פודקאסט ״הקוריאנים״. איציק יונה סוקר בפודקאסט יולי של "הקוריאנים" את עניני השעה בכלכלה ובעסקים בקוריאה.
הידעת על קוריאה?
אומרים שבקוריאה יש ארבע עונות בשנה ושוכחים את העונה החמישית – עונת הגשמים. זו מתחילה בשבוע השלישי או הרביעי של יוני ונמשכת חודש ויותר. התפריט: חם ולח מאוד, הנחלים עולים על גדותיהם, הגשרים נחסמים, תחנות המטרו מוצפות והתנועה ברגל וברכב מאתגרת. בתקופה זו יורדים שליש המשקעים השנתיים בקוריאה.
אולי יהיה פה קצת שקט
חברי להקת הבנים המצליחה BTS הודיעו שהם לוקחים הפסקה לצורך פעילות אישית של חברי הלהקה והכחישו שמדובר בפירוק הלהקה. לא נלאה אתכם בגלי הספקולציות. הנה הזדמנות להציע לבנות שלכם תחביב חליפי. מחפשים עיסוק גם לבנים? הסוכנות מאחורי הצלחת הענק של BTS עורכת אודישנים בכל העולם ללהקת בנים חדשה. חברת ההפקה, שכמעט כל הכנסותיה מגיעות מלהקת הזהב, איבדה מאז ההודעה במחצית יוני כ- 3 מליארד דולר משוויה ונסחרה בסוף יוני בשווי של 4.5 מליארד דולר בלבד. בסוף דצמבר שוויה עמד על 12 מליארד דולר.
כלכלה תמורת קרינה רדיואקטיבית
הנשיא Yoon מקים לתחיה את תעשיית האנרגיה הגרעינית הקוריאנית. בכך, הוא הופך את החלטת הממשל הקודם לסגור את התעשיה בעקבות הדליפה בכור היפני בפוקושימה. במסגרת זאת תושלם הקמתם של שני כורים שבנייתם נעצרה, הממשלה תוציא הזמנות לכורים חדשים בהיקף של כ-800 מליון דולר, תעמיד 2.5 מליארד דולר לפיתוח טכנולוגיות וגם תכנית מימון לחברות בתעשיה. הממשלה תסייע להשלמת הפיתוח של כורים מודולריים קטנים מפיתוח מקומי. חלק מהותי של תעשיית הגרעין הקוריאנית היה יצוא כורי אנרגיה, פקידי ממשל קוריאנים כבר ערכו מצגות בצ'כיה ופולין שמתכננות לבנות כורי אנרגיה.
אמת, קוריאנים מאוד לא אוהבים נשיאים שהופכים החלטות של ממשלים קודמים. הפעם העניין לא עורר תגובות מוגזמות, בעיקר כיוון שהמשבר הנוכחי חשף את התלות הקיצונית של כלכלת קוריאה ביבוא נפט וגז. ההתייקרות מ 50 דולר לחבית נפט כל הדרך ל – 110 דולר לחבית עשתה שמות בכלכלה ה-10 בעולם.
קוסטקו עם שחר
מסחר אלקטרוני מהווה כיום 40% מהמסחר הקמעונאי בקוריאה ומסתכם בכ-200 מליארד דולר. חלק מהצלחת המסחר האלקטרוני מיוחס למודלים מתקדמים של אספקה, שעונים על הצרכים של הצרכן הקוריאני. מי שפתח את השוק היא ענקית הסחר המקוון Coupang שמספקת הזמנות למחרת ההזמנה. Lotte, קמעונאית המזון השניה בקוריאה ניסתה – וסגרה את הפעילות אחרי שנתיים.
מי שמובילות את הקטגוריה הם ללא ספק שחקניות אונליין טהורות – Coupang ו- Kurly, שתיהן יוניקורנים שמפסידים ערימות כסף, של המשקיעים שלהם. כעת הפתיעה Costco האמריקאית בהכרזה על כניסה לשוק המשלוחים. Costco היא שחקנית heavy discount שמתמחה במכירה של "אריזות גדולות" לחברים בלבד. לחברה 16 סניפים בקוריאה, נחשבת להצלחה גדולה ומייצרת הכנסות שנתיות בקצב של 4.5 מליארד דולר בשנה ורווחיות תפעולית נאה.
החל מסוף מאי יוכלו חברים בקוסטקו לקבל לפתח הבית עד שבע בבקר את ההזמנות שיבצעו עד חמש בערב לפני כן. הזמנת המינימום – 40$. המהלך המפתיע מאותת לשוק שהחברה נחושה לנצל את העוצמה שלה בכדי לבסס נוכחות בשוק המשלוחים שעד כה כרסם כמעט מחצית מהשוק הקמעונאי המסורתי.
חברים במועדון החלל
אחרי 12 שנות פיתוח, שני נסיונות שיגור, השקעה של 1.5 מליארד דולר ובשיתוף פעולה עם 300 חברות מהמגזר הפרטי, עלה החודש בידי הקוריאנים לשגר לחלל ולהציב במסלול סביב כדור הארץ חללית במשקל 1.5 טון. הקוריאנים הכריזו כי הצטרפו למועדון של 7 מדינות: ארה"ב, רוסיה, סין, יפן, האיחוד האירופי והודו. ישראל וצפון קוריאה לא במועדון, טוענים הקוריאנים, כיוון שהחלליות שהציבו בחלל קטנות מ-300 ק"ג. נעלבנו? צפו בשיגור פה.
תערוכות החודש בקוריאה
תאריך | שם התערוכה | מיקום | נושא התערוכה |
---|---|---|---|
06~08 | Safety & Healthy Show | Kintex | בטיחות בעבודה |
06~08 | Solar, Wind, Earth, Energy | KDJ Center, Gwangju | אנרגיה ירוקה |
06~08 | Nano Korea | Kintex | ננוטכנולוגיה |
13~15 | In-Cosmetics Korea | Coex | קוסמטיקה |
14~24 | Busan International Motor Show | Bexco | רכב |
חגים וחופשות החודש בקוריאה
במהלך יולי אין חופשות בקוריאה
קוריאה בקצרה
שרונה. הדירה היקרה בקוריאה נמכרה לזמר הקיי-פופ G-Dragon תמורת 13 מליון דולר. הדירה ממוקמת בשכונת Hanam היוקרתית והשכנים של הבחור הם אנשי תעשיית הבידור ששלמו סכומים דומים. התשלום בוצע במזומן.
דוקטור דוג. שוק הטיפול בחיות המחמד הקוריאני יסתכם השנה ב-3 מליארד דולר וצפוי לצמוח ב-50 אחוז בחמש השנים הקרובות. חברות התרופות הקוריאניות מתחילות להכנס לתחום עם תוספים, תרופות וטיפולים.
תסתדרו 1. שכר המינימום בקוריאה יעלה בתחילת 2023 ב-5% ויעמוד על 9,620 וון לשעה (7.41$) או 2.020 מליון ($1,555) לחודש.
תסתדרו 2. חברת החשמל של קוריאה קיבלה סופסוף אישור להעלאת תעריפי החשמל. ההתייקרות למשק הבית- מינורית. באופן מצרפי החברה תוסיף כמליארד דולר להכנסות שלה, שלא יהיה בהם לצמצם משמעותית את ההפסדים הנערמים שלה בשל התייקרות מקורות האנרגיה.
נקודת היפוך? סמסונג ו LG מצמצמות את התפוקות של טלוויזיות ומוצרי צריכה אחרים על רקע ירידה בביקושים. אולי סימן להתמתנות הגל שהחל בקורונה והביא לגידול בביקושים שהביא לעליות במחירי ההובלה והמוצרים, למחסור בשבבים ולאינפלציה עולמית.
הגענו לתחנת LG. המטרו של סיאול בהפסדים של כ 800 מליון דולר בשנה שהולכים ונערמים בשל הקורונה והטבות שנכפה עליהם לתת. אז הם מוציאים למכרז זכויות למיתוג מסחרי של 50 תחנות רכבת. כבר כיום יש מספר תחנות שהזכויות שלהן נמכרו לשלוש שנים במחירים של עד 700 אלף דולר.
פיחות זוחל. המטבע הקוריאני ממשיך להחלש וחצה החודש את הרף הפסיכולוגי של 1,300 וון לדולר – לראשונה מזה 13 שנה. ההשפעה המיידית של מטבע חלש היא התייקרות היבוא ועליה באינפלציה וביוקר המחיה.
עסקאות והשקעות
SsangYong Motors עוברת לבעלות קונסורציום בבעלות KG Group. המכירה אושרה על ידי בית המשפט בסיאול בתקווה שזה הסוף לסאגה הבלתי נגמרת של החברה שעברה בעשור האחרון ידיים סיניות והודיות וחוזרת לידיים קוריאניות חבולה למדי.
מקדולנדס, ברגר קינג ו KFC. שלושה מותגי-על של מזון מהיר עומדים על המדף בקוריאה. שורה של גורמים מראים שכל יום שעובר מוריד את הסיכוי למכור את הזיכיון למותגים אלה במחירים סבירים. בין הסיבות, עליית מחירי חומרי הגלם והשכר מול קושי עצום בהעלאת מחירים, וגם סביבת ריבית עולה המפחיתה את הצריכה הפרטית ומגבילה את יכולות גיוס ההון של הקונים. כמו כן בטווח הארוך האוכלוסיה הקוריאנית מזדקנת ומצטמקת ומעמיק השינוי בהעדפות הצרכנים הקוריאנים לאוכל יותר בריא.
מספנות סמסונג קיבלו הזמנות ל -14 ספינות LNG, המובילות גז נוזלי, בתמורה כוללת של 3 מליארד דולר.
SKC – ספקית מובילה של יריעות PET לתעשיית המסכים מזה 45 שנה, נמכרת לקרן הפרייבט אקוויטי Hahn and Co בעבור 1.3 מליארד דולר. התמורה תשמש את קבוצת SK לממש את האסטרטגיה להתמקד בפעילויות ידידותיות לסביבה כמו חו"ג לסוללות או בתחום אנרגיית המימן.
קבוצת יונדאי-קיה תקים קרן השקעות בארצות הברית בהיקף של כ-600 מליון דולר. הקרן תשקיע בתחומי ענין של קבוצת הרכב החמישית בעולם ותפעל מתוך ארצות הברית על מנת להיות קרובה להשקעות.
POSCO ויצרנית הרכב General Motors הקימו מיזם משותף שיספק בשמונה השנים הקרובות רכיבים לסוללות בהיקף 16 מליארד דולר לחברה בבעלות GM וחברת הבטריות של LG בארצות הברית.
קבוצת LG תשקיע 1.6 מלארד דולר בחמש שנים הקרובות בפרויקטים ירוקים. הצורך מגיע גם מדרישות של לקוחות אירופאים הכפופים לרגולציה בתחום. בין הפרויקטים המתוכננים: בניית מפעל ביו-פלסטיק מבוסס תירס בארה"ב. LG היא יצרנית הכימיכלים הגדולה בקוריאה.
ממשלת קוריאה העמידה 800 מליון דולר לקידום תעשיית שבבי הבינה המלאכותית. התחום עומד לתפוס שליש מתעשיית השבבים שאינם שבבי זיכרון עד סוף העשור. בין השאר יוכשרו 7,000 מהנדסים בתחום.
נפלה חלאל. רשת המאפיות הקוריאנית Paris Baguette מקימה מפעל במלזיה שיספק מוצרי מאפה בכשרות חלאל למדינות מזרח אסיה ומדינות המזרח התיכון. שוק המזון בכשרות חלאל מוערך ב-2 מליארד דולר.
Samsung SDI. יצרנית הסוללות השביעית בעולם חתמה עם Iljin הקוריאנית על הסכם בסך 6.6 מליארד דולר לרכש חומר גלם בשם elecfoil המשמש בייצור סוללות עד שנת 2030. Iljin היא הספקית השניה בעולם של elecfoil.
חברת הסוללות של LG תשקיע כ-450 מליון דולר לבניית יכולת יצור של הדגם החדש של הסוללות לרכב שפיתחה Tesla. לטסלה יש ביקושי יתר ויכולה לייצר סוללות רק למחצית מהרכבים שלה.
תמונת החודש
טלויזיות קמפינג. ענף הקמפינג בקוריאה בצמיחה. LG פיתחה טלויזיית קמפינג. 33 אינטש קעורה ובנויה כדי להגן מהשמש, חיבור wifi ועוד.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל, בשפה הקוריאנית. הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם – לחצו להורדה.