הידעת על קוריאה?
בשלושים השנים האחרנות דרום קוריאה דחתה 97% מבקשות המקלט שהוגשו על ידי פליטים. רק 1,554 פליטים זכו להיכנס לארץ הקימצ'י.
פודקאסט הקוריאנים
(עוד) מדינה בהפרעה
נמשכת אי היציבות הפוליטית בקוריאה עם התנהלותו של משפט ההדחה של נשיא קוריאה Yoon Seok Yeol, לצד הפגנות נמשכות של תומכיו. בינתיים, בית המשפט אישר את שחרורו ממעצר ואיפשר לו לחזור למעון הנשיא. ראש האופוזיציה, Lee Jae-myung, מתחמם על הקווים בתקווה לקחת את השלטון בזריזות עם אישור הדחתו של Yoon. אלא שגם הוא נמצא בהליכים משפטיים משל עצמו שצריכים להתבהר.
דרום קוריאה: מלקוח מועדף לספק נשק מוביל
דרום קוריאה היא יצואנית הנשק ה-10 בעולם לפי דירוג SIPRI שפורסם לאחרונה. יותר מעניין שפעם היא הייתה יבואנית הנשק החמישית בעולם, והיום היא בכלל לא בעשיריה הראשונה. זו תוצאה ישירה של פרויקט ממשלתי קוריאני שתוכנן ובוצע בקפידה על פני שנים. בשבילנו, הקוריאנים הפכו מלקוחות למתחרים.
לפני חמישים שנה רשמה תעשיית הביטחון הקוריאנית את עסקת היצוא הראשונה שלה – מכירה לפיליפינים של תחמושת לרובה M1 בשווי 1.5 מליון דולר. בסוף 2024 היצואניות הקוריאניות הגדולות כבר מחזיקות צבר הזמנות של 73 מיליארד דולר שייתן לקוריאנים עבודה של לפחות חמש שנים. 40% מהצבר ליצוא נשק קוריאני שייך לחברות בקבוצת Hanwha.
הם מוכרים: מטוסי קרב, תותחים, טנקים, צוללות וספינות מלחמה, טילי קרקע-אוויר ועוד. ועדיין, הקוריאנים חייבים לרכוש רכיבי טכנולוגיה מרכזיים מגורמי חוץ, כמו ארה"ב וישראל. זה מחייב אותם לקבל אישור לפני שהם מוכרים את מערכות הנשק למדינות אחרות. לכן הם שמים דגש על פיתוח מקומי של היכולות החסרות.
לוטה בערפל: Lotte קונגלומרט בקשיים
אחרי שנים של צמיחה אגרסיבית, Lotte הקונגלומרט ה-7 בקוריאה נמצא במצוקה תזרימית. הוכרז בחברה מצב חירום, במטרה לגייס כ-1.5 מליארד דולר במחצית הראשונה של 2025 כדי להתייצב.
Lotte הוקמה ביפן בשנת 1948 על ידי Shin Kyuk-Ho והפכה מיצרן מסטיקים מטוקיו לתמנון רב-זרועות בתחומים כמו כימיכלים ומזון, קמעונאות, מלונאות ובידור ועוד. Shin שהיה חובב ספרות אירופאית קרא לחברה שלו על שם אחת הדמויות בסיפור של גתה – שרלוטה. להמשך קריאה והרחבה בפוסט על קבוצת לוטה.
עודפי יצור גלובליים במגזר הכימיכלים הביאו לשחיקת מרווחים בפעילות הכימיכליים של הקבוצה. התמתנות הפעילות הקמעונאית בשל הירידה בצריכה הפרטית בקוריאה הביאו להפסדים במגזרים הרלוונטים. חשיפה של מגזר הבניה להלוואות ענקיות שהעניקה החברה והפכו רעילות לא הוסיפה בריאות לקבוצה.
אסטרטגיית הצמיחה המהירה לא תמיד עמידה בתקופות של האטה, והקבוצה נערכת להשיל מעליה פעילויות בתחומים שונים כדי לייצב את נושאת המטוסים הענקית הזו. אשתקד נמכרה השליטה בחברת השכרת הרכב של הקבוצה בתמורה ל-1.1 מליארד דולר שטרם התקבלו. בנוסף, מתנהל מו״מ למכירת חברות כימיכלים בפקיסטן ובאינדונזיה. נמכר מפעל המאפים של הקבוצה בקוריאה, והחברה תרצה להתפטר מפעילות המרכזים הלוגיסטיים שלא הוכיחה סינרגיה מתאימה לקבוצה. ברמת ההנהלה בוצעו חיתוכי משכורות וצומצם הדירקטוריון של הקבוצה.
החודשים שנותרו עד למחצית השנה יראו אם מר שין הצעיר טוב גם בקרבות בלימה ולא רק בתפקיד הסוס הדוהר.
תערוכות החודש בקוריאה
לקראת הנסיעה לקוריאה, מנוע התערוכות שלנו מציע תערוכות מומלצות – כאן
חגים וחופשות בקוריאה
03.03 – תנועת ה-1 במרץ. יום חג לציון תנועת ההתנגדות לכיבוש היפני
קוריאה בקצרה
קניות אונליין בקוריאה ממשיכות לשבור שיאים. בדצמבר אשתקד קנו הקוריאנים אונליין ב-15 מליארד דולר. שלושה רבעים מהם – בטלפון.
מספר נסיונות ההתאבדות בקוריאה במהלך 2023 עלה בעשרה אחוז והסתכם ב-46 אלף. מרביתם (64%) נשים. 27% היו בני עשרים. שיטת ההתאבדות הפופולרית? הרעלה.
תביאו עשרה. חברת המשחקים המצליחה Krafton, המפתחת של המשחק PUBG, תעניק כ-70 אלף דולר לכל עובד שיביא צאצא לעולם, ובכך מצטרפת ליוזמות אחרות למתן תמריצים ללידה. נזכיר שעד לא מזמן חברות הייטק היו נותנות בונוסים למי שלא מביא ילדים. היום מתחילים להבין שזה גול עצמי. שיעור הילודה בקוריאה השתפר קמעה ב-2024 ל-0.75 לעומת 0.72 בשנה שלפני, אך הוא עדיין הנמוך בעולם.
BYD קוריאה? הצחקתם. יצרנית הרכב הסינית BYD נכנסה ללוע הארי – שוק הרכב הקוריאני וכבר מכרה 1,000 מכוניות חשמליות מדגם Atto 3, במחירים שוברי שוק של 20,500 דולר. דא-עקא שהמכוניות לא הצליחו לעבור את מבדקי התקינה הקוריאנים. בין השאר כיוון שלא צוידו בתכנה לניהול סוללה המחויבת לאחרונה בקוריאה. המכוניות תקועות בנמל וזמן האספקה לא ידוע. חיוכים במטה יונדאי-קיה ומכה קשה לתדמית החברה.
לא רק טראמפ יכול. משרד הכלכלה הקוריאני הטיל מכסי מגן בשיעור 38% על יבוא סיני של פלטות ברזל מצופות. היבוא הסיני כבר הגיע למליארד דולר – כשליש מהשוק.
זר וטוב לו. אוכלוסיית הזרים בקוריאה עמדה בסוף 2024 על 2.65 מיליון איש, כ-5% מכלל האוכלוסייה והמספר הגבוה מעולם. סינים מובילים את אוכלוסיית הזרים עם מיליון תושבים, ואחריהם תאילנדים ויאטנמים. האמריקאים אחריהם עם 170 אלף. מחצית מהזרים בגילאי ה-20 וה-30. רבע מליון הם סטודנטים זרים או כאלה שבאו ללימודי שפה בקוריאה.
קחו מי שיש. סמסונג תגייס סטודנטים זרים שסיימו תארים בהנדסה וטכנולוגיה בקוריאה. פשוט אין מספיק קוריאנים בגיל העבודה. הראיונות יתקיימו בקוריאנית.
OliveYoung, רשת הביוטי הקוריאנית שפרוסה בכל קרן רחוב, הקימה חברה בת בארצות הברית. המטרה – להביא את בשורת הקוסמטיקה הקוריאנית לשוק הביוטי האמריקאי שמוערך ב- 120 מליארד דולר.
כשהגלים מתחזקים החזקים מתגלים?
זרוע הסוללות של LG דיווחה לראשונה זה שלוש שנים על הפסד תפעולי בגובה 154 מליון דולר ברבעון הרביעי של 2024. הכנסות החברה בכל 2024 צנחו ב-24%, על אף שהיא מחזיקה בלקוחות יוקרתיים כמו טסלה ו-GM. ללמד ששוק הרכבים החשמליים ירד לחניון.
חמש שנים לאחר שביצעה שינוי אסטרטגי מקיף על מנת להתמקד בתחומי המיחזור, ולאחר שהפכה לשחקנית טיפול האשפה הגדולה בקוריאה דרך סדרה של רכישות ענק – מקפלת SK Ecoplant את הדגלים. החברה מחפשת קונה לפעילות טיפול האשפה שלה, בתקווה לקבל 1.4 מליארד דולר, ותתמקד בתחומים של מיחזור פסולת אלקטרונית ובתחום השבבים.
Posco יצרנית הפלדות ה-7 בעולם ויצרנית חומרי גלם לתעשיית הסוללות, במצוקה תזרימית. היא מתכננת לגייס כמליארד דולר ממכירת כ-60 פעילויות ונכסים. הקבוצה הראתה צניחה של 40% ברווח ב- 2024 ל- 1.6 מליארד דולר. התחרות האגרסיבית מסין בתחום הפלדה והתמתנות הביקושים לרכבים חשמליים אומרים את דברם.
השקעות ועסקאות
MBK, פירמת ההשקעות הגדולה בצפון אסיה, תרכוש את יצרנית ה- PCB הגדולה ביפן בתמורה לכ-650 מליון דולר במשותף עם FormFactor מקליפורניה. הקוריאנים יחזיקו ב-80% מהחברה הנרכשת, שהכנסותיה אשתקד הסתכמו בכ-200 מליון דולר.
Magnachip. ארבע שנים אחרי שהוראה מארה״ב הכשילה את מכירתה לחברה סינית בסכום אגדי של 1.4 מליארד דולר, Magnachip שוב עומדת למכירה. הפעם הציפיה היא לכמה מאות מליונים בודדים. החברה היא היצרנית השניה בגודלה של שבבי כח לתעשיית הרכב ורכיבים לתעשיית המסכים.
Rotem, חטיבת הרכבות של יונדאי, חתמה על ההסכם הגדול בתולדותיה לאספקת קרונות רכבת למרוקו בתמורה ל-1.5 מילארד דולר. הסכום שווה ל-60% מהכנסות החברה ב-2024. קווי הרכבת החדשים יובילו מקזבלנקה לריכוזי אוכלוסיה במדינה לקראת מונדיאל 2030.
Intel. מתרבות השמועות שיצרנית השבבים בקבלנות משנה TSMC שוקלת את רכישת פעילות היצור של אינטל, שמציגה הפסדים מתמשכים והפסידה אשתקד 19 מליארד דולר. אם העסקה תתממש, הגוף הממוזג יחזיק 75% משוק ייצור השבבים בקבלנות משנה. משאיר את סמסונג, מאחור עם כ-9% בלבד. הערכות הן שזאת סיבה מספקת לכך שהעסקה לא תעבור את אישור גופי התחרות בעולם. מנגד רכישה על ידי סמסונג עושה לדעתינו הרבה הגיון.
ספתח. עסקת ענק ראשונה לסמסונג הנדסה. החברה תבנה מתקן אתנול באמירויות בתמורה ל- 1.8 מליארד דולר. המתקן יהיה בתפוקה של 5,000 טון אתנול ביום.
מבזק צפון קוריאה
סוכנות הביון של ארה"ב קבעה שגנבת הענק של מטבעות קריפטו מבורסת Bybit מדובאי בתחילת פברואר בוצעה על ידי האקרים הקשורים לצפון קוריאה. 1.5 מליארד דולר שנגנבו מצטרפים לכ-3 מליארד דולר שנגנבו בין השנים 2017-2023 ומשמשים את צרכי המט"ח לפיתוח תכנית הגרעין של צפון קוריאה, בעת שהיא נמצאת תחת סנקציות כבדות.
עשרה פקידים צפון קוריאנים הוצאו להורג לאחר שפשטו על בתים של תושבים במטרה להשלים מכסות אורז שלא מולאו לצבא. הם חשבו שהם ממלאים את הפקודה "למלא את המכסות ללא תנאי". המנהלים שלהם חשבו אחרת.
פודקאסט ״הקוריאנים״. איציק יונה מספר על אנשים ועסקים בקוריאה
קוריאניזציה. סדרת סרטוני ההדרכה על הקמת חברות וגיוס עובדים בקוריאה.
לנוחותכם – לוח החגים והחופשות בקוריאה המלא לשנת 2025.
חדש! לוח האינדיקטורים הכלכליים של קוריאה: תוצר, שכר, שיעורי מס ועוד.
מתי נתחיל לראות חנויות OliveYoung בארץ? מי מהנציגים הגדולים ירים לנו את הכפפה?
כמו תמיד, נהניתי לקרוא ולמדתי לא מעט. תודה רבה!!! מחכה בציפיה לירחון אפריל.