קוראים נאמנים של "הקוריאנים",
השנה חגג הבלוג 15 שנה וכבר יש בו צבר של כ- 300 מאמרים.
בתחילת 2021 הושק גם הפודקאסט "הקוריאנים" וכבר שודרו בו 20 פודקסטים.
לסיכום השנה היוצאת אספנו אצלינו ביונאקו למענכם את הכתבות הנקראות ביותר במהלך השנה שחלפה ב"ירחון קוריאה לעסקים" באריזה מהודרת. מקווים שתהנו.
בפרוס שנת קוריאה 2022 ועם סיום שנת קוריאה 2021 מאחל לכולכם שנת עסקים בריאה ומוצלחת ותודה רבה שאתם מוצאים ענין בתכנים שיוצאים לאור בעמל רב. מוזמנים להמשיך להיות בקשר.
בברכה,
איציק
חדש! פודקאסט "הקוריאנים"
השנה הושק הפודקאסט האישי של איציק יונה וכבר שודרו בו 20 פרקים אותם שמעו מעל 2,000 מאזינים, על עניני היום בכלכלה ובעסקים בקוריאה כולל נושאים שלא תשמעו בשום מקום. הוסיפו את הפודקאסט לאפליקצית הפודקאסטים שלכם. להלן כמה פרקים מומלצים להאזנה:
הסיפור המדהים על סוכן הנסיעות הישראלי שעצר את תנועת התיירות הצלבנית מקוריאה (פודקאסט אוקטובר דקה 2:20)
פרק על פשעי הדייטים של קוריאה (פודקאסט נובמבר דקה 15:55)
פרק מיוחד על תרבות העבודה ההיררכית שנהוגה בקוריאה והשפעתה על סביבת העסקים הקוריאנית ועל מי שעובד איתם. וגם האם סמסונג יצליחו לעשות מהפכה בענין. (פודקאסט דצמבר דקה 19:27) שיחה עם השגריר עקיבא תור– איציק יונה שוחח עם עקיבא תור שגריר ישראל בקוריאה, על הסכם הסחר, על חידוש הטיסות לקוריאה ואיך זה להיות שגריר ראשון עם כיפה. האזינו כאן.
מייק-אפ חלזונות כבר לא (ינואר)
לפני פרוץ קורונה הייתה קוריאה יצואנית הקוסמטיקה הרביעית בעולם. בחמש השנים שלפני המגיפה חברות קוסמטיקה מהעולם רכשו חברות קוריאניות בסכום מצטבר של חמישה מילארד דולר והשאירו אחריהן יזמים קוריאנים עשירים מאוד. הבעלים של מלכת הקוסמטיקה הקוריאנית Amore Pacific, מר KB Suh, היה ב-2017 האיש השני העשיר בקוריאה, לאחר יו"ר סמסונג, והונו נאמד אז בכ-8 מיליארד דולר.
אך עם ריחוק חברתי ועבודה בטרנינג מהבית – מי צריך מסכה לפנים. וכשאין תיירים מסין שמרוקנים מדפים בדיוטי-פרי, המכירות יורדות פלאים. המכירות של Amore ירדו בתשעת החודשים של השנה בכרבע והחברה מוציאה עובדים לפרישה מוקדמת. הונו של Suh ידידינו מסתכם כיום ב- 3.6 מליארד דולר בלבד.
עצה: מי שמאמין שזה רק זמני – זה הזמן לסגור הסכמים עם חברות קוסמטיקה קוריאניות מובילות.
סרטון החודש:
קבלו שיר של להקת האופרה הקוריאנית RabiDance. רמז – אתם לא צריכים תרגום!
בוקרה-פיל-מישמיש (פברואר)
Coupang היא הסטארט אפ היקר בקוריאה. היא מתמחה באספקת הזמנות, לרבות תוצרת טריה, לפתח ביתך מחר על הבוקר. אמזון של קוריאה. החברה מפסידה כרונית. מאז הקמתה ב-2014 צברה הפסדים של מעל 3 מליארד דולר. אבל בהחלט יודעת לייצר הכנסות. רכובה על כנפי הקורונה, החברה הגדילה את הכנסותיה ב-55 אחוזים בשנת 2020 לעשרה מליארד דולר וצופה גידול דומה גם השנה. המשקיעה הגדולה בחברה היא סופטבנק היפנית המחזיקה ב 37% בחברה.
פולואו אפ: החברה גייסה בחודש מרץ סך של 4.55 מליארד דולר בנאסד״ק ונסחרת היום לפי שווי של 53 מליארד דולר. עליית ערך יפה מול השווי האחרון לפיו גייסה החברה הון – 13 מליארד דולר שהכתיר אותה כסטרטאפ היקר בקוריאה.
תמונת חודש:
אם במקרה הגעתם לסיאול ואתם מחפשים מניין למנחה ונתקלתם בהיכל "כל דשא" – דעו שזו כנסיה.
ZOOM BOOM (מרס)
קשה להמעיט בהשפעת התחלואה העולמית לטובה על תעשיות הליבה של קוריאה, או מה שהקוריאנים מכנים Zoom Boom. כאשר שירה כהן מכיתה ב' בשדרות צריכה להשתמש בזום כדי להשתתף בשיעורים, יש לכך השפעות מאקרו על תעשיות האלקטרוניקה, הרכיבים, המתכות, הרכב, הספנות והתובלה ועוד. להלן מספר דוגמאות.
1. בצעד לא שגרתי, סמסונג – יצרנית הזכרונות הגדולה בעולם ויצרנית מובילה של מוליכים למחצה אחרים, תעביר יצור רכיבים למצלמות ולמחשבים ליצרניות מטאיוון ומארצות הברית. ההחלטה נתקבלה על רקע הביקושים הגואים לרכיבים למוצרי אלקטרוניקה. הפיתרונות המסתמנים: הקמת מפעל נוסף בטקסס בעלות של 17 מליארד דולר, ותכנית השקעות גרנדיוזית בהיקף 120 מליארד דולר על פני 10 שנים שמטרתה – להביא את סמסונג לדומיננטיות במגזר המוליכים למחצה שאינם זכרונות, כמו זאת שיש לה במגזר הזכרונות. הממשלה הקוריאנית נרתמת לסייע באמצעות קרנות ייחודיות והסרת חסמים אגרסיבית.
2. במגזר הזכרונות הצפי הוא לגידול של עשרים עד שלושים אחוזים בביקושים, כך ששתי הקוריאניות השולטות בשוק מרגישות על הגל, כמו גם מחירי המניות שלהן.
3. בסיכום שוק הטלוויזיות העולמי לשנת 2020 עולה כי סמסונג ו-LG מובילות את השוק עם נתח שוק של 47%. סמסונג מחזיקה ב 32% מהשוק העולמי ואילו LG ב כ-15%. יש להבחין בין שוק הטלוויזיות לבין שוק המסכים השטוחים בו מובילות הקוריאניות מזה שנים.
תמונת החודש:
על התלמידים להצטייד בנעלי-בית איתם יכנסו לכיתה, משאירים כל לכלוך מחוץ לכיתה
חבל על דאבדין (אפריל)
כפי שדיווחנו בירחון פברואר, LG אלקטרוניקה הודיעה רשמית כי בחודש מאי תפסיק לייצר סמארטפונים לאחר 26 שנה. בשיאה הייתה LG היצרנית השלישית בעולם לסמארטפונים, אולם מאז הלכה ואיבדה את האחיזה בשוק וצברה הפסדים של מעל 4 מליארד דולר. החברה התחייבה לתמוך ולתת שירות לכל הטלפונים שלה שכבר נמכרו.
לוקיישן?
בשנים האחרונות היו השקעות בנדל"ן עולמי הבון-טון של המשקיעים הקוריאנים הגדולים. גופים וקרנות קוריאנים מושקעים כ-52 מליארד דולר ב-854 קרנות נדל"ן מחוץ לקוריאה. השפעות הקורונה על ערכם של משרדים ומלונות הביאה אותם לרשום הפסדים של כ-350 מליון דולר על השקעות אלה.
תמונת החודש:
The best Korean Mobile Retail Platform
מתים לשלם (מאי)
מס הירושה הגבוה בעולם ישולם על ידי משפחתו של Lee Kun-Hee, היו"ר המנוח של קבוצת סמסונג. Lee הוריש נכסים בשווי 22 טריליון וון (כ-20 מליארד דולר) ומס הירושה מסתכם ב 10.8 מליארד דולר (12 טרליון וון). רוב הנכסים הם במניות של חברות ובעיקר סמסונג אלקטרוניקה (4.18%) סמסונג ביטוחי חיים (20.76%) וכ-3% ב Smasung C&T, חברת אחזקות בתחומי ההנדסה, האופנה, הסחר, מלונאות ותיירות ועוד.
12 הטריליונים ישולמו על ידי אשתו, בנו הבכור ושתי בנותיו של Lee באופו הבא:
- 1 טריליון וון – יתרמו להקמת בית חולים, מעבדה ומוסד מחקר למחלות מדבקות כמו גם לילדים חולי סרטן ומחלות נדירות.
- 3.3 טריליון וון – שווי אוסף האומנות העצום שהחזיק Lee לרבות יצירות של פיקאסו, מונה, שאגאל ועוד יתרם למוזיאונים וגלריות לאומיות. (בתמונה: מוזיאון סמסונג בשכונת איטוואן בסיאול)
- יתרת הסכום – 7.7 טרליון וון (כ-7 מליארד דולר) – תשולם בשישה תשלומים על פני 5 שנים, כפי שמאפשר החוק.
למשפחה היה חשוב לציין שמיסים יש לשלם ולא הייתה להם כל כוונה להתחמק מתשלום המס או חלקו. ימים יגידו איזה "הסדרים" תפרו פה עורכי הדין המצוינים שלהם מ Kim & Chang.
תמונת החודש:
המראה הקסום של פריחת הדובדבן מגיע השבוע לאיזור סיאול (צילמה Sooji Noh)
נחתם הסכם הסחר עם דרום קוריאה (יוני)
בעוד רועמים התותחים של "שומר החומות", התקיים החודש בסיאול טקס החתימה על הסכם הסחר בין ישראל לדרום קוריאה. שבע שנים חלפו מאז ישב שגריר ישראל דאז מול נשיאת קוריאה פארק וביקש לקדם הסכם סחר. הנשיאה (כיום האסירה. שוחד, מרמה וכו' אתם יודעים) אמרה לעוזר שלה – "תרשום". החלטות נשיאותיות אין להשיב, אפשר רק למשוך זמן. ההסכם יוריד למעשה את רוב המכסים בין המדינות, חלקם בהדרגה. היצואן הישראלי יזכה להשוואת זכויות מול מתחריו מאירופה וארצות הברית שכבר שנים נהנים מהסכם סחר. היבואן הישראלי ישקול כמה מההנחה שקיבל יעביר ללקוחותיו. עיקרם בתחום הרכב. למתעניינים ראו דוגמאות להפחתות המכס הצפויות.
עיקר כוחו של ההסכם הוא בהיותו פלטפורמה ליצירת אווירה עסקית לגיטימית לשיתופי פעולה אסטרטגיים בין תאגידים משתי המדינות. בלי זה, התוצאה היחידה של ההסכם תהיה הגדלה נוספת של המאזן המסחרי לטובת הקוריאנים ויבואנים ישראלים יותר עשירים. וכאן תפקידם של קובעי המדיניות ונציגי הציבור, בעיקר בצד הישראלי. על ההסכם בהרחבה – במאמר הבא מאת איציק יונה.
פולואו אפ: עד סוף דצמבר 2021 ההסכם לא הובא לאישרור באף אחד מבתי הפרלמנט בישראל או בקוריאה. התירוצים השונים המושמעים לענין מוזרים האחד מן השני. וולקאם טו קוריאה.
רבותי, מהפכהבתנועה
אם לא שמתם לב אנחנו בעיצומה של מהפכה, שבסיומו של הפרק הנוכחי שלה כולנו ניסע ברכבים חשמליים. לא יהיו תחנות דלק, הרחובות יהיו שקטים והמכונאים – מובטלים. הלב של המהפכה הן הסוללות הנטענות לרכב. הקוריאנים זיהו זה מכבר את ההזדמנות שמתאימה להם כמו כפפה ליד. מוצרים בודדים ולא מערכות, טכנולוגיה עילית, יכולת יצור המוני, פריסה גלובלית ויכולת רכש ולוגיסטיקה. כל מה שהם אוהבים.
עד כה עסקו יצרני הרכב בבניית התשתית הטכנולוגית והאחרת לייצור הרכב החשמלי. יצרניות הסוללות פיתחו את הטכנולוגיה ועדיין מבצעות השקעות ענק לפריסת המפעלים הגלובליים שלהן. לדוגמא, ההסכם שחתמה החודש SK עם Ford להקמת מפעל ענק לייצור סוללות בארצות הברית בהשקעה של למעלה מ 5 מליארד דולר.
כעת היגיע הזמן לנוע אחורה בשרשרת האספקה ולשריין את חומרי הגלם. היצרניות, וכל מי שיכול, בונה יכולות בתחום חומרי הגלם לסוללות ובמקביל נבנות יכולות למיחזור סוללות. כולם רוצים חלק. להלן טעימה מהחודש:
- ענקית המתכות Posco רכשה 30 אחוזים ממכרה ניקל באוסטרליה בתמורה ל 240 מליון דולר.
- כמו כן, החלה Posco בבניית מפעל קוריאני לליתיום, ובמקביל מתכננת מפעל ליתיום בצפון ארגנטינה.
- וגם – Posco קנתה חלק ממפעל בטנזניה המתמחה בייצור גרפיט – החיוני לייצור סוללות לרכב.
- קונצרן Lotte יקים מתקני ייצור לאתילן פחמני (EC) ודמיתיל פחמני (DMC) המשמשים לייצור סוללות לרכב חשמלי.
- SK, יצרנית סוללות בעצמה, מקימה מיזם משותף עם שתי חברות סיניות לייצור חומרי גלם המשמשים לייצור הקטודה בסוללה. חומרי הקטודה מהווים 40% מעלות הייצור של הסוללה.
- SKC – מקבוצת SK, תקים בארצות הברית מפעל לרדידי נחושת המשמשים לייצור סוללות. הוא יוקם בג'ורג'יה בסמוך למפעל הסוללות של SK.
- LG פתרונות אנרגיה, היצרנית השניה בעולם של סוללות לרכב, חתמה על מזכר עקרונות עם קונסורציום בהובלת ממשלת אינדונזיה לפתח את כל שרשרת הייצור של יצור סוללות לרכב, בדגש על אספקת חומרי הגלם שאינדונזיה מובילה בהם וחיוניים לתחום כמו ניקל, cobalt ועוד.
תמונת החודש:
החודש אושרו לשיווק בקוריאה ערכות ביתיות מהירות לבדיקות קורונה. בתחילה נמכרו בבתי המרקחת ומהר מאוד גם בחנויות הנוחות שמיהרו להודיע על כך בשלטים כמו החנות בתמונה. המחיר – בין שבעה לשמונה דולר.
בונים גורילות עסקיות, קוריאה סטייל (יולי)
רבים שואלים מהו הסוד הקוריאני בהקמה וגידול של קונגלומרטים עסקיים חובקי עולם. אחד המאפיינים הבולטים הוא היכולת של הקודקוד לחשוב בענק ולמתוח את גבולות הצמיחה של הארגון. לשים מטרות מרחיקות לכת ולגרום לארגון להאמין במנהיגות שלו לעמוד ביעדים. קבלו דוגמא טריה של SK Innovation, חברה בת של קבוצת SK העוסקת בתחומי אנרגיה שונים כמו הפקת נפט וזיקוק, כימיקלים, סוללות לרכב, שמנים ועוד דברים מזהמים. החברה נסחרת בבורסה הראשית של קוריאה בשווי שוק של 22 מליארד דולר.
הכותרות המשניות לא פחות מעניינות:
- החברה רוצה להפוך בסוף שנה הבאה ליצרנית השלישית בעולם של סוללות לרכב (כיום רק מקום 6). נשקלת הפרדת עסקי הסוללות והנפקתם בארצות הברית. לחברה צבר הזמנות לסוללות בשווי מעל 110 מליארד דולר. התפוקה השנתית תעלה מ-40 גיגה-וואט השנה ל 500 Gwh ב-2030.
- יצור ה-separators – חומר גלם חיוני לסוללות על ידי החברה הבת SK IE יוכפל פי שלושה עד 2025.
- עסקי מיחזור הסוללות שטרם הושקו – ימחזרו 30 גיגה וואט סוללות בשנת 2025.
- חברת הפטרוכימיה תעסוק אך ורק בפלסטיק ממוחזר ומיחזור.
מה שמדהים בכל הסיפור, שבהרבה מקרים הקוריאנים משיגים את המטרות שהם מציבים. אל תנסו את זה בבית. בדיוק כמו שאנחנו אומרים לקוריאנים שרוצים להיות "סטארט-אפ ניישן".
איביי מרימה ידיים ועוזבת את קוריאה
E-Mart רשת הסופרמרקטים הגדולה בקוריאה החזיקה עד כה 2% משוק האיקומרס הקוריאני. כעת תרכוש 80% מהפעילות של eBay Korea שמפעילה את פלטפורמות האיקומרס Gmart ו- Auction, בתמורה ל-3 מליארד דולר. את היתרה היא תוכל לרכוש בהמשך. בכך תהפוך החברה לשחקנית המכירות ברשת השניה בקוריאה עם נתח שוק של 14% אחרי Naver המחזיקה ב- 18% מהשוק. Naver אגב הייתה שותפה ל E-Mart במהלך המכרז אבל מישהו רמז לה שזה לא ילך והיא פרשה.
תמונת החודש
יונדאי השלימה החודש את הרכישה שלBoston Dynamics וכבר הכריזה כי הרובו-כלב Spot יוצב ככלב שמירה באתר הבניה של מטה יונדאי במרכז סיאול (ראה ירחון קוריאה ינואר 21). צפו איך קיבלו חברי להקת BTS, השגרירים העולמיים של יונדאי, את חיית המחמד החדשה.
יבוא ציוד רפואי, התחנה הבאה – קוריאה (אוגוסט)
דרום קוריאה היא שוק הציוד הרפואי העשירי בעולם. היצוא הקוריאני בתחום הסתכם אשתקד ביותר מ-8 מליארד דולר, כשארה"ב וגרמניה הן יעדי היצוא המובילים. הסכם הסחר החדש עם ישראל פותח אפשרויות לתעשיית הציוד הרפואי. וובינר שערכה לשכת המסחר בשיתוף איגוד הציוד הרפואי הקוריאני KMDIA וקבוצת יונאקוסיכם את התחום על היבטיו. סקירת השוק, מה אומר הסכם הסחר, ואפילו חברות ציוד רפואי קוריאניות שמחפשות מפיצים בישראל. סיכום של הסמינר במאמר פה, וגם בסרטון הבא:
במסגרת הסמינר סקר איציק יונה מנכ״ל קבוצת Yonacoאיך ניגשים לשוק הקוריאני, איך להתחיל ואיך להתקדם וממה צריך להיזהר. קבלו סיכום כתוב של ההרצאה וסיכום בוידאו להלן:
בזמן שצפיתם
בזמן שצפיתם בטלוויזיה החדשה, קפצו ההכנסות של LG אלקטרוניקה בחציון הראשון של השנה ב-40% לעומת החציון המקביל אשתקד לכ-32 מליארד דולר. חטיבת הטלווזיות צמחה ב-80%, חטיבת מכונות הכביסה והמזגנים צמחה ב 32% ועקפה את המובילה הגלובלית – ווירפול האמריקאית. מכירות המחשבים והמסכים – צמחו ב-30% ומכירות הרכיבים לרכב – יותר מהוכפלו על רקע הביקוש הגלובלי לכלי רכב.
DMZ – מבזק צפון קוריאה
הודעה מפתיעה של ה"בית הכחול", בית הנשיא של דרום קוריאה, עולה כי מאז אפריל מחליפים נשיאי הקוריאות מכתבים ואף שוחחו פעמיים.
68 שנה לסיום מלחמת קוריאה. ביום 27 ביולי צויין יום השנה לסיום מלחמת קוריאה. בצפון קוריאה כמובן התקיימו חגיגות הניצחון המסורתיות. מה גרם למלחמה, איך התנהלה והאם ניתן היה למנוע אותה? קראו מאמר סוף מלחמה של דוקטור אלון לבקוביץ' בבלוג "הקוריאנים"
המירוץ ל-50 מליון
כפי שדווח בירחון יולי המרוץ הקוריאני לאספקת משלוחים מהירים לפתח הבית מתלהט. החודש הצטרפה רשת Hyundai Department Store עם שירות לאספקת תוצרת טריה לפתח הבית תוך 30 דקות, כרגע בניסוי באחת משכונות סיאול. גם ענקית המסחר המקוון Coupang מתכננת שירות אספקה לבית תוך 15 דקות. התחרות כרגע היא ראש בראש עם שירות משלוחי המזון הגדול בקוריאה Baedal Minjok שכבר מספק תוצרת טריה תוך 30 דקות. האחרונה אף הציגה רובוט משלוחים חדש (ראו תמונה בעמוד הבא) שאוסף את המשלוח מהלובי, יודע להזמין מעלית, לעלות לקומה הנכונה ולגשת לדלת של המורעבים – לאחר שנשלחה אליהם הודעה. כרגע בניסוי בקומפלקס של 300 דירות.
תמונת החודש אוגוסט:
תכירו את רוזי. משפיענית רשת מצודדת בת 22, שלה אלפי עוקבים ומלא פניות רומנטיות מגברים. כבר עשתה כ-13 מליון דולר בשנה האחרונה מפרסומות. הפעם זו פרסומת לחברת ביטוח קוריאנית. רק עניין פעוט – רוזי היא דמות וירטואלית לחלוטין שנוצרה על ידי סטודיו (תודה לדרור בלומנפלד)
לאקשורי (ספטמבר)
השוק העולמי למותגי יוקרה צנח אשתקד ב-19%. אולם מכירות מוצרי יוקרה בקוריאה צומחות למרות המגיפה והסתכמו אשתקד ב-12.5 מליארד דולר. חלק מהמותגים האלה לא נראים אפילו בכיכר המדינה שלנו. זהו השוק השביעי בגודלו בעולם למותגי היוקרה והצמיחה שלו אשתקד נובעת מרכישות של צרכנים בשנות השלושים לחייהם. מי שנהנה מהכמיהה הקוריאנית למותגי-על הם בתי הכלבו בהם נמכרים המותגים האלה.
בתי הכלבו הקוריאנים ראו עדנה בשנה שעברה בשל תופעה שנקראת "קניות נקמה" – צרכנים שמוציאים את זעמם על המגיפה דרך קניות בבתי הכלבו היוקרתיים. כך למשל Shinsaegae שמפעילה את רשת בתי הכלבו השניה בקוריאה הרוויחה תפעולית אשתקד כ- 120 מליון דולר – פי 33 משהשנה שקדמה. מעודדים מההצלחה הם החליטו שהם יקימו השנה בתי כלבו נוספים בהשקעה של 900 מליון דולר.
קחו לדוגמא שעוני גברים של Rolex. המחירים של יד שניה למודלים המבוקשים גבוה בעשרות ומאות אחוזים ממחירו של מוצר חדש, שכן החברה מקפידה על תת-הצע לשעונים חדשים. כך תמצאו כל בוקר עשרות גברים קוריאנים ממתינים בשורה לפני חנויות Rolex בבתי הכלבו היוקרתיים של סיאול. אולי היום יזדמן מזלם.
תמונת החודש ספטמבר:
סוף הקיץ בקוריאה זאת עונת הדיונונים. הדיונון הוא מרכיב חשוב במטבח הקוריאני. בתקופה זאת יוצאים הקוריאנים אל המסעדות וברי-הדיונונים שבצד נמלי הדייג ומתענגים על היצורים הימיים.
משחק של דיונון (אוקטובר)
ללא ספק שיחת היום בקוריאה אינה על קורונה או על הטיל החדש שנוסה על ידי צפון קוריאה. גאוות השעה היא הסדרה "משחק הדיונון" שהופקה בקוריאה עבור נטפליקס ומסתמנת כהפקה הנצפית ביותר של החברה אי פעם. כיום היא בראש טבלת הצפיות ב-83 מדינות. הנה כמה דברים שלא ידעתם על הסדרה:
- כל ששת המשחקים בסדרה הם משחקי ילדים מסורתיים בקוריאה.
- בפרק הראשון קיבל השחקן הראשי כרטיס ביקור עם מספר טלפון. אזרח קוריאני תמים, שזה אכן המספר שלו, קיבל 4,000 שיחות ביום מצופים סקרנים. כעת נטפליקס שוקלים איך לפצות אותו. על הדרך קיבל הבחור הצעה ממועמד סדרתי לנשיאות לקנות את המספר ב-85 אלף דולר.
- השחקן הראשי Lee Jung-Jae, שחקן מפורסם בקוריאה, תמיד הופיע בתפקיד הגבר המצליח וכעת הוא בדמות של מוכה גורל. לקוריאנים קשה לעכל את העובדה ותוהים איך ימשיך את הקריירה שלו מעכשיו.
- החברה של Lee בחיים היא גרושתו של JY Lee הבעלים של אימפריית סמסונג וגם הבת הבכורה של קבוצת Daesan, קונגלומרט קוריאני בפני עצמו.
- הפקת 9 הפרקים עלתה 16 מליון דולר. הפקות נטפליקס בקוריאה תרמו השנה לכלכלה הקוריאנית חמישה מליארד דולר.
- מניותיהם של חברות הפקה, סטודיו לאפקטים ועסקים אחרים המעורבים בהפקה – נסקו לגבהים בבורסות של סיאול.
- ספקית האינטרנט SK Broadband תובעת את נטפליקס על כך שהדיונון ולהיטים אחרים שלה גורמים לשימוש יתר בתשתיות האינטרנט. בשנתיים האחרונות קפצה צריכת האינטרנט של נטפליקס פי 24 והיא צרכנית רוחב הפס השניה אחרי יוטיוב. תקדימים משפטיים בקוריאה חייבו חברות כמו אמזון ופייסבוק בתשלום על צריכת היתר.
- תחנת המטרו של רובע Itaewon בסיאול עוצבה כולה בסצנות מתוך הסדרה
- אפילו ג'ף בזוס, המתחרה מאמזון, צייץ בשבחה של הסדרה.
העתיד כבר כאן
בחודש הבא יעלו על הכביש בקוריאה משאיות של יונדאי המונעות בתאי דלק (מימן). הנעה בתאי דלק נקיה לחלוטין לסביבה. כל הרכבים המסחריים שיצאו מקווי הייצור של יונדאי החל ב-2028 יפעלו על תאי דלק. החל ב-2035 לא תמכור יונדאי לאירופה רכבים עם מנוע בעירה פנימית, ובהמשך יכללו גם יעדים נוספים.
תמונת החודש:
Songpyeon – המאכל של חג ההודיה הקוריאני. עוגיות אורז ממולאות ומתוקות בצבעים וטעמים שונים וצורתן צורת ירח שמסמל את הירח המלא בזמן החג. הן גם הסיבה שמכוני הכושר בקוריאה מלאים עד אפס מקום אחרי החג.
מחשמלים את Rexton (נובמבר)
קונסורציום בראשות Edison Motor הקוריאנית רוכשת את השליטה ביצרנית הרכב הקוריאנית Ssangyong מידי בית המשפט. Ssangyong בת ה-70 לא יכלה בשנים האחרונות להתחרות בשוק הרכב הדינמי. היקף המכירות השנתי שלה עמד על כ-100 אלף מכוניות בלבד והמחזור העסקי בשנת 2020 עמד על 2.5 מילארד דולר. אדיסון היא יצרנית צעירה של אוטובוסים ומשאיות חשמליים ובעמוד הבית שלה מוצהר: "אנחנו נעקוף את טסלה". היו"ר שלה כבר זכה בקוריאה לכינוי אילון מאסק הקוריאני.
ההגיון האסטרטגי ברור – אדיסון מקבלת מערכת משומנת לייצור כלי רכב עם כל המערכות התומכות הנדרשות והרשיונות המתאימים, יחסית במחיר מציאה – 850 מליון דולר. לבנות מערך כזה מאפס – לוקח שנים. 700 מליון דולר נוספים יגויסו על מנת לשקם את החברה.
היו"ר של אדיסון כבר הצהיר שהחברה הנרכשת תהפוך למותג של רכב חשמלי. מי שירדה לו אבן מהלב הם העובדים של החברה, גורמי הממשל שלא יצטרכו למצוא תעסוקה לאלפי העובדים שעדיין מועסקים בה, הבעלים ההודים שלה, ודעת הקהל בקוריאה שממש לא התאים לה שיצרנית רכב קוריאנית – תהיה בבעלות הודית.
קוריאה בקצב מיזוגים ורכישות
אם בעבר קוריאנים היו רוכשים חברות ועסקים באסיה, כיום הם יותר נועזים ורעבים למנועי צמיחה וטכנולוגיה ולנוכחות בשווקים מערביים. בין העסקאות שהפתיעו את השווקים:
- רכישת פלטפורמת המשחקים SpinX על ידי Netmarble תמורת מעל 2 מליארד דולר.
- רכישת פירמת ציוד הגולף האמריקאית TaylorMade Golf על ידי הקרן הקוריאנית Centroid תמורת כ- 1.7 מליארד דולר.
- החברה שמחזיקה בלהקת BTS רכשה את פירמת המדיה האמריקאית Ithaca שמאחרי ג'סטין ביבר ואריאנה גרנדה בכמליארד דולר.
- חברת הכימיקלים האמריקאית Kraton נרכשה ע"י DL כימיכלים תמורת 1.7 מליארד דולר.
- חברת הרובוטים Boston Dynamics נרכשה על ידי יונדאי תמורת כ-850 מליון דולר.
SK רכשה 70% מקבלנית התרופות הביולוגיות הצרפתית Yposkesi
תמונת החודש:
חודשי הסתיו הם חגיגה לעיניים בקוריאה. העצים מתכסים בעלים אדומים, שהופכים לשלל צבעים עד שהם מתייבשים ונושרים ברוחות הסתיו. (קרדיט: Sooji Noh)
היהפוך כושי עורו? (דצמבר)
אם יש משהו שמייחד את תרבות העבודה בקוריאה זו היררכיה קיצונית בה יש זהות מוחלטת בין הדרגה, הגיל והוותק של העובד. כעת סמסונג מציגה מערכת ניהול כוח אדם חדשה המנסה לשים קץ למנהגים העתיקים. השיטה החדשה מאפשרת לצעירים מבטיחים להתקדם בהתאם לביצועים שלהם, ולא רק בהתאם לגיל. יבוטלו שנות החובה לקידום בין הדרגות. יבוטל המנהג לקרוא לעובד בשמו ודרגתו ותינתן אפשרות למבוגרים לעבוד מעבר לגיל הפרישה. כמעט כל מי ששמע על המהפכה הצפויה אמר "אני לא מאמין לזה עד שאני רואה שזה קורה". מצד שני, אם מישהו מסוגל לעשות מהפכה כזו בקוריאה זה או הממשלה או סמסונג.
מי שכבר הפתיע את כולם הוא מייסד ענקית האינטרנט Naver, שהודיע על מינוי מנכ"לית בת 40 בוגרת הרווארד וסמנכ״ל כספים בן 43. חריגים אמיתיים בסביבת העסקים הקוריאנית. המשימה שלהם – להפוך את החברה לגלובלית.
סמסונג בהשקעה הגדולה מעולם בארה"ב
סמסונג תקים מפעל שבבים בטקסס בהשקעה של 17 מליארד דולר ותייצר 2,000 מקומות עבודה ישירים. תחילת הייצור צפויה במחצית השניה של 2024. במאי האחרון הכריזה הקבוצה על הקמת מפעל לייצור שבבים בקוריאה בעלות של 34 מליארד דולר. בסך הכל, הכריזה סמסונג עד היום על השקעה של 151 מיליארד דולר בתחום השבבים בעשור הקרוב. המטרה המרכזית היא הפיכתה של סמסונג לשחקן מוביל בתחום השבבים שאינם זכרונות. את התחום מובילה TSMC הטיוואנית (58%) וסמסונג מהווה רק 14%.
תמונת החודש:
פסטיבל פנסי הנייר המסורתי נפרס גם השנה לאורך ערוץ ה Cheonggye שבמרכז סיאול. קילומטר של אומנות קוריאנית במיטבה