כשהגעתי לראשונה לקוריאה היה זה לאחר מגיפת הסארס שהכתה קשות באסיה ב-2002. שלט ענק קיבל את היוצאים משדה התעופה בברכת: ״Welcome to Kimchi Land!״. המארחים הקוריאנים שלי היו גאים בקימצ'י הזורם בעורקיהם שבזכותו פסח הנגיף באורח פלא על קוריאה. כנראה שלקורונה הוא מועיל קצת פחות.
קימצ'י הוא המאכל הלאומי של קוריאה. כבר אלפי שנים אין ארוחה קוריאנית שלימה בלעדיו. קיימות עדויות להכנת קימצ'י עוד במאה הראשונה לפני הספירה. קוריאני בלי קימצ'י מרגיש לא טוב, לכן הם מצטיידים בקופסאות קימצ'י קטנות אפילו לנסיעות לחו"ל. נובמבר הוא חודש הכנת הקימצ'י וה-22 בו הוכרז כיום הקימצ'י הלאומי.
בשבועות אלה מגיעים לבתים הקוריאנים עשרות קילוגרמים של כרוב יחודי המשמש להכנת קימצ'י. רוב הכרוב מגודל בקוריאה. נסיונות להוריד את יוקר המחיה באמצעות הגדלת ההיתרים ליבוא הכרוב מסין נתקלים בהפגנות אלימות של מגדלים החוסמים צירי תנועה באמצעות השלכת ראשי כרוב. עם זאת 40% מהקימצ'י המוכן הנמכר בקוריאה מקורו בסין.
כל המשפחה מתגייסת לסייע בהכנה. חלק מהתוצרת מיועדת לסבא/סבתא שתש כוחם או לילדים שמחוץ לבית שכבר לא כל כך בעניין של עבודה קשה. כולם מסכימים שהקימצ'י המוכן הנמכר ברשתות השווק טעים כמו שלנו טעים פלאפל מוכן מהמקפיא של רמי לוי.
הכנת הקימצ׳י כוללת ניקוי ראשי הכרוב והמלחתם במי מלח. לאחר מכן נמרח הכרוב בממרח אדום המורכב מפלפלים חריפים, שום, ג'ינגר, בצל ירוק ועוד. מסורתית הקימצ'י מונח בכדי חרס ענקיים שלעיתים נקברים באדמה – ושם בתהליך התססה ארוך הוא מקבל את טעמו היחודי וסגולותיו הבריאותיות ומהווה (היום קצת פחות) הביטחון התזונתי של המשפחה במשך החורף וכל השנה. בבתים עירונים משתמשים כיום במקררי-קימצ'י יעודיים.
לכל משפחה ולכל כפר יש כמובן את המתכון הסודי שלהם. בשנים האחרונות מתקיימים פסטיבלי הכנת קימצ'י רבי משתתפים. רק תביא קופסאות פלסטיק המתאימות למקרר הקימצ'י ותקבל את כל המרכיבים במקום.
הסיכום שלי: קימצ'י זה כמו קוריאה, או שאתה אוהב את זה או שלא. בהתחלה זה נורא, אחר כך מתמכרים לזה!
כמה עובדות שלא ידעתם על קימצ'י:
- בצילום קבוצתי הקוריאנים צועקים "קימצ'י" ולא "Cheese"
- כשרות – בדרך כלל במסעדות משתמשים באבקת אנשובי בהכנת קמצ'י. בפורמטים יקרים יותר משתמשים בחסילונים ושרצים אחרים. טבעוני זה בדרך כלל לא
- ישנם כ-200 סוגי קימצ'י, הנפוץ שבהם הוא זה המתואר לעיל
- האסטרונאוט הקוריאני הראשון לקח איתו קימצ'י לתחנת החלל הבינלאומית (2008)
- יש באינסה-דונג שבסיאול מוזיאון לקימצ׳י שם תוכלו להתנסות בהכנת קימצ'י (לינק)
- גם ילדים קוריאנים אוכלים קימצ'י – לתינוקות האמא מטבילה את הכרוב במים לפני כן, קצת רחמנות.