הידעת על קוריאה?
תקנות חדשות בקוריאה מחייבות כל רכב חברה שנרכש בסכום העולה על כ-60 אלף דולר לשאת לוחית זיהוי ירוקה – שאין כמותה על הכבישים. המטרה: שיימינג למנהלי חברות המשתמשים בכספי החברה לקניית מכוניות יוקרה ומשתמשים בהן לצרכים פרטיים. כן, גם אם החברה בבעלותכם המלאה השימוש הפרטי ברכב חברה חייב בדווח לחברה ולרשות המסים הקוריאנית ועל הנהג לשאת בהוצאות הפרטיות.
פודקאסט ״הקוריאנים״
רק בקוריאה – אכיפת חקיקה באמצעות שיימינג, הוצאות החינוך שוברות שיאים בעוד מספר הילדים קטן וגם אפליקציות הסחר הסיניות נוגסות חזק בצריכה הפרטית הקוריאנית לקול מחאת הקמעונאים המקומיים. פרק 38 של פודקאסט הקוריאנים מאת איציק יונה
זהו יום הבוחר
ב-10 באפריל יערכו בחירות לפרלמנט הקוריאני. אחת לארבע שנים בוחרים אזרחי קוריאה את הנציגים שלהם לפרלמנט – מוקד הכח הפוליטי השני אחרי הנשיא, הנבחר בנפרד כל חמש שנים. בפרלמנט ישנם 300 מושבים והשאלה העומדת למבחן – האם מפלגתו של הנשיא Yoon תשיג רוב פרלמנטרי או שמפלגות האופוזיציה ימשיכו להוות רוב, ולנשיא יהיה קצת יותר קשה להעביר חוקים. 253 נציגים נבחרים בבחירה ישירה במחוזות הבחירה בערים ובכפרים ואילו שאר 47 הנציגים הנותרים נבחרים ברשימות מפלגתיות בשיטה יחסית, בדומה לישראל. כ- 40 מפלגות ישתתפו בבחירות הקרובות.
הפרדוקס הקוריאני: פחות תלמידים יותר הוצאות?
ההוצאות של ההורים הקוריאנים על חינוך פרטי שברו אשתקד שיא חדש והסתכמו ב-20 מליארד דולר, עליה של 4.5%. זאת בשעה שמספר התלמידים בקוריאה הצטמצם ב- 1.3% על רקע שיעור הפריון ההולך ופוחת במדינה. תלמידי התיכון הובילו את הגידול בהוצאות עם עליה של 8.3% לעומת 2022. אלה עומדים לבחינות הקבלה האימתניות לאוניברסיטה והלחץ של ההורים בשיאו.
80% מתלמידי קוריאה מוצאים את עצמם בשיעורים פרטיים לאחר הלימודים במגוון מסגרות פרטיות. ההוצאה החודשית הממוצעת של ההורים היא כ- 425 דולר לילד לחודש.
כמחצית מההוצאות מופנות ללימודי אנגלית, אחריהם מתמטיקה וקוריאנית. ככל שהכנסת משק הבית גבוהה יותר – ההוצאה גדלה בהתאם, עם פערים בין העשירונים הגבוהים והנמוכים שמגיעים עד פי שלש.
נזכיר כי הוצאות החינוך וגידול הילדים נמצאות במקום הראשון בשיקולים של זוגות קוריאנים האם להביא לעולם ילדים וכמה. צא ולמד ששאיפה למצוינות של הילדים – משאירה אותך בסוף בלי ילדים.
הסינים באים! הסינים באים!
אם יש משהו שקוריאנים סולדים ממנו זה זרים הנכנסים לתחרות בשוק הבית קוריאה.
פלטפורמות הסחר האלקטרוני הסיניות שוטפות את קוריאה עם צמיחה מהירה ואגרסיבית. בשנת 2023 החברות הסיניות החזיקו נתח של 49% מהקניות אונליין מחו"ל והשאירו לאמריקאים רק 28%. הם נוגסים גם במתחרים המקומיים ורשתות השיווק, שהרימו קול זעקה במסדרונות השלטון.
לא צמיחה, קפיצה. בפברואר אשתקד היו לעלי אקספרס 3.6 מליון משתמשים פעילים בקוריאה, אחרי שנה המספר גדל ל – 8.2 מליון. עלי אקספרס מדורגת כבר במקום השני אחרי Coupang שצמחה רק ב 1.9% בשנה ל-30 מליון משתמשים. Temu הסינית נחתה בקוריאה רק ביולי 23 וכבר גייסה 5.3 מליון משתמשים פעילים ואת המקום הרביעי בין פלטפורמות המסחר.
הסינים התחילו לספק מוצרים במהירות שצרכנים קוריאנים אוהבים. אך מצד שני, מתרבות התלונות של הלקוחות הקוריאנים על מוצרים מזויפים ושירות לקוחות לקוי. כעת שוקדים המחוקקים הקוריאנים על תקנות שיחייבו את הסינים להציב משרדים בקוריאה. שיהיה למי להתלונן.
מי שכבר יש לו משרד קוריאני, עלי אקספרס, זכה בתחילת מרס לביקור של חוקרי רשות ההגבלים של קוריאה. הפקידים טענו שהסינים לא מקיימים את תקנות הגנת הצרכן הדורשות מתן פרטים מלאים של המוכרים ומנגנונים ברורים לטיפול במחלוקות.
פעמוני האזעקה גברו כשנודע כי קבוצת עליבאבא תשקיע 200 מליון דולר להקמת מרכז לוגיסטי בקוריאה. לתדהמת כולם,עלי אקספרס גם סיכמה עם יצרנית המזון הגדולה בקוריאה, CJ, על הפצת מוצרי המזון של החברה על גבי הפלטפורמה הסינית בקוריאה. אשתקד ניתקה CJ את יחסיה עם Coupang, האמזון של קוריאה, בטענה שהם מבקשים מרווחים גדולים מדי.
מי שנכנס – סוגר אחריו את הדלת
הרופאים בקוריאה בשביתה כללית בערך ממחצית פברואר. הסיבה – הממשלה החליטה להגדיל את מספר הסטודנטים המתקבלים כל שנה לבתי הספר לרפואה מ-3,000 ל- 5,000. המטרה: שיפור השירות, בין השאר על רקע הזדקנות האוכלוסיה. אגודת הרופאים מתנגדת נחרצות. הרבה הסברים יש להם חוץ מהאמת: "אתם מכניסים תחרות לא רצויה שתפגע לנו בהכנסות". הממשלה מאשימה את הרופאים בניהול קרטל ומאיימת לשלול רשיונות ובנתיים קשישים וחולים אחרים מסתובבים בין בתי חולים למצוא מזור לכאבם – ואין מושיע.
תערוכות החודש בקוריאה
תערוכות בחודש הקרוב בתחומי ייצור, חיות מחמד, טבעונות, גולף, פארמה ועוד – כאן
חגים וחופשות בקוריאה
10.04 – 10.04 – בחירות לפרלמנט
קוריאה בקצרה
אתה ישן? עם המעבר לשעון קיץ בישראל עומד הפרש השעות בין קוריאה לישראל על 6 שעות. האביב הקוריאני כולל את פריחת הדובדבן וגם זיהום אוויר מוגבר בשל החול הצהוב הנודד לקוריאה מסין.
יהיה רע לפני שישתפר. הבנק של קוריאה מוריד את תחזיות הצמיחה לשנת 2024 מ-2.4% ל-2.2%. הצריכה הפרטית עדין מתכווצת תחת סביבת הריבית המכבידה. ביצוא הקוריאני ממשיכים ניצני ההתאוששות בהובלת מגזר השבבים.
ביג מיסטייק. הקרב הנוכחי בשוק השבבים הקוריאני הוא סביב שבבי זיכרון רחבי פס (HBM) הנחוצים לתעשיית ה AI. בשנת 2019 סגרה סמסונג, יצרנית הזכרונות הגדולה בעולם, את המחלקות שפיתחו את השבבים הללו בטענה שלא נראה ביקוש לתחום בעתיד הקרוב. כעת, המתחרה Hynix, מובילה את התחום ומוכרת את שבביה ל-NVIDIA, השחקנית החזקה בשוק. סמסונג כבר על זה. הוקמו צוותים מקבילים לפיתוח שתי סדרות שבבים וכבר השנה ייוצרו פי שלוש שבבי HBM מאשתקד.
שחקן מפתח. המשחק PUBG של החברה הקוריאנית Krafton מדורג במקום החמישי בין המשחקים הנמכרים מעולם עם 75 מליון עותקים
לא עומדים בקצב. לקח חשוב לכל מי שרוצה לבוא לקוריאה לעשות קופה. רשת הקוסמטיקה Sephora, בבעלות קבוצת מותגי היוקרה LVMH (לואי ויטון, דיור, וכו׳), עוזבת את קוריאה. הרשת הוקמה ב-2019 ומאז רושמת הפסדים. נראה שלא עמדו בקצב השינויים בצריכת הקוסמטיקה בקוריאה וגם לא בקצב פריסת החנויות של המתחרות כמו Olive Young.
אופק חדש. קוריאה מצטרפת החל ב-2025 לפרויקט המימון והמחקר האירופאי היוקרתי Horizon Europe שבו משתתפים גם חברות וחוקרים מישראל.
שלם וקל. בשנת 2023 עקפו לראשונה בקוריאה התשלומים באמצעות הטלפון את התשלומים בכרטיסי אשראי. אמנם רק בחצי אחוז, אבל המגמה ברורה. הקוריאנים מאמצים מיידיים של טכנולוגיות המביאות יעילות או מהירות.
אין כימיה. תעשיות הפטרוכימים הקוריאניות נסוגות מפני אגרסיביות המחירים של הסינים. קווי יצור ומפעלים נסגרים והקוריאנים מתמקדים בייצור חומרים מתוחכמים ובעלי ערך גבוה בהם לסינים אין עדיין אחיזה, כמו חומרי גלם לתעשיית הסוללות. הקוריאנית הגדולה בתחום, LG Chem, סגרה שני קווי ייצור של SM המשמש ביצור גומי סינתטי, בתפוקה שנתית של 650,000 טון, ומכרה מפעל פוליאתילן בדחיסות גבוהה (HDPE) לחברות סיניות. סגירה ומכירה של קווי יצור נוספים – בדרך. החברה גם מחפשת קונה למפעל לפיצוח נפטא, שגם הוא מדמם. גם Lotte Chemical, השחקנית השניה בגודלה, יצאה אשתקד משותפות בשני מפעלי אתילן בסין ובתהליך למכירת מפעל במלזיה.
עסקאות והשקעות
קבוצת יונדאי רכב, בעלת מותגי הרכב ג׳נסיס, קיה ו-יונדאי, ויצרנית הרכב השלישית בעולם, שמה גז. הקבוצה תשקיע בשלש השנים הקרובות 51 מליארד דולר לחיזוק מעמדה בשווקים. מחצית מהסכום מיועד למחקר ופיתוח. במקביל תגייס הקבוצה 80,000 עובדים חדשים. בשנת 2030 מתכננת הקבוצה להעמיד 31 דגמים של רכבים חשמליים.
קבוצת LG, הקונגלומרט הרביעי בקוריאה, שמה את הז'יטונים על ביוטכנולוגיה, טכנולוגיה ירוקה וכמובן AI. כמה ז'יטונים? 75 מליארד דולר השקעות עד 2028. הקבוצה מורכבת כיום משלש זרועות עסקיות: LG אלקטרוניקה (מסכים שטוחים, מכשירי חשמל ואלקטרוניקה, מערכות לרכב, ותקשורת סלולרית), LG פתרונות אנרגיה (סוללות לרכב) ו- LG Chem (כימיכלים).
Universal Music Group, חברת המוזיקה הגדולה בעולם, חתמה על הסכם בלעדי ל-10 שנים להפצת המוזיקה של סוכנות האומנים הקוריאנית המצליחה HYBE, הבעלים של מספר להקות פופ מצליחות, כולל BTS. ההסכם יפתח לאומנים הקוריאנים שווקים רבים בעולם.
סמסונג תתחרה על רכישת עסקי החימום ומערכות מיזוג האויר (HVAC) של חברת Johnson Controls. הפעילות כוללת מכירה והתקנת מערכות מיזוג וחימום לבתי מגורים בארצות הברית ושותפות מיזוג אוויר עם Hitachi היפנית. העסקה מוערכת ב- 6 מליארד דולר ומסמנת את חזרתה של סמסונג לשוק הרכישות 7 שנים לאחר הרכישה של Harman ב-2017.
Kumho Tire, יצרנית הצמיגים השניה בגודלה בקוריאה, תבנה מפעל צמיגים ראשון באירופה בהשקעה של 750 מליון דולר. המפעל יהיה בתפוקה של 12 מליון צמיגים בשנה. את המוטיבציה קיבלו מהמצור החות׳י על תעלת סואץ הגורם לשיבושים באספקה ועלויות נוספות.
תמונת החודש
בקוריאה משקיעים בחברים. לקח לשכנה הקוריאנית שלש שעות לייצר את מתנת יום ההולדת הזאת מבלונים.
קוריאניזציה
סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה. בשיתוף מכון היצוא. לצפייה – כאן.
ראיון משודר עם איציק יונה
איך בונים בהצלחה עסק עם קוריאה ולמי זה פחות מתאים – לשמיעת הראיון – כאן.
זה חינוך זה?
לא תקראו את זה בשום מקום. אני פותח הכל על החינוך בקוריאה. מתי קוריאנים בכל זאת מתפללים, האם הם לומדים תלמוד בבלי או גם ירושלמי? לשים פליי בנסיעה לעבודה
לוח החופשות והחגים בישראל ובקוריאה
הורידו ושתפו עם הלקוחות, השותפים והעובדים הקוריאנים שלכם את לוח החגים הישראלי בשפה הקוריאנית – לחצו להורדה
לנוחותכם – לוח החגים והחופשות הקוריאני המלא לשנת 2024. להורדה.