מזל טוב "ירחון קוריאה לעסקים" לגליון ה- 100!
ביוני 2015, לפני כתשע שנים, פורסם בחיל ורעדה הגליון הראשון של הירחון ל-74 לקוחות וחברים. תוכלו לקרוא אותו פה. הגליון הנוכחי כבר נשלח לאלפי קוראים.
זה הזמן להודות לכל אחד מכם על התמיכה והגיבוי, על הזמן שאתם מקדישים לקרוא ולהגיב ועל ההערות המועילות.
ניתן לקרוא את כל הירחונים בבלוג "הקוריאנים" של איציק יונה וגם במאגר הירחונים באתר של קבוצת יונאקו.
בירחון הבא נבקש מכם לתת לנו חוות דעת והמלצות ל-100 הגליונות הבאים, כך שיש לכם זמן לחשוב.
תודה רבה ובשורות טובות
איציק, דן וצוות הירחון
הידעת על קוריאה?
55 מליון איש בקרו בשנת 2023 במגדל ומרכז הקניות Lotte World המתנשא מעל החלק הדרומי של סיאול לגובה 555 מטר ונראה ממרחקים.
שנה טובה קוריאה!
בסוף השבוע של 9 בפברואר חגגה קוריאה את ראש השנה הקוריאני. לוח השנה הקוריאני מבוסס על שנת הירח בדיוק כמו מחזור השנה היהודי וראש השנה מכונה Lunar New Year. הוא תמיד יחול בראש חודש שבט או אדר שלנו. בדרך כלל החג נחגג במשך שלושה ימים בחיק המשפחה המורחבת. המשפחה מתכנסת אצל ההורים או אצל האח הבכור. היום הראשון מוקדש להכנת הארוחה המסורתית. היום השני הוא יום החג ומתקיים טקס קידה לפני שולחן ערוך בכל טוב לכבוד נשמותיהם של אבות המשפחה. הילדים קדים ומקבלים דמי חג. וכמובן אוכלים כיד המלך. היום השלישי מוקדש למנוחה, למשחקים מסורתיים, וגם לביקור אצל הצד השני של המשפחה.
כיוון שהשנה חל החג בסוף שבוע, הקוריאנים יחזרו לעבודה ביום שלישי 13 בפברואר, לאחר ארבעה ימי חופשה.
לוח השנה הקוריאני זהה לזה הסיני ומורכב מחמישה מחזורים של 12 שנים המיוצגים על ידי 12 חיות, בכל מחזור החיות יהיו בצבע שונה. השנה היא שנת הדרקון הכחול.
סיכום שנה עגומה לכלכלה
2023 תהיה שנה שהקוריאנים ישמחו לשכוח. התוצר הקוריאני צמח רק ב 1.4% לעומת 2.6% ב-2022. האינפלציה והריבית היכו בהשקעות ובצריכה הפרטית שצמחה ב 1.8% בלבד לעומת 4% ב-2022. הוצאות הממשלה עלו רק ב- 1.3%, לעומת 4% בשנה שקדמה.
המאזן המסחרי הלך והשתפר במחצית השניה של 2023, עם השיפור ביצוא השבבים, אולם נסגר בגרעון שנתי שני ברציפות, של 10 מליארד דולר. היצוא התכווץ ב-7.4% ל-633 מליארד דולר והיבוא ב-12% ל-643 מליארד. התחזית ל 2024 היא עדיין לצמיחה נמוכה של כ-2%. יש הסוברים שישנם גורמים סביבתיים שהשפעתם השלילית על הכלכלה תהיה ארוכת טווח, כגון ההתחזקות של סין והודו והירידה בפוטנציאל הצמיחה הקוריאני על רקע שיעור הילודה הנמוך בעולם. משרד הכלכלה הקוריאני אופטימי כתמיד. הם בנו תכנית מפורטת עם יעד גידול של 11% ביצוא ל-701 מליארד דולר ל-2024.
תחילת התאוששות בשבבים
יצרנית הזכרונות השניה בעולם, SK Hynix, עברה לרווחיות ברבעון האחרון של 2023 לאחר ארבעה רבעונים שבהם הפסידה תפעולית כ-8 מליארד דולר. המכירות ברבעון קפצו בכ-50% ,לעומת הרבעון המקביל בשנה שעברה, ל-8.7 מליארד דולר והרווח התפעולי ברבעון עמד על רבע מליארד דולר, פי חמש מהתחזיות בשוק. עיקר ההתאוששות מיוחסת לעליה בביקושים לזכרונות רחבי פס, שאותם מייצרת החברה עבור Nvidia ומשמשים בישומי AI. המתחרה סמסונג, יצרנית השבבים הגדולה בעולם, גם דווחה על תחילת התאוששות של מגזר השבבים והקטנת ההפסדים במגזר ברבעון הרביעי. מגזר השבבים של סמסונג דיווח על הפסדים של מעל 10 מליארד דולר ב-2023 וצופה התאוששות מהותית רק במחצית השניה של 2024.
קדימה לביופארמה
תעשיית הביומד הקוריאנית מתחממת. עד כה התבצעו ההשקעות בתחום על ידי שחקניות גדולות ועשירות. כך למשל זרוע התרופות והכימיכלים של LG רכשה באוקטובר את יצרנית התרופות לסרטן Aveo בעבור 566 מליון דולר, קבוצת Lotte בונה מפעל לייצור ביוסימילר בעלות 2.4 מליארד דולר, לאחר שרכשה חברה אמריקאית בתחום, ואפילו חברת האינטרנט והמסרים המיידים Kakao בונה מערכת בקרת סכרת מבוססת AI. עוד בדרך – קבוצת Hanhwa, שכבר עשתה השקעה ראשונה במפעל ראגנטים HD Hyundai, GS, Harim ועוד.
התחום נתפס כמייצר רווחיות עודפת המוגנת על ידי חסמי כניסה גבוהים ולכן נכנס לרשימת הקניות של חברות תעשיה מסורתיות. נראה שבקרוב השקעת ביומד תהיה חלק בלתי נפרד מאחזקותיהם של תאגידים קוריאנים בינוניים וגדולים. כמה מהתנועות המפתיעות האחרונות:
Orion – יצרנית מובילה של עוגיות Choco Pie (אם לא ניסיתם, אל תתחילו. זה ממכר), רכשה את גרעין השליטה (26%) בסטארט-אפ ביופארמה קוריאני בשם Legochem בעבור 415 מליון דולר, חברת הנודלס Samyang הקימה זרוע ביוטק, ואפילו OCI – קבוצת כימיכליים ואנרגיה ירוקה, תרכוש את גרעין השליטה בקבוצת התרופות מהגדולות בקוריאה Hanmi, בתמורה לחצי מליארד דולר.
בישראל ישנן לא מעט חברות שיכולות לעניין את הקוריאנים. במאגרי המידע של יונאקו נרשמה עד כה רק רכישה קוריאנית אחת של חברת ביומד ישראלית, וגם היא בתחום של ציוד רפואי הפחות אטרקטיבי מתחום התרופות.
ברוכים הבאים לעמק המוות?
נורת אזהרה לתעשיית הסוללות לרכב הקוריאנית. החלשות הביקושים לרכב חשמלי בעולם הביאה את מובילת תחום הרכב החשמלי, טסלה, להכריז על תכנית מאסיבית לקיצוץ הוצאות. כיוון שהסוללה מהווה כ- 40 אחוזים מעלות רכב חשמלי, לספקי הסוללות צפויה שנה מאתגרת במיוחד.
בסין הרחוקה, החליטה יצרנית הסוללות לרכב חשמלי הגדולה בעולם, CATL (37% מהשוק), על חיתוך מחירים אלים של כ-50%. להם יש מבנה הוצאות יותר גמיש ממתחרות קוריאניות (LG, SK, Samsung), גב פיננסי של ממשלת סין ושליטה טובה יותר על שרשרת הערך. התוצאה המשולבת היא איום קיומי על יצרניות הסוללות הקטנות, שכוחן לא יעמוד להן. היצרניות הקוריאניות משתייכות לקבוצות עסקיות חסונות, אבל לא כאלה שאוהבות להפסיד כסף. הסינים כבר זרקו אותם בעבר משווקים אחרים כמו שוק הפאנלים הסולארים.
LG ES – יצרנית הבטריות השלישית בעולם לא ממצמצת. לסיכום שנה רווחית היא הודיעה שלדעתה הביקושים צפויים לחזור ברבעון השני השנה ושהיקף ההשקעות ההוניות שלה השנה יהיה זהה לזה של אשתקד – 8.5 מליארד דולר. לקוריאנים יש נשק שלסינים אין – הם יתחילו לייצר השנה בצפון אמריקה ויהיו זכאים להטבות מס נדיבות מהממשל האמריקאי. יהיה מעניין.
תערוכות החודש בקוריאה
תערוכות בחודש הקרוב בתחומי חיות מחמד, איכות הסביבה, ניתוחים אונקולוגים ועוד – כאן
חגים בקוריאה
12-09.02 – ראש השנה הקוריאני
קוריאה בקצרה
רוצה לגור בקוריאה? ויזת נווד דיגיטלי מאפשרת למי שמשתכר לפחות 65 אלף דולר בשנה להגיע לקוריאה עם בן זוג וילדים, לחיות ולטייל במשך שנתיים. לא תתאפשר עבודה בקוריאה.
נביחת הקלה? בפרלמנט הקוריאני אושר חוק לאיסור גידול ומכירת בשר כלבים למאכל החל משנת 2027. מעל 1,000 משקים מגדלים כלבים למאכל וכ-1,600 מסעדות מגישות מעדני כלב. אומרים שמי שעומד מאחורי המהלך היא אישתו של נשיא קוריאה, שמגדלת בביתה מספר כלבים וחתולים. עוד על אכילת כלבים בקוריאה בפוסט הבא מתוך הבלוג ״הקוריאנים״.
כסף זה שמחה. קצבת הילדים החודשית בקוריאה הועלתה ל-770 דולר לילד עד גיל שנה ומחצית מזה בשנה השניה. מעבר לקצבאות החודשיות ישנם מענקי לידה הנעים בין 1,500 דולר לילד ראשון ועד ל 4,000 דולר לתאומים. עיריות ומוסדות שלטון מקומי מוסיפות מענקים משלהם.
הגונב מגנב? בית המשפט העליון של קוריאה עומד להחמיר בעונשם של גנבי טכנולוגיה, ובמיוחד לאלה המבריחים אל מחוץ לקוריאה טכנולוגיות ליבה לאומיות המוגנות בחוק כגון טכנולוגיות שבבים, מסכים שטוחים וסוללות לרכב. בשנים 2023-2019 הובאו לדין 1,310 מקרים של ריגול תעשייתי. אף אחד מהמקרים לא הסתיים במאסר. 60 מקרים היו של גניבת טכנולוגיות לאומיות מוגנות. הכוונה היא להעלות את הענישה המקסימלית ל-18 שנות מאסר בגין גניבת טכנולוגיות לאומיות ול-15 שנה בגין גניבה של טכנולוגיות אחרות אל מחוץ למדינה.
משחק צמרת. שוק המשחקים והאפליקציות הקוריאני צמח ב-25% אשתקד ל-7.9 מליארד דולר והיה הרביעי בגודלו בעולם אחרי סין, ארצות הברית ויפן. בלטו במיוחד אפליקציות ה – webtoons, שההוצאות בגינן צמחו ב-72% ל-287 מליון דולר. ההוצאות עבור משחקים צמחו ב-20% והסתכמו ב- 6.3 מליארד דולר.
לא מחכים בחושך. בנקים קוריאנים אצים רצים להקים סניפים בפולין, על מנת להציע שירותי בנקאות לחברות הקוריאניות, שמקימות במדינה ובסביבתה מערכי יצור. אחרי יצרניות הרכב יונדאי וקיה ויצרנית האלקטרוניקה LG, מתקבצות בפולין ובמדינות מזרח ומרכז אירופה יצרניות קוריאניות מתחומי הסוללות כמו LG ES, Posco, SKC וחברות מתחומי הביטחון שחתמו אשתקד עסקאות ענק עם פולין לאספקת מטוסים ותותחים מתנייעים.
התאומות יונדאי – קיה דיווחו על השנה המוצלחת מעולם. המכירות עלו ב- 14% ל-125 מילארד דולר. הרווח התפעולי המאוחד של הקבוצה קפץ ב-54% ל- 11.3 מליארד דולר. בכך עקפה קבוצת יונדאי את מלכת הרווחיות הנצחית של קוריאה – סמסונג, שהציגה מצידה את הרווחיות הגרועה ב-15 שנה האחרונות. קבוצת יונדאי-קיה מכרה ב 2023 כ- 7.3 מליון מכוניות ושמרה על מקומה כיצרנית ה-3 בעולם אחרי טויוטה (11 מליון) ופולקסווגן (9.2 מליון).
החברה הבת Hyundai Mobis, ספקית הרכיבים והמערכות לרכב השישית בעולם, גם דווחה על שנת שיא. המכירות עלו ב-14% ל-44 מליארד דולר והרווח הנקי בכ-40% ל-2.6 מליארד דולר.
עסקאות והשקעות
השליטה (58%) בחברת הספנות HMM, הגדולה בקוריאה והמדורגת 8 בעולם, כמעט נמכרה לענקית העופות הקוריאנית Harim בתמורה לחמישה מליארד דולר. המוכרות הן חברות בבעלות ממשלת קוריאה ובעלות החוב העיקריות של החברה. במו"מ שלאחר הזכיה הסתבר שהמוכרים רוצים להשאר בעמדות ניהול והשפעה והקונה לא הסכימה. העסקה תחזור לנקודת ההתחלה. בין המרוצים Kim Jae-Chul, המייסד הקשיש (81) של קונגלומרט המזון Dongwon, שהכריז כבר שרכישת HMM הוא החלום האחרון שלו והפסיד במערכה הנוכחית את הזכות לרכישת החברה.
רעידת אדמה אונליין. פלטפורמת המסחר האלקטרוני 11ST, מהגדולות בקוריאה, עומדת למכירה. זאת לאחר ששתי קרנות פרייבט אקוויטי המחזיקות ב -20% מהחברה אכפו על SK Square, המחזיקה 80%, הסכם למכור את החברה באם היא לא תונפק. המחיר המבוקש יהיה כ-460 מליון דולר, בערך רבע מהמחיר לפיו שתי המשקיעות נכנסו לחברה.
סולל בונה. 321 חברות הנדסה קוריאניות חתמו אשתקד על הסכמים להקמת פרויקטים הנדסיים בחו"ל בהיקף של 33 מליארד דולר ב-95 מדינות. ההזמנות מארצות הברית הסתכמו ב-10 מליארד דולר – שליש מסך הפעילות, וכללו הזמנות לבניית מפעלים לסוללות ולרכבים. ערב הסעודית אחראית על 29% נוספים, שעיקרן בניית מפעלים ופרויקטים הקשורים להקמת עיר העתיד Neom.
Hanhwa Ocean (לשעבר Deawoo Shipbuilding), המספנות השלישיות בקוריאה ומהגדולות בעולם, הודיעו כי יפסיקו לבנות ספינות סוחר המובילות מכולות. מחירן של אלה מדרדר בהתמדה והסינים לוקחים את רוב ההזמנות. החברה תתמקד בבניית מכליות LNG, ספינות היברידיות וצוללות.
Hanhwa Defence זכתה במכרז לאספקת נגמ״שים לצבא אוסטרליה בשווי של כ-2.6 מליארד דולר. הנגמ״שים מצוידים במיטב הטילים ואמצעי ההגנה תוצרת התעשיות הצבאיות של ישראל.
LG Chem מכרה רשיון של תרופה בפיתוח לחברת התרופות האמריקאית Rhythm Pharmaceuticals בעבור 350 מליון דולר. האמריקאים עוד צריכים לממן את שלבים 2-3 ברישוי התרופה המיועדת לטיפול במחלה נדירה הגורמת להשמנה קיצונית והוכרה בארצות הברית כתרופת יתום.
קבוצת קאקאו הקוריאנית יצאה מתהליך הרכישה של חברת המוניות האירופאית FreeNow. ועדת בקרה פנימית של קאקאו בראשות המנכ״לית החדשה החליטה שהמחיר שעמדה קקאו להציע (300 מליון דולר) לא מוצדק.
תמונת החודש
שוק המתנות לראש השנה תוסס, ומורכב מפריטי מזון משובחים, פירות ויינות. השנה בלטו אריזות של טונה בשל עליית מחירי הטונה השנה. בתמונה אריזות מתנה לחג של טונה ושל החיקוי הקוריאני למותג הבשר המשומר האמריקאי SPAM.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל ובקוריאה
הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם את לוח החגים הישראלי בשפה הקוריאנית – לחצו להורדה
לנוחותכם – לוח החגים והחופשות הקוריאני המלא לשנת 2024. להורדה.