עקיבא תור, שגריר ישראל בקוריאה, נחת בקוריאה לפני שבעה חודשים ומאז עבר סדרת חוויות לא שגרתיות לשגריר בתחילת כהונתו. הוא חי ומנהל את יחסינו עם קוריאה תחת משטר קורונה קוריאני, הוא זכה לחתום על הסכם הסחר החופשי של ישראל עם קוריאה ולאחרונה אף עמד בחזית ההסברה של מבצע שומר החומות. שוחחתי עם השגריר על החוויה הקוריאנית שלו ואיך נראות התכניות שלו לקדנציה בסיאול.
הראיון המלא נמצא בפודקאסט "הקוריאנים" וניתן להאזין לו כאן. בהמשך מובאים עיקרי הדברים שעלו בשיחה.
השגריר הופתע מהעוצמות של המנטליות הקוריאנית וההשפעה של התרבות הקונפוציוניסטית. כמו למשל ההקפדה על היררכיה בכל מקום, שמירה על כבודו של השגריר על ידי צוות השגרירות ועוד.
בין השאר, השגריר עוסק בקידום לימודי עברית באוניברסיטאות בקוריאה, למרות שישנה התנגדות אצל חלקים מהסגל. ישראל היא מותג חזק בקוריאה, אולם בקוריאה יש זרם פרוגרסיבי שמכניס את המזרח התיכון לתחומי הענין של הקוריאנים וזה מחייב התייחסות והסברה ישראלית.
מחכים לערב הסעודית
הסכמי אברהם עושים רושם בקוריאה ומדברים עליהם במסדרונות השלטון. זה משפיע על גישתם של הקוריאנים לעסקים איתנו על רקע הפעילות הכלכלית הקוריאנית המאסיבית במדינות ערב, המסתכמת בכ- 500 מיליארד דולר בשנה. נראה שהקוריאנים ממתינים לנרמול יחסי ישראל – ערב הסעודית שיסייע לשים את החרם הערבי מאחוריהם.
שגריר ראשון עם כיפה
הכיפה הוא כלי עבודה מצוין לדיפלומט ישראלי בקוריאה, זה כמו להסתובב עם דגל ישראל ומאוד עוזר לעבודה ולתקשורת. מנגד תחום האוכל בקוריאה מאתגר לאדם ששומר כשרות, ואפילו המודעות הנמוכה למזון צמחוני מפתיעה. הפתרון שמצא – אירוח מחוקקים קוריאנים, כוכבי K-Pop ואחרים בבית השגריר לקידוש וארוחת ערב שבת.
הפוכים מושלמים בקורונה
ישראל וקוריאה הפכים לחלוטין בתחום המאבק בקורונה. בקוריאה לא היה יום של סגר, וכולם שומרים על הוראות הריחוק החברתי. מצד שני הם קצת מתעכבים בתחום החיסונים. הקוריאנים מתכננים להגיע לקראת נובמבר לחסינות עדר. בארץ קצת איבדנו שליטה ולא הייתה לנו ברירה אלא להשיג את החיסונים, תוך שימוש בממזרות הישראלית.
השגריר מנסה לקדם הסכם הכרה הדדית בחיסונים בין קוריאה לישראל. מקווה שעד ספטמבר נחזור לתנועת טיסות ותיירים סדירות, אם כי ישנם כמה מכשולים לחצות.
הסכם הסחר – איתות חשוב לשווקים
הסכם הסחר עם קוריאה נחתם אך טרם אושרר. התהליך יחסית אוטומטי ויקרה בקרוב. יש להסכם חשיבות סימבולית. זהו הסכם הסחר הראשון של קוריאה במזרח התיכון והסכם הסחר הראשון של ישראל בכל אסיה. וזה שולח איתות חשוב לשתי הכלכלות, מעבר להפחתת מכסים ההסכם נותן הגנה על קניין רוחני והרחבת התמיכה במחקר ופיתוח משותף בין המדינות.
לעשות הרבה רעש חיובי
שנה הבאה מציינים 60 שנה ליחסי ישראל – קוריאה ולשגרירות תכנית מלאה לציון האירוע. מטרת העל של השגריר בקדנציה – הבאת בכירי המערכת הפוליטית הקוריאנית ובראשם – נשיא קוריאה, לישראל. וכמובן – להגדיל משמעותית את הסחר בין המדינות. לצורך כך השגריר מתכנן לנהל "דיפלומטיה חובקת" שתעשה הרבה רעש חיובי שתיגע בכמה שיותר תחומים בקוריאה, לרבות התחום הכלכלי. השגריר תור רואה חשיבות גדולה בביקורים של שרים ישראלים בכירים בקוריאה.
הפוטנציאל לעסקים בקוריאה גדול. לא קל להבקיע אבל צריך להתמיד, לא להתייאש – וגם לא להתאכזב.
כבר כעת השגריר תור יודע להגיד כי הוא אוהב את קוריאה ונהנה לעבוד עם הקוריאנים – עם מדהים, אם כי קצת ביישן. התרבות בקוריאה מאוד עשירה ומעניינת. ואף מביע משאלה שיהיו קצת יותר יהודים בקוריאה.