באחת מהרצאותיי שאלו אותי מה הדבר הכי חשוב בפגישה הראשונה בקוריאה. תשובתי הייתה חד משמעית – "גרביים!".
אין פדיחה גדולה יותר מישראלי במיטב חליפתו ועניבתו המתבקש לחלוץ נעליו בכניסה למשרד או למסעדה ומגלה לציבור זוג גרביים מרוטות ומהוהות מהן מבצבצים שני בוהנים.
למה בעצם פגישה בקוריאה שונה מפגישה עסקית בכל מקום אחר? ההסבר נעוץ בפער המטעה בין החזות המודרנית והמתקדמת של האנשים והתשתיות בקוריאה לבין התרבות העסקית הקוריאנית המשמרת מנהגים בני מאות ואלפי שנים. תזכורת – באנו לעשות עסקים, לא ללמד את הקוריאנים איך לדעתנו צריך להתנהג. המפתח הוא כבוד. המדריך השלם לפניכם. חשוב במיוחד בפגישה הראשונה.
ההגעה וההכנה ל פגישה עסקית בקוריאה
פגישות עסקיות בקוריאה מתקיימות בדרך כלל בבקר (בין 10 ל-12), או אחר הצהרים (בין השעות 2 ו- 4). הסיבה העיקרית היא שפקקי התנועה לא מאפשרים לנוע בין יותר פגישות ביום. ב-12:00 בצהריים כל האומה יוצאת לארוחת צהרים בת שעה.
- אל תאחר לפגישה וגם אל תקדים יתר על המידה. הקוריאנים מקיימים סדר יום עמוס ומתכונן בקפידה.
- לבוש עסקי בקוריאה כולל חליפה בגוונים כהים ועניבה תואמת עם פסים או צורות גיאומטריות. הקפד להסתפר, להתגלח ולצחצח נעליך. להופעה חיצונית חשיבות רבה בקוריאה.
- מנהל הבנק שלנו היה מקבל את פניי בחליפה מהודרת ובכפכפי פלסטיק. במשרדים רבים יחלצו העובדים את נעליהם מחוץ לדלת הראשית וינעלו כפכפי פלסטיק מהסוג שאצלנו הולכים איתו לים. זהו נוהג יסוד בקוריאה, תמיד בכניסה לדירות מגורים אך גם בהרבה משרדים ומסעדות. התנהגות שונה מצידך תחשב גסות.
- הכניסה לחדר הישיבות, אל המעלית וכדומה נעשית לפי סדר הבכירות כאשר האורחים נכנסים ראשונים.
- האורחים ישבו בצד הפונה אל הדלת – הבכיר בהם יישב במרכז.
כרטיסי ביקור
נוהל החלפת כרטיסי ביקור הוא השלב הראשון ביחסים בין הצדדים. יחסים בקוריאה הם עניין מרכזי. התייחס לכך בכובד ראש.
- החלפת כרטיסי הביקור נעשית בעמידה
- הושט את כרטיס הביקור שלך בשתי ידיים כאשר הכתב פונה אל המארח וקבל בשתי ידיים את כרטיס הביקור שלו. הנותן יאמר "I am Kim, Nice to meet you". בחר לך את השם הקליט ביותר שלך לצורך זה (שם פרטי או משפחה).
- עיין בכובד ראש בכרטיס הביקור ובדרגתו של האדון וחזור על שמו.
- הנח את כרטיסי הביקור לפניך.
- אל תכתוב על כרטיס הביקור.
קידה ולחיצת ידיים
- בינם לבין עצמם קוריאנים אינם לוחצים ידיים לשלום. הזוטר יקוד קידה רחבה לבכיר שיחזיר לו קידה קטנה יותר.
- עם זרים לוחצים ידיים. אבל שים לב – להבדיל מהפגנת הגבריות הנהוגה במקומותינו לחיצת היד צריכה להיות חלשה וללא לחץ. קוריאני יתמוך קלות את יד ימין הלוחצת בידו השנייה לשם כבוד – אתה יכול לוותר על זה.
- מה תשתה?
בשלב זה תוצע לך שתייה בכוסות נייר. המבחר כולל קפה, תה ירוק או מים. נכון שבא לך קפה הפוך עם חלב דל שומן וכפית סוכר אבל לצערנו הקפה מוכן מתערובת מוכנה של קפה, סוכר ואבקת חלב. בקיץ יוגשו לעיתים קפה ותה קרים. לא מקובל לסרב לשתיה.
הפגישה ראשונה תוקדש בדרך כלל להיכרות הדדית. זו דרך לחוש אותך ולהבין מי אתה ומי החברה שלך. במהלכה נאספים עליכם המון נתונים העוזרים להבין אתכם. בין השאר תישאל בפגישה או לאחריה על גילך, כמה ילדים יש לך והאם אתה נשוי, מקומך בארגון ועוד – שאלות שנועדו להכיר ולסווג אותך בקטגוריה המתאימה.
הערה קטנה לסיום – התיאור דלעיל מתאר את הנוהג המקובל ל פגישה עסקית בקוריאה אך ברור שבמקרים רבים תמצא אימוץ מסוים של מנהגים מערביים. כדאי להיות קשוב ולהתאים התנהגותך.
בפעם הבאה – עשה ואל תעשה במהלך הפגישה ולאחריה – לחלק ב' לחץ כאן
[…] יונה בחלק א' סקרנו את כל ההיבטים הטכניים הקשורים בהכנה לפגישה […]
[…] חלק חשוב בפגישה העסקית בקוריאה מתקיים לאחר יום העבודה בארוחות, שתיה וביקורים בסאונה. כמובן שהקורונה מפחיתה את האינטינסיביות של אלה. […]