קוראים יקרים,
שנת 2022 הקוריאנית הייתה רבת תהפוכות. יצאנו ממשבר הקורונה ונכנסנו למשבר הפוסט-קורונה עם החבילה המלאה: אינפלציה, מיתון, גרעון מסחרי, ריבית צומחת ומחירי אנרגיה בשמיים.
במאי נפרדנו מהנשיא מון וקיבלנו נשיא חדש – יון סוק-יול. זה נכנס לתפקידו בסערה נחוש לקיים את הבטחות הבחירות שלו: להעתיק את משכן הנשיא ולשנות את שיטת הגיל של קוריאה. מאז הוא די נותן למציאות לנהל אותו במקום ההיפך.
באפריל קוריאה נפתחה לתיירות מישראל ובסוף דצמבר החזירה "קוריאן אייר" את קו הטיסות הישיר לישראל.
בספטמבר חתמו הקוריאנים סופסוף על הסכם הסחר עם ישראל והוא נכנס לתוקפו בתחילת דצמבר. אף אחד, כמעט, לא יתעשר מזה.
סוף אוקטובר הביא את ליל כל הקדושים ולקח איתו מעל 150 צעירים קוריאנים באירוע דחק בשכונת איטאוון.
על הדרך למדנו שוב ושוב, כמה אנחנו דומים לקוריאנים ועד כמה אנחנו שונים. "ירחון קוריאה לעסקים" יוצא לאור כל חודש זו השנה השמינית ומסכם לאלפי קוראינו את הנעשה בעסקים ובכלכלה בקוריאה. אנחנו נרגשים להגיש לכם את סיכום שנת 2022. מי שעדיין לא מנוי על הירחון – יכול לעשות את זה כאן
צווארנו מתוח ועינינו ציפיה להפתעות שתביא איתה שנת העסקים 2023. משעמם זה לא יהיה. מאחלים לכולכם שנת קוריאה מוצלחת ומלאת בריאות!
איציק יונה
שותף מנהל, קבוצת יונאקו
פודקאסט "הקוריאנים"
הפודקאסט ממשיך לצמוח, שודרו בו כבר 30 פרקים להם האזינו למעלה מ 5,000 מאזינים. מבט נוסף על עניני היום בכלכלה ובעסקים בקוריאה ונושאים שלא תשמעו בשום מקום. בין השאר:
הנוער קוריאני: מהו הגיל הקוריאני, ניתוחים פלסטיים, ולמה הם לא התבגרו כמו שצריך לאחרונה. (פרק 21)
על המתחרה החדש של תעשיית הביטחון הישראלית הסוגר עסקאות נשק במליארדים ומה הלקח שכולנו צריכים ללמוד מזה. (פרק 22)
נשיא קוריאה החדש יון סוק-יול שהיה עד לפני שנה התובע הכללי. מה הוא מתכנן לקוריאה ומה ישתנה ביחס לישראל ולעסקים עם ישראל. (פרק 23)
על הון ושלטון. איך עובדת כלכלת קוריאה הרוקדת לצלילי חלילו של נשיא בן יומו שבין השאר הכריז שאינו מבין בכלכלה? (פרק 26)
על החושים העסקיים החדים של הכרישים הקוריאנים שכיוונו אותם לעבור במהירות מניהול עסקים אגרסיבי לכניסה למגננה ושימור כוחות לקראת הבאות. (פרק 28)
הסכם הסחר עם קוריאה יוצא לדרך – ויש מי שיקח את רוב הקופה. (פרק 29)
וגם מה ענה היזם הישראלי לקוריאני ששאל אותו אם יש לו מוצר לדוגמא? איציק יונה עם עוד סיפורים ולקח בצידם. (פרק 30)
וידאו השנה בקוריאה לשנת 2022
בקור מקפיא, כמה מטרים ממקום האסון בליל כל הקדושים בשכונת איטאוון, מחאה נוצרית בדרישה לאסור את ליל כל הקדושים שהביא אסון על קוריאה שכן זה חג של רוחות. רק הרוחות יודעות למה נבחר השיר הזה – שכנראה ואתם מכירים.
מה עושות הישראליות בלילות? מאמר השנה
מכירים את זה שלפעמים איזו תופעה מהבהבת ומציקה לכם ואתם לא יודעים לשים את האצבע מה בדיוק עד שיום אחד קורה משהו קטן שמבהיר לכם הכל?
אז הייתי שוב בקוריאה. כבר הוסרו רוב המגבלות לנוסעים לקוריאה ועל המטוס היו מטובי בנינו שבשנתיים של קורונה ראו סדרות קוריאניות ונשבעו שביום שהכל יפתח הם נוסעים לחוות את הפלא. אין לי ספק שמעולם לא היו כל כך הרבה תיירים ישראלים בקוריאה. עוד בתור לטיסה שמתי לב שמשהו פה מוזר. רוב הנוסעים הצעירים היו נוסעות. כמה ימים אחרי נתקלתי במאמר שהפיל לי אסימון.
קודם נתונים: לפני 17 שנה, בשנת 2005, מספר הגברים הזרים שביקר בקוריאה היה גדול בשליש ממספר הנשים- 2.3 מליון מבקרות. בשנת 2019, טרום הנגיף, מספר הנשים הוכפל פי ארבע ומספר הגברים היה שליש פחות – 10 מליון נשים לעומת 6.7 מליון גברים. ואז זה קפץ לי – רוב מוחלט של הנוסעות לקוריאה הם נשים צעירות.
גם רוב הטלפונים הנחושים שאנחנו מקבלים מכאלה שרוצים לעבוד בקוריאה או לעבור לגור בקוריאה – הם של נשים. רובן צעירות אך גם חלקן של המבוגרות לא נפקד. חלקן של הנשים בפעילות הקוריאנית ברשתות החברתיות – בהתאם. אז מה קורה פה?
חוקרת קוריאנית-אמריקאית שחקרה את הנושא הגיעה לסיאול וביקרה באכסניות בהן מתגוררות תיירות. היא גילתה שבעוד תיירות מאסיה יוצאות כל בוקר לאטרקציות ולשופינג, התיירות מהמערב רובצות בחדרן כל היום, צופות בסרטים ודרמות קוריאניות, ובלילה יוצאות לצוד את גבר חלומותיהן. כזה שהן ראו בנטפליקס – עדין, רגיש, רומנטי, מתאפר ומדבר חלש.
רומנטיקת הקימצ׳י
יש משהו מטעה בהתנהלות הבינאישית הקוריאנית שנחזית כעדינה ותמימה. קוריאנים הם אנשים טובים (בדרך כלל), אבל גם ,כמו בהרבה מדינות, יצריים ואגרסיביים לעיתים שאין להאמין. רק חפשו באינטרנט את המכות בפרלמנט, את הבחור שעקב אחרי בחורה תמימה שנים ורצח אותה רק יום לפני שניתן בעניינו פסק דין ועוד. רק להכניס אותנו לפרופורציה.
זה נכון שבתחילה הן הולכות עם בן זוגן לפיקניק על נהר ההאן ומרגישות בפרק מסדרת דרמה קוריאנית. בהמשך הן מגלות את פערי התרבות. למשל – שגברים קוריאנים לא נמצאים בבית ביום, ובלילה יוצאים לשתות עם חברים. שבסופי שבוע הם צריכים לשחק גולף עם לקוחות, שהחברה הקוריאנית היא סופר-פטריארכלית, שההורים של בעלך מצפים שאת תהיי זאת שנושאת בנטל המשפחתי – בישולים בחגים, עריכת ימי הולדת להורים, תזונה יומיומית ועוד.
לבנות קוריאניות יש נטייה לקשרים עם תושבי חוץ עם חלום להגירה. דרך בטוחה להתחמק סופית מרשימת המטלות המשפחתיות האין סופית. יאמר לזכותן, לא כל המתלהבות הישראליות מחפשות חתן קוריאני. לפי התוצאות עד עכשיו לא רואים פה תופעה- רק מקרים בודדים. גברים ישראלים שנשואים לקוריאניות זה קצת יותר נפוץ. במאמר מוסגר, אידיאל היופי הישראלי לא מתכתב עם יופי קוריאני. תעשיית הניתוחים הפלסטיים הקוריאנית – משנה את המצב, אמנם רק באופן פלסטי.
תכל׳ס – הקוריאנים הם שחקנים מעולים, אבל רק שחקנים. והקשר בין הדמויות שלהם בנטפליקס לחיים האמתיים קלוש. ואני אומר – גברים, קחו כמה שעות לבינג' של דרמות קוריאניות. יש שם דוגמא לאידאל שהנשים שלנו מחפשות. אולי תלמדו משהו שיעשה אותן יותר מאושרות. לכו תדעו אולי תלמדו משהו חדש. אני בטוח הולך לנסות.
תמונת השנה 2022:
כמרים בודהיסטים מתפללים לנשמות הנופלים באסון ליל כל הקדושים בשכונת איטוואן. סיאול, אוקטובר 2022
תיק עשרת אלפים (ינואר)
חמש שנים לאחר שהודחה ונכלאה בגין עבירות שחיתות ל-20 שנה ברעש ציבורי גדול, חנן נשיא קוריאה Moon Jae-In את הנשיאה שהחליף – Park Geun-Hye. הנ"ל מחזיקה בשני שיאים: היא הייתה הנשיאה הראשונה של קוריאה וגם הנשיא הראשון שהודח לפני תום כהונתו.
ההסבר שניתן לחנינה היה הרצון לשים את מחלוקות העבר מאחור וגם התחשבות במצבה הבריאותי של פארק. בכל מקרה, זה נראה קשור מאוד לבחירות הקרובות לנשיאות ב-9 במרץ.
נזכיר שלא היה כמעט נשיא קוריאני שלא הסתבך בפלילים בצורה כזאת או אחרת.
תמונת ינואר
ילד של אחד העובדים במשרדי יונאקו בקוריאה נכנס לבידוד עקב איתור מאומת בגן שלו. עוד באותו היום הוא קיבל מרשויות הבריאות ארגז מלא מכל טוב, מזון וחטיפים
מתחרה חדש קם לנו (פברואר)
במחצית ינואר ביקר גם נשיא קוריאה באקספו בדובאי. בין השאר, חתם מון על זכרון דברים למכירת מערכת טילים להגנה מפני טילים לאמירתיים בסכום של כ- 3.5 מיליארד דולר. עסקת יצוא הנשק הגדולה מעולם של קוריאה לכלי נשק בודד. המערכת הנה מרכיב מרכזי בתפיסת ההגנה הרב שכבתית של קוריאה מפני טילים.
הנה לכם תחום שישראל וקוריאה הופכות בו למתחרות – יצוא מערכות ביטחון. דו״ח שהכין מכון מחקר קוריאני דרג את קוריאה במקום ה-9 בעולם ביכולת הטכנולוגית הביטחונית. ישראל דורגה במקום ה-7 ויפן ב-8. לכל מי שמקבל משלחות קוריאניות סקרניות בתחום, נמליץ – "יזהר המוכר".
מדובאי המשיך הנשיא Moon לסעודיה, שם חתם על מזכרים לעסקאות בתחום האנרגיה הירוקה והציג את היכולות של קוריאה בתחום הבטחוני. ואם כבר אנחנו בשכונה – נבקר גם בקהיר. שיחות עם א-סיסי על הסכם סחר, על רכש תומ"תים קוריאנים (עסקה של 1.6 מליארד נסגרה בעקבות הביקור) ועוד. קוריאה גם תעמיד למצרים הלוואת תשתיות של מליארד דולר. סיבוב יפה מיסטר מון.
אבל – האם גם לכם עולה השאלה איפה מתחבא פה עוד ביקור מתבקש? מעניין איזה תירוץ יצירתי נתנו הפעם הקוריאנים למה לא היו לנשיא שעתיים פנויות לקפוץ לירושלים. אם היינו קוריאנים בטוח היינו נעלבים.
בקצרה
משחק מקדים. משחק המובייל PUBG Mobile של Krafton הקוריאנית היה אשתקד המשחק המכניס בעולם עם הכנסות בסך 2.8 מליארד דולר. שמונה משחקים הכניסו יותר ממליארד דולר ובהם גם Coinmaster של מון-אקטיב הישראלית.
שוחד הורי. אחרי שהפכו למדינה עם שיעור הילודה הנמוך בעולם ב-2020, מנסים הקוריאנים לפתות את ההורים ללדת באמצעות עוד מזומנים – מענק של 1,600 דולר יינתן למי שתלד ב-2022.
נוחות והרבה. קונצרן Lotte מוסיף 2,600 חנויות נוחות של Ministop לקבוצה. ביחד עם רשת 7Eleven יהיו בבעלותם כ- 13,000 חנויות נוחות בפריסה ארצית. קצת פחות מהמתחרות:
CJ המחזיקה את CU עם 14,900 חנויות ו GS שמפעילה את GS25 עם 14,500. השינויים בהתנהגות הצרכנים מכתיבים פיתוח יכולות לספק סחורה טריה בזמן הולך ומתקצר והשחקניות נערכות בהתאם. קרא על התופעה בירחון אוגוסט 2021. סכום העסקה – 260 מליון דולר. קרא על חנויות הנוחות בקוריאה.
תמונת פברואר
בתי הכלבו של קוריאה התמלאו מתנות לראש השנה של שנת הנמר במגוון עצום. לגלריית תמונות שצילמנו בבית הכלבו Starfield.
השיעור הקוריאני של אוקראינה והאוקראיני של קוריאה (מרס)
לפני 103 שנה, באחד במרס 1919, יצאה לדרכה תנועת המחאה הקוריאנית נגד הכיבוש היפני. מליוני קוריאנים יצאו לרחובות במחאה שקטה וזכו לתגובה יפנית אגרסיבית. המטרה הייתה למשוך את תשומת לב העולם לנעשה בקוריאה. והעולם שתק. שיעור חשוב לאוקראינה וגם לנו. הרחבה בפוסט של דר' אלון לבקוביץ בבלוג "הקוריאנים".
בצעד חריג הצטרפה קוריאה לסנקציות נגד רוסיה. בדרך כלל קוריאנים משתדלים לא לעשות רעשים מיותרים בזירה הבינלאומית מחשש לפגיעה בעסקים ובמקרה הטוב "עוקבים בדאגה". גם המחויבות לארצות הברית משפיעה. קוריאה גינתה את הפלישה הרוסית, הצטרפה לחסימת רשת הסוויפט והטילה איסור על יצוא לרוסיה של פריטי אלקטרוניקה, שבבים, מחשבים ועוד. ולאות סולידריות – נקודות ציון ומבנים בסיאול הוארו בצבעי הדגל האוקראיני. בתמונה –בית העיריה
16 מהקבוצות העסקיות הגדולות בקוריאה, כולל סמסונג ויונדאי, מחזיקות 53 חברות ברוסיה ו 41 באוקראינה במגוון תחומים: יצור מכוניות, סחר בחלפים, בניה, יעוץ, פרסום ועוד. השפעת הסקנציות ומצב הלוחמה על העסקים הקוריאנים הינה בלתי נמנעת.
המשבר באירופה לא בא לקוריאה בזמן הכי טוב. התייקרות הסחורות שהחלה אשתקד כבר נתנה אותותיה על מחירי היבוא של קוריאה ובינואר נרשם גרעון מסחרי של חמישה מליארד דולר. עליית מחירי הדלקים וחומרי הגלם כתוצאה ממלחמת אוקריאנה תתדלק את האינפלציה ותוסיף פגיעה בצמיחה של הכלכלה ה-10 בעולם. עליית מחירים תשפיע גם על מחירי היצוא, שצפוי להיפגע ואיתו המאזן המסחרי ועתודות המט"ח של קוריאה – נשמת אפה של כלכלת המדינה.
הוצאה ממשלתית חריגה לפיצוי נפגעי הקורונה תגדיל עוד יותר את הגרעון הממשלתי הקוריאני שצפוי השנה להגיע לכ-70 מיליארד דולר. גרעון ממשלתי זה לא משהו שקוריאנים מכירים.
השילוב של גרעון במאזן מסחרי וגרעון ממשלתי מכניס את הקוריאנים לסרטים. הם מאמינים שגרעון כפול מעין זה – זו הכנה לקטסטרופה.
תמונת מרס:
הפיתרון הקוריאני לשכנים רעשניים: רמקול נקמה שעושה רעש נקמה מעצבן לשכנים המעצבנים מלמעלה. הוא כבר יעשה פה שקט. או רעש.
Moon מכדרר ל- Yoon (אפריל)
לקוריאה יש נשיא חדש שנבחר ברוב של שברי אחוז. Yoon Suk-Yeol היה התובע הכללי שהדיח לפני חמש שנים נשיאה מכהנת ויכנס לנעליה ב -10 במאי. הוא כבר עושה גלים. Yoon החליט לעזוב את ה"בית הכחול", המעון הרשמי של נשיאי קוריאה מאז ומעולם, ולעבור למטה משרד ההגנה בעלות של עשרות מליוני דולר. יש הטוענים שהמעבר נובע מ"קללת הנשיא" – כמעט כל נשיאי קוריאה הודחו, נשפטו, נכלאו או התאבדו ולא בא לו לנשיא להכנס לסטטיסטיקה. בכל מקרה האופוזציה ומליוני אזרחים שחתמו על עצומה כבר התנפלו עליו.
מהם האתגרים של הנשיא הנבחר, מה צפויה להיות מדיניות הנשיא בנושאים הבוערים של הכלכלה, מדיניות החוץ והחברה בקוריאה? והכי חשוב – מה יהיה היחס שלו לישראל ומה הוא ענה לשגריר ישראל שהזמין אותו לבקר? קיראו בפוסט של דן קריבולוטי בבלוג "הקוריאנים".
תמונת אפריל:
חתן קוריאני נדבק בקורונה ימים לפני החתונה. ביטול החתונה בהתראה קצרה היה עולה הון. אז מה עושים? חתונה עם חתן בזום. קבלו תמונה.
יום הילד הקוריאני, וגם סקנדל קטן (מאי)
גם לילדים קוריאנים מגיע יום משלהם – חמישה במאי. כיוון שהם לא יכולים לחגוג אותו לבד, נקבע יום חופש לאומי בקוריאה. כל ילד בקוריאה מחכה בקוצר רוח ליום הזה. ההורים מתפנים מעיסוקיהם ולוקחים את הילדים לפארקי שעשועים, לפיקניקים ולביקור באתרי מורשת. הסוכנות למורשת הקוריאנית הכריזה כי השנה ביום הילד יהיו הילדים ומלוויהם פטורים מדמי כניסה לארמונות סיאול. גם טרחו לציין שרק ילדים קוריאנים יהיו זכאים לפטור. ילדים אחרים – פטורים מהפטור. אחרי שקמו עליהם ארגוני זכויות אדם וילד, הם טענו שהילדים הזרים יהיו פטורים אבל המלווים לא. גם את זה תיקנו בסוף.
תמונת מאי:
פארק שעשועים חדש של Lotte נפתח בעיר הדרומית בוסאן. אם עדיין לא החלטתם איך לפנק את הילד ביום הילד -5 במאי.
משחק הדיונון של Luna ו – Terra (יוני)
280,000 קוריאנים שהתפתו להשקיע במטבעות הדיגטליים TerraUSD ו-Luna, פרי מוחם הקודח של יוצרים קוריאנים, איבדו למעשה את כל השקעתם במחיקת ערך מלאה שהעלימה למשקיעים מכל העולם 42 מליארדי דולרים. רבים מהם איבדו את כל נכסיהם, יש מהם שרמזו על כוונות התאבדות. מנכ"ל החברה שמאחורי מטבעות הפלא – Terraform Labs הודיע כי הם פועלים להשאיר את המטבעות והמערכת בחיים. אבל כבר לא היה מי שיקשיב. בנתיים אישתו נאלצה לבקש את הגנת המשטרה לאחר שמשקיע שאיבד שני מליון דולר בהרפתקה חדר לביתם שבסיאול.
תמונת יוני
הבית הכחול, משכן נשיאי קוריאה מאז ומעולם (76 שנה), נפתח למכסה של מבקרים שנרשמים מראש. עבור הקוריאנים סימל המתחם הענק את מוקד הכח והשלטון שרואים כל יום בטלוויזיה רק את השער שלו או את חדר מסיבת העיתונאים. כעת עבר הנשיא החדש למתחם חדש ויותר צנוע, ויש לזקני העם הנרגשים ואחרים הזדמנות להצטלם – והם מגיעים בהמונים מכל קצות המדינה. סמל הנשיאות בקוריאה הוא עוף החול.
קוסטקו עם שחר (יולי)
מסחר אלקטרוני מהווה כיום 40% מהמסחר הקמעונאי בקוריאה ומסתכם בכ-200 מליארד דולר. חלק מהצלחת המסחר האלקטרוני מיוחס למודלים מתקדמים של אספקה, שעונים על הצרכים של הצרכן הקוריאני. מי שפתח את השוק היא ענקית הסחר המקוון Coupang שמספקת הזמנות למחרת ההזמנה. Lotte, קמעונאית המזון השניה בקוריאה ניסתה – וסגרה את הפעילות אחרי שנתיים.
מי שמובילות את הקטגוריה הם ללא ספק שחקניות אונליין טהורות – Coupang ו- Kurly, שתיהן יוניקורנים שמפסידים ערימות כסף, של המשקיעים שלהם. כעת הפתיעה Costco האמריקאית בהכרזה על כניסה לשוק המשלוחים. Costco היא שחקנית heavy discount שמתמחה במכירה של "אריזות גדולות" לחברים בלבד. לחברה 16 סניפים בקוריאה, נחשבת להצלחה גדולה ומייצרת הכנסות שנתיות בקצב של 4.5 מליארד דולר בשנה ורווחיות תפעולית נאה.
החל מסוף מאי יוכלו חברים בקוסטקו לקבל לפתח הבית עד שבע בבקר את ההזמנות שיבצעו עד חמש בערב שקדם. הזמנת המינימום – 40$.
תמונת יולי:
טלויזיות קמפינג. ענף הקמפינג בקוריאה בצמיחה. LG פיתחה טלויזיית קמפינג. 33 אינטש קעורה ובנויה כדי להגן מהשמש, חיבור wifi ועוד.
היהפוך קוריאני מאכלו? (אוגוסט)
טבעונות מסתמנת כהתחלה של טרנד בקוריאה. לא ברור כמה מזה זה אידאולוגיה וכמה זה הרצון של החברות הגדולות להמציא קטגוריה חדשה. השוק עדיין קטן והיצרנים הקוריאנים מכוונים גם לשוק העולמי. יצרנית המזון הגדולה בקוריאה CJ השיקה מותג מוצרי בריאות אורגני בשם PlanTable שבעיקרו מיועד ליצוא.
החברה גם משקיעה בסטרט-אפים בתחום מכל העולם. ענקית הקמעונאות Shinsaege השיקה מותג בשר אלטרנטיבי בשם Better Meat עם הפנים לארצות הברית ופתחה בסיאול חנות לבשר אלטרנטיבי ודליקטסים בשם The Better. רשת מסעדות טבעוניות בשם Plantude נפרסת בקוריאה בשותפות בין מותג הנודלס Nongship ויצרנית המזון Pumuone. יצרנית המזון Ottogi השיקה טונה טבעונית בקופסא. השוק הטבעוני בקוריאה מוערך כיום בחצי מליארד דולר.
תמונת אוגוסט
יר של פעם ב-60 שנה. אסתר ראדה ודניאל זמיר שלנו בשתי וערב עם זמרת הפאנסורי הקוריאנית יול-הי קים והנגנית יון-ג'אנג הו. שרים שיר אהבה ותקוה לכבוד 60 שנה לכינון היחסים הדיפלומטים בין קוריאה וישראל. הוקלט במצדה, ים המלח וירושלים. מזל טוב קוריאה וישראל.
חברים חברים, אבל (ספטמבר)
קוריאה כמרקחה. נשיא ארצות הברית ביידן חתם על תקנות בהיקף של 430 מליארד דולר המקנות זיכוי מס של 7,500 דולר לכל רכב חשמלי המיוצר בארצות הברית. המטרה – לדחוק את הסינים מהשוק האמריקאי.
האחיות הקוריאניות יונדאי-קיה משווקות את החשמליות שלהן בהצלחה רבה בארצות הברית. איוניק 5 היא החשמלית השניה בהיקף המכירות בארצות הברית. התקנות יפגעו קשות במכירות של הקוריאנים בארצות הברית, המחיר של איוניק 5 יהפוך ליקר יותר מטסלה 3. רק להזכיר שיונדאי הכריזה במאי על השקעות בארצות הברית בהיקף של 10.5 מליארד דולר. הזעם הקוריאני גובר כשהם נזכרים שהמכוניות חשמליות אמריקאיות מקבלות הטבות מס של עשרות מליונים בעת שהן מיובאות לקוריאה. לא הייתם בקריזה במקומם?
גם יצרני הסוללות הקוריאנים יסבלו מהתקנות שכן רכבים אמריקאים שיצוידו בסוללות תוצרת קוריאה לא יקבלו את הטבות המס. ישנם כיום כ-12 מפעלי סוללות קוריאניות בבניה בארצות הברית אבל תחילת הייצור מתוכנן לכיוון 2025.
הקוריאנים מפשילים שרוולים. הפרלמנט הקוריאני החליט שהתקנות החדשות מפלות את הקוריאנים ושהן מנוגדות לההסכמי הסחר ולתקנות ארגון הסחר העולמי. הקוריאנים יגישו תלונה לארגונים הרלוונטים ויבקשו להחריג רכבים קוריאנים ולהחיל עליהם את ההטבות. המשלחות הממשלתיות אצות-רצות לוושינגטון וגם היו"ר של יונדאי טס בבהילות לארצות הברית לדון עם הממשל המקומי בטנסי, שם מוקמים המפעלים של יונדאי, לקבלת הטבות שיפצו על הנזק העצום.
תמונת ספטמבר:
סחר יד שניה בין יחידים פורח בקוריאה. אפליקציה חדשה מבקשת מהמוכר לשים את המוצר בתא תצוגה במקום ציבורי, אם הקונה מרוצה ממה שהוא רואה – הוא משלם ולוקח.
שיעור במו"מ עם קוריאנים (או: מזל טוב להסכם הסחר) (אוקטובר)
בשנת 2010 התקיים "כנס קוריאה לעסקים" הראשון של מכון היצוא וקבוצת יונאקו. שגריר קוריאה בישראל יאנג-סאם מה, הכריז בכנס שקוריאה וישראל התחילו לדבר על הסכם סחר חופשי. חלפו 12 שנים, הרבה טקסים, הרבה פוליטיקאים שלקחו קרדיט, והרבה עיכובים ותירוצים. טקס חתימה רשמי התקיים במאי אשתקד. ההסכם אושרר בכנסת ומשום מה לא בקוריאה. לבסוף, בראש השנה שלנו, אושרר ההסכם בפרלמנט הקוריאני והוא יכנס לתוקפו ביום 1 בדצמבר. ברוכים הבאים לקוריאה!
ברכות לדורות של עובדי מדינה נחושים שליוו את ההסכם. למעשה חוץ ממספר גופים עסקיים שירוויחו בגדול, עיקר ההשפעה המאקרו-כלכלית של ההסכם הוא ביצירת אווירה של עסקים בתמיכת הממשלות ובנית לגיטימציה ואנרגיה עסקית בעיקר אצל העסקים הקוריאנים. דא-עקא שלאחר שנים של ההכרזות ודחיות, האפקט של ההסכם כבר נשחק ופוטנציאל ההתלהבות דומה להתלהבות מבחירות חמישיות.
יבואניות הרכב מקוריאה (משפחות חרל"פ ואונגר) הן המרוויחות הגדולות מההסכם. הפחתת מס הקניה על רכבים ב-7% מוערכת ב-75 מליון דולר שיכנסו לכיסן, כל שנה. האם הם יתחלקו עם רוכשי רכבי יונדאי וקיה? אתם הייתם מתחלקים?
לשאר היבואנים – שיעורי המכס על רוב המוצרים לישראל יבוטלו, חלקם בהדרגה. כדאי לכל אחד לבדוק מה הסטטוס של פריט המכס שלו. למי שמעונין ליבא מקוריאה – באתם בזמן. להחלשות המטבע הקוריאני מול הדולר תהיה כנראה השפעה חזקה יותר מהסכם הסחר על ההחלטה שלכם:
ליצואנים לקוריאה – שיעורי המכס בקוריאה נמוכים יחסית ממילא. היצוא הישראלי הוא לרוב של מוצרים מתוחכמים עם תחרות מוגבלת וכמה אחוזי מכס פחות זה נחמד בלבד. רוב המתחרים שלכם באים מאירופה וארצות הברית, עמם כבר יש לקוריאה הסכמי סחר. ההסכם החדש ישווה את התנאים העסקיים שלכם לאלה של המתחרים שלכם מהעולם.
בסוף נותרנו עם שיעור גדול מאוד לכל מי שהולך לעשות עסקים עם קוריאנים: תהיו צנועים, תעשו שיעורי בית, תהיו סבלניים כי זה יקח בדיוק את הזמן שהקוריאנים צריכים. או כמו שאנחנו תמיד אומרים: אי אפשר לדחוק באיטריה. אל תתנו לנחמדות הקוריאנית להטעות אתכם – הם חכמים, מתוחכמים ונושאים ונותנים מצוינים. מומלץ להתחיל בקריאת "עשרת הדברות למו"מ עם קוריאה" מתוך הבלוג "הקוריאנים" של איציק יונה.
למי שרוצה את זה יותר רשמי – ההודעה לעיתונות של משרד הכלכלה על הסכם הסחר.
תמונת אוקטובר:
הסניף של ענקית המאפים Paris Baguetteשנפתח בלב עמק הסיליקון של קוריאה, בסמוך למשרדי יונאקו בפאנגיו, נושא את השם Paris Baguette Labs. כדי לצקת קצת תוכן לשם המחייב הותקנו במקום מסכים עתידניים של LG – מסכים שקופים לחלוטין. מה הכוונה? צילמנו לכם וידאו.
רכבת ההרים של המטבע הקוריאני
המטבע הקוריאני נחלש מול הדולר עד לשיא של 22% באוקטובר. התאושש בשארית השנה וסיכם אותה בהיחלשות של 7% בלבד.
אפליקציה שיש לה מדינה (נובמבר)
47 מליון קוריאנים (מתוך51 מליון סה"כ) משתמשים באפליקצית המסרים Kakao שהוקמה ב- 2010 ומשמשת כיום פלטפורמה לעשרות שירותים קריטים. מה רב היה הזעם הקוריאני כשיום שבת אחד במחצית אוקטובר השירות פסק בשל שריפה במרכז הנתונים הבודד של החברה. לקח להם 4 ימים להחזיר את רוב השירותים. אבל בקוריאה כמו בקוריאה מישהו צריך לקחת אחריות ואחד משני המנכ"לים המשותפים של החברה הודיע על התפטרות מיידית.
קשה להמעיט בהשפעה של קקאו על האזרחים, החברות וגופי ממשלה בקוריאה. שירותי מפות וניווט, שירותי זיהוי וכניסה לאתרים, תשלומים, מוניות, משחקים, השכרת קוריקינטים ואופניים ועוד. סוחרים בבורסת הקריפטו הגדולה בקוריאה Upbit יכולים להכנס לפלטפורמת המסחר רק דרך חשבון הקקאו או האפל שלהם. הדומיננטיות של קקאו לא הותירה הרבה מתחרים בשוק – למעט המתחרה הנצחית Naver שמציעה שירותים מתחרים בחלק מן התחומים. קקאו, שבשיאה הייתה שווה מעל 100 מליארד דולר, ספגה לאחרונה הרבה ביקורת גם על ההתנהלות הפיננסית שלה. האירוע האחרון לא הוסיף לה בריאות והיא נסחרת כיום בשווי של כ-16 מליארד דולר.
תמונת נובמבר:
קוריאנים לא מדברים אנגלית אבל שלטים וסלוגנים באנגלית יש לרוב. הם מנסים להיות יצירתיים אבל לפעמים זה יוצא מוזר או ממש משעשע. במקרה הזה – קבלו מסעדת סלטים (מתוך הסדרה "שלטים קוריאנים" שצילם איציק יונה)
לוח חגים וחופשות בקוריאה – 2023
שנה רעה לכלכלה כבר אמרנו? (דצמבר)
קוריאה תרשום השנה גרעון מסחרי של 40 מליארד דולר לפחות – הגבוה מעולם. פעם אחרונה שהכלכלה רשמה גרעון סחר הייתה ב -2008. גרעון הסחר הגבוה ביותר של קוריאה עד היום היה של 20 מליארד דולר בשנת 1996. הרקע הוא ירידה חדה בביקוש לשבבים וצניחה בביקושים וביצוא לסין. נזכיר ש 40% מיצוא השבבים של קוריאה הוא לסין. בצד היבוא, התחזקות הדולר בשילוב עם התייקרות מוצרים גלובלית הביאה להתייקרות היבוא בדגש על מוצרי אנרגיה שמהווים 15% מהיבוא הקוריאני – והם הדלק שמפעיל את הכלכלה והמפעלים כולם.
כלכלת קוריאה תצמח השנה בפחות מ- 2.0% לעומת תחזית קודמת של 2.7%. בשנה הבאה צפויה צמיחה של 1.8% בלבד. כך לפי מכון המחקר KDI.
אבל לא הכל שחור. הכלכלה הקוריאנית אטרקטיבית מתמיד למשקיעים זרים, בין השאר בגלל המטבע הקוריאני שנחלש מאוד השנה. בתשעת החודשים הראשונים של השנה גדלו השקעות החוץ הישירות (FDI) בקוריאה ב-42 אחוזים לעומת אשתקד והסתכמו ב- 30 מליארד דולר. המשקיעים מוצאים בקוריאה כח אדם משכיל ותשתית ברמה סופר-גבוהה.
תמונת דצמבר:
אוהד קוריאני אחרי הניצחון על פורטוגל ולפני ההפסד לברזיל.
בברכת שנת עסקים קוריאנית מוצלחת.
איציק יונה