השעה והעסקים בקוריאה. פודקאסט פברואר יופץ עם מהדורת הכיס של הירחון. האזינו כאן לפודקסט ינואר ובו פרק מיוחד על גיל קוריאני וניתוחים פלסטיים בקוריאה.
הידעת על קוריאה?
משתמשים באפליקציות דייטינג קוריאניות מתלוננים על פרופילים שמצולמים עם מסכות בחסות הקורונה, ולבסוף, כשנפגשים איתם, מתברר שזה נעשה מסיבות אחרות.
מבזק צפון קוריאה
שבעה שיגורי טילים ביצעו הצפון קוריאנים במהלך ינואר וכמעט אף אחד לא נזעק, למעט הגינויים האוטומטיים. העולם עסוק בענייניו – מי בקורונה, מי באוקראינה ומי במשבר עם סין, ואף אחד לא מתייחס לקים ג'ונג און. בעברית קוראים לזה צומי. אומרים שהוא בלחץ לאחרונה כי חסר למדענים שלו דשן המופק מצואת בעלי חיים ובני אדם. קבל רעיון קים – תן לאנשים לאכול.
מתחרה קם לנו
במחצית ינואר ביקר גם נשיא קוריאה באקספו בדובאי (להזכיר שגם הרצוג היה שם רק במועד אחר). בין השאר, חתם מון על זכרון דברים למכירת מערכת טילים להגנה מפני טילים לאמירתיים בסכום של כ- 3.5 מיליארד דולר. עסקת יצוא הנשק הגדולה מעולם של קוריאה לכלי נשק בודד. המערכת הנה מרכיב מרכזי בתפיסת ההגנה הרב שכבתית של קוריאה מפני טילים (מוכר לכם?).
הנה לכם תחום שישראל וקוריאה הופכות בו למתחרות – יצוא מערכות ביטחון. דו״ח שהכין מכון מחקר קוריאני דרג את קוריאה במקום ה-9 בעולם ביכולת הטכנולוגית הבטחונית. ישראל דורגה במקום ה-7 ויפן ב-8. לכל מי שמקבל משלחות קוריאניות סקרניות בתחום, איך אומרים – "יזהר המוכר".
מדובאי המשיך הנשיא Moon לסעודיה, שם חתם על מזכרים לעסקאות בתחום האנרגיה הירוקה והציג את היכולות של קוריאה בתחום היצוא הבטחוני. ואם כבר אנחנו בשכונה – נבקר גם בקהיר. שיחות עם א-סיסי על הסכם סחר, על רכש תומ"תים קוריאנים (עסקה של 1.6 מליארד נסגרה בעקבות הביקור) ועוד. קוריאה גם תעמיד למצרים הלוואת תשתיות של מליארד דולר. סיבוב יפה מיסטר מון.
אבל – האם גם לכם עולה השאלה איפה מתחבא פה עוד ביקור מתבקש? מעניין איזה תירוץ יצירתי נתנו הפעם הקוריאנים למה לא היו לנשיא שעתיים פנויות לקפוץ לירושלים. אם היינו קוריאנים בטוח היינו נעלבים.
לו הייתם אומיקרון
לו הייתם אומיקרון, הייתם בוחרים להופיע בקוריאה לקראת ראש השנה הקוריאני שחל השבוע. הטבע הקוריאני מחייב תנועת המונים לקראת החג, מפגשי משפחות, קמפינג ופיקניקים. וגם – המון קניות. וככה חוותה קוריאה קפיצה בתחלואה מ- 5-7 אלפי מאומתים ביום בשבוע שלפני החג עד ל-20 אלף ביום במהלך שבוע החג. וכנראה היד עוד נטויה.ראו תרשים הנדבקים מאז פרוץ המגיפה. הפצרות הממשלה להימנע מנסיעות "שמא נגיע לעשרות אלפי מאומתים״ לא הועילו הפעם. לקריאה על החג ומנהגיו – בפוסט הבא.
לאחר החג תהפוך המלחמה בקורונה בקוריאה את פניה ותתמקד במניעת תחלואה קשה והפחתת העומס במערכת הבריאות. גם כאן המוזיקה נשמעת כאילו הועתקה מפה. נראה שהם קראו היטב את הדוח המפורט שנשלח מהשגרירות שלהם בהרצליה,לכאורה.
חגים וחופשות החודש בקוריאה
31.01~02.02 – ראש השנה הקוריאני – קראו עוד על החג
01.03 – תנועת ה-1 במרץ – יום חופש לציון תנועת ההתנגדות לכיבוש היפני
קץ לברדק ברחובות
פריטי עיצוב חדשים השתלטו על המרחב הציבורי בקוריאה – כוסות חד פעמיות. כל אחד שיוצא עם כוס שתיה מבית קפה מניח כוס ריקה איפשהו. החל ב-1 באפריל השנה יאסר על בתי קפה להגיש בכוס חד פעמית למי ששותה במקום. בהמשך שוקלים להטיל פיקדון על כוסות חד פעמיות. כמו כן, יאסר בהמשך השימוש בקשים ושקיות פלסטיק בחנויות קטנות. ואם כבר מיחזור – חוק חדש בקוריאה מחייב קילוף התוויות מבקבוקי פלסטיק לפני שהם מושלכים למיחזור. ליברמן – קבל רעיונות.
המבזק הכלכלי
הכלכלה הקוריאנית הפגינה ביצועי שיא ב-2021, גם בצמיחה וגם ביצוא (נסקר בירחון ינואר). תאגידי הענק מפרסמים בימים אלה את הדוחות השנתיים שלהם וכמעט כולם מראים תוצאות מצוינות. כיסיהם התפוחים מובילים אותם לפרסם תכניות השקעה וצמיחה אגרסיביות וגם לעסקאות רכישה של חברות בקוריאה ומחוצה לה.
המטבע הקוריאני נחלש בכ-9% מול הדולר בשנה האחרונה ושערו עומד על מעל ל 1,200 וון לדולר. בין הסיבות להחלשות: התייקרות חומרי הגלם, הרעה בתנאי הסחר של קוריאה והתלות בכלכלה הסינית שמראה סימני חולשה. וגם – מכירות מאסיביות של ניירות ערך בבורסות של קוריאה על ידי זרים. היחלשות המטבע הקוריאני בולטת גם על רקע העלאה שלישית של ריבית הבסיס על ידי הבנק המרכזי שהביאה את הריבית הבסיסית בקוריאה לשיעורה לפני המגיפה – 1.25%. להעלת ריבית צריכה להיות השפעה ממתנת על הפיחות.
קוריאה בקצרה
משחק מקדים. משחק המובייל PUBG Mobile של Krafton הקוריאנית היה אשתקד המשחק המכניס בעולם עם הכנסות בסך 2.8 מליארד דולר. גם Honor of Kings של Tencent הסינית הכניס סכום דומה. שמונה משחקים הכניסו יותר ממליארד דולר ובהם גם Coinmaster של מון-אקטיב הישראלית.
בחזרה לעתיד. החל בשנה הבאה יורשו רובוטים להשתמש במדרכות בקוריאה. כיום הם מוגדרים כמכוניות ולכן נאסר עליהם לנוע במדרכות. המטרה היא לאפשר לתעשיית המשלוחים באמצעות רובוטים לצמוח.
מדענים ב KIST ("מכון ויצמן" של קוריאה) פיתחו בדיקת קורונה מדויקת לפחות כמו PCR ונותנת תוצאה בתוך 30 דקות, לעומת כמה שעות בבדיקת PCR.
נהג, רשיון דיגיטלי בבקשה. קוריאה מבצעת פיילוט להנפקת רשיון נהיגה דיגיטלי בטלפון הנייד. אם הכל יעבוד כמתוכנן, במחצית השניה של השנה אפילו תושבים זרים שיש להם טלפון קוריאני יוכלו להנפיק רשיון דיגיטלי. יהיה לרשיון החדש בדיוק אותו תוקף כמו לרשיון הפלסטיק, רק שאי אפשר יהיה להשאיר אותו כפיקדון בקבלה.
קפה רקון. בקוריאה פועלים בתי קפה רבים שבהם מסתובבות חיות שניתן ללטף תוך כדי שאמא שותה קפה. כלבים, חתולים, שפנים – סבבה. כשזה מגיע לחיות בר כמו דביבונים, נחשים, סוריקטות ועוד מתעוררת שאלה של צער בעלי חיים. בקרוב תיאסר הפעלת בתי קפה אלה והחיות יאספו למקלטים מוגנים.
וולט, מאחריך. משלוח ממסעדה בקוריאה עלה לפני שנתיים כשני דולר, כיום מחירו כפול. תעשיית המשלוחים צמחה פי עשרה ב2020 בהשוואה ל 2017. בעשרת החודשים הראשונים של 2021 בוצעו בקוריאה משלוחים ב-20 מליארד דולר. הצרכנים כבר מגלים חוסר סובלנות לדמי המשלוח המופקעים וחלקם כבר מאמצים פתרונות חליפיים, במה שנראה כמו התחלה של מחאה חברתית.
אין סינים אין תיקים. מותג היוקרה הצרפתי Louis Vuitton יסגור בהדרגה את כל חנויות הדיוטי פרי שלו בקוריאה. 90% מהמכירות של חנויות אלה היו לתיירים או סוחרים סיניים שמקומם נפקד מקוריאה עוד מלפני המגיפה. על הפלישה הסינית שדעכה בפוסט הבא.
מי אמר אתי אלון? מנהל השקעות בחברת שתלי השיניים הגדולה בקוריאה Osstem מעל בכספי החברה בסך 157 מיליון דולר ומחק 91% מהונה העצמי. וגם זכה בתואר המעילה הגדולה מעולם בחברה בורסאית קוריאנית.
הבית על גלגלים.LG מציגה רכב קונספט אוטונומי בשם Omnipod. הרכב מהווה פלטפורמה ל״בית אוטונומי על גלגלים״ ומצויד בשלל מכשירי חשמל ביתיים ומערכות לרכב מתוצרת החברה, שירות קונסיירז' עם בינה מלאכותית וטכנולוגיית Metaverse.
שוחד הורי. אחרי שהפכו למדינה עם שיעור הילודה הנמוך בעולם ב-2020, מנסים הקוריאנים לפתות את ההורים ללדת באמצעות עוד מזומנים – מענק של 1,600 דולר יינתן למי שתלד ב-2022.
עסקאות והשקעות
אכזבה. מוסדות האיחוד האירופי לא אשרו את מיזוג שתי מספנות הענק הקוריאניות של Hyundai ו- Daewoo בדרך ליצירת המספנה הגדולה בעולם. ממשלת קוריאה, המחזיקה במספנות Daewoo, צריכה כעת לחזק את התחרותיות של החברה כהכנה למכירתה. הקוריאנים מודאגים שמא אותם מוסדות לא יאשרו את המיזוג של Korean Air ו – Asiana שממתין גם הוא לאישור האירופים.
נוחות והרבה. קונצרן Lotte מוסיף 2,600 חנויות נוחות של Ministop לקבוצה. ביחד עם רשת 7Eleven יהיו בבעלותם כ- 13,000 חנויות נוחות בפריסה ארצית. קצת פחות מהמתחרות: CJ המחזיקה את CU עם 14,900 חנויות ו GS שמפעילה את GS25 עם 14,500. השינויים בהתנהגות הצרכנים מכתיבים פיתוח יכולות לספק סחורה טריה בזמן הולך ומתקצר והשחקניות נערכות בהתאם. קרא על התופעה בירחון אוגוסט 2021. החברה נרכשת מ Aeon היפנית בתמורה ל-260 מליון דולר. קרא על חנויות הנוחות בקוריאה.
LG Energy Solutions, חטיבת הסוללות לרכב שפוצלה אשתקד, ביצעה את ההנפקה המיוחלת. החברה גייסה 11 מליארד דולר לפי שווי של כ-60 מיליארד דולר והפכה לחברה השלישית בגודלה בבורסה של סיאול אחרי סמסונג אלקטרוניקס ו SK Hynix.
ההר הזה כן הוליד עכברון. Samsung Biologics תרכוש את חלקה של Biogen האמריקאית, איתה היא שותפה ב Samsung Bioepis, יצרנית תרופות ביוסימילר. התמורה – 3.2 מליארד דולר. זה הרקע להערכה שפורסמה בירחון ינואר כאילו סמסונג מנהלת מו"מ לרכישת Biogen, שהוכחשה אחר-כך ע"י סמסונג.
ממש מהפכה. יונדאי רכב בוחנת פיתוח סוללה חשמלית חדשנית לרכב בשיתוף חברת המחשוב הקוונטי האמריקאית IonQ. עד כה החברה התרכזה במימוש חזון הרכב המימני, וההצטרפות למירוץ החשמלי מאותתת על שינוי מהותי באסטרטגיה.
Metaverse. תכנית ממשלתית קוריאנית מציבה יעד להפוך לשוק ה-MV החמישי בעולם, עם 220 חברות פעילות ו-40,000 מומחים בתעשיה.
Posco, יצרנית הפלדה החמישית בעולם וקונגלומרט קוריאני, תתפצל לחברת אחזקות והשקעות ולחברת מתכות.
LG פתרונות אנרגיה ויצרנית הרכבים GM יבנו מפעל סוללות שלישי בארצות הברית שיוכל לספק סוללות ל-700 אלף רכבים בשנה, בהשקעה של 2.6 מליארד דולר.
תמונת החודש
בתי הכלבו של קוריאה התמלאו מתנות לראש השנה של שנת הנמר במגוון עצום. לגלריית תמונות שצילמנו בית הכלבו Starfield.
חדש!
בפרוס 2022 קבוצת יונאקו מאחלת לכם שנת קוריאה מוצלחת ומלאת בריאות. לכבוד שנת העסקים החדשה קבלו:
לוח החגים והחופשות בקוריאה לשנת 2022 – להורדה
לוח החגים והחופשות בישראל בקוריאנית, לשלוח לשותפים והעובדים שלכם בקוריאה – להורדה
מגזין סיכום 2021 של ירחון קוריאה לעסקים עם הכתבות הנקראות ביותר, באריזה מהודרת. לצפייה כאן.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם – לחצו להורדה.
זו שנת הטיגריס לא הנמר
למי שהיה ספק, קוריאה אישרה ניסוי מוצלח לטיל ״כיפת ברזל הקוריאנית״:
https://www.korea.net/NewsFocus/policies/view?articleId=211237