"מצטערת שהייתי צריכה למות. חשבתי שאוכל להתפרנס בכבוד עם סיום לימודי, אבל זה לא קל כמו שחשבתי". כך כתבה ביום שישי לפני שבועיים צעירה דרום-קוריאנית בפתק שהשאירה בזירה בה התאבדה עם שני בחורים נוספים בפרובינציית קנגוון (Gangwon) בצפון מזרח המדינה. הייתה זו התאבדות קבוצתית נוספת באזור זה בסדרה של 21 ניסיונות שהותירה 12 גופות מתאבדים. המשטרה חושדת שהמתאבדים הכירו זה את זה באתרי אינטרנט שנועדו לכך.
האומנם המצב בכלכלה ה-13 בעולם רע כל כך? למה סיאול מוצפת ביפניות? ואלו הזדמנויות נוצרות מכל זה לעולם העסקים הישראלי?
שוק העבודה – מיליון מובטלים
שוק העבודה בקוריאה נמצא במצב החמור ביותר מזה תשע שנים. בחודש מרס איבד המשק הקוריאני 195 אלף משרות ו- 440 אלף משרות במצטבר מתחילת השנה. מספר הבלתי מועסקים נושק כבר למיליון ושיעור האבטלה הרשמי עומד כעת על 4%. ישנן הערכות שהשיעור האמיתי גדול עד פי שלושה, אם לוקחים בחשבון את אלה שהרימו ידיים ואינם נכללים במניין מחפשי העבודה. הנפגעים הגדולים ביותר הם הצעירים – שיעור האבטלה בקרב בני פחות משלושים עומד על 8.8% – יותר מכפול משעור האבטלה הארצי.
עיני הכל מופנות אל הקונגלומרטים הגדולים ובראשם המעסיקים הגדולים Samsung ו-LG. שני אלה מדווחים על יציבות במצבת כח האדם. בשיחות לא רשמיות מעריכים אנשי עסקים כי הממשלה "מצמידה לתאגידי הענק אקדח לרקה", שכן ברור לכל כי גל הפיטורין שיתחיל אצלן יהפוך מידית לצונמי כלכלי. במגזר העסקי יודעים אף להגיד כי הענקים מפטרים עובדים בכירים בכמויות ושוכרים במקומם צעירים בוגרי אוניברסיטאות בשכר מוקטן וכך שומרים על המספרים הרצויים.
בינתיים מצטרפות בסיאול לבדה כל חודש כ-1000 משפחות לקבוצת הזכאות לתמיכה ממשלתית, בשל הירידה ברמת הכנסתן.
צמיחה ומאזן מסחרי – התכווצות כואבת ועליה ביתרות מט"ח
התוצר הלאומי הקוריאני התכווץ ב 4.3% ברבעון הראשון של 2009 לאחר התכווצות של 3.4% ברבעון שקדם, בהשוואה לתקופות המקבילות.
היצוא הוא ליבו של המשק הקוריאני ואחראי על 60% מהתוצר המקומי הגולמי. היצוא צלל בחודש מרס ב- 21% לאחר ירידה של 18% בחודש שקדם.
היבוא לקוריאה נחתך בחודש מרס בכ- 30%, תוצאה של הירידה בפעילות העסקית ובצריכה. אלה נתמכו בפיחות הענק בשיעור של 40% נכון לסוף השבוע הקודם בשערו של המטבע הקוריאני הוון (WON) לעומת הדולר מול שערו לפני כחצי שנה. שיעור הפיחות כבר עמד בתחילת מרס על 70%!
התכווצות חסרת התקדים ביבוא בחודש מרס הביאה לעלייה של חמישה מיליארד דולר ביתרות המט"ח של המדינה והם עומדות כעת על 206 מיליארד, הר מטבע-החוץ השישי בגודלו בעולם. אנחת הרווחה של הכלכלה בעקבות הגידול ביתרות המט"ח הייתה בתיסוף חד של המטבע המקומי. יתרות המטח הם נכס רגיש ביותר לכלכלה, לאחר הצלקות שהשאיר במדינה משבר המטבעות האסיאתי של 2007, במהלכו נמחקו כל יתרות החוץ של המדינה.
שר האוצר הקוריאני יון ג'ונג -היון (Yoon Jeong Hyun), מסר בישיבת הממשלה האחרונה כי קרן המטבע העולמית צפויה להוריד שוב את תחזית הצמיחה לשנת 2009 העומדת כיום על התכווצות של 4% .
התערבות ממשלתית – הזרמות ענק
הממשלה והבנק המרכזי נקטו מאז תחילת המשבר בפעולות דומות לאלה שנקטו עמיתיהם בעולם. הצעדים כללו הפחתת ריבית דרסטית לשיעור הנמוך מעולם (2%) והזרמות ענק להגדלת הנזילות בשווקים. משרד האוצר מקדם תכנית האצה בעלות כוללת של כ- 22 מיליארד דולר שמטרתה המוצהרת החזרת 280 אלף למעגל העבודה. הממשלה הקציבה עד 100 מיליארד דולר לערבויות לגיוס חוב בחול על ידי הבנקים והמגזר הפרט. הוחלט אף לערוך שינויים מבניים בעשר תעשיות – העל במדינה.
דוברי הממשלה נאחזים בעליות הנמשכות בשוקי ההון ובעצירת הנפילה במחירי הדירות בסיאול כדי לאותת לשווקים שכבר ראינו את התחתית במשבר הנוכחי.
סימנים מעודדים ראשונים ניתן לקבל ממדד סנטימנט הצרכנים שקפץ חדות בחודש אפריל לרמתו הגבוהה מאז תחילת שנת 2008.
היפנים באים
מי שמבקר בקוריאה בימים אלה לא יכול שלא להבחין בגדודי היפניות הכובשות את העיר ובעיקר את מרכזי הקניות ושווקי הענק. הסוחרים, בעלי בתי המלון ובעלי המסעדות מחייכים מאוזן לאוזן ומשדלים את הקונות ביפנית.
היחלשות הוון הקוריאני בשילוב עם התחזקות היין היפני הביאו למצב שמוצרים קוריאנים הוזלו למעשה בלמעלה ממחצית למחזיקים במטבע היפני. נתוני רשות ההגירה מראים עליה של 60% בביקורי תיירים יפנים בחצי האי הקוריאני השכן, לעומת הרבעון המקביל אשתקד. היפנים מהווים 70% מהתיירים לקוריאה ברבעון הראשון. שותפים שלנו משוק הרכב הקוריאני מדווחים על סוחרי רכב יפנים שמגיעים לסיאול לקניית רכבי יוקרה יפנים במחירי סוף עונה.
הזדמנויות לעסקים הישראלים
מחירי המוצרים הקוריאנים זולים יותר מאשר בעבר ויכולים להיות אטרקטיביים אף למי שרגיל לייבא מוצרים מסין. לאיכות הקוריאנית עליונות ברורה.
הממשלה הקוריאנית הכריזה על שורה של תעשיות עתיד והקצתה סכומי עתק לפיתוחן. אתגר ישראלי יהיה להשתלב באחת מתעשיות אלו, הכוללות בין השאר תחומים של אנרגיה ירוקה, תקשורת, תעשיית מידע ותרופות, בהן לישראל יתרון ברור.
סיאול נחשבה לפני שנה לאחת הערים היקרות בעולם. סקר שפורסם לאחרונה הציב אותה במקום 66 בעולם מבחינת יוקר המחיה והעיר ירדה מהמקום ה-11 למקום ה-28 במדד יוקר המשרדים לעסקים. אם חשבתם בעבר לשלוח עובדים לקוריאה, לשכור עובדים בקוריאה או לפתוח בה משרד – היום זה זול הרבה יותר. ישנן גם כבר יוזמות לארגן קבוצות תיירות מישראל לקוריאה.
מחירי הנדל"ן הפרטי והמסחרי בקוריאה ירדו בשנה האחרונה ביותר ממחצית – למי שנכסיו הנזילים בדולרים. אגב, קוריאה היא אחת המדינות הבודדות שטרם חוו את כישוריהם של כרישי הנדל"ן היושבים בציון.
תודה רבה על השיתוף במידע הרב שיש לך. היפניות בעיקר מגיעות לקוריאה מידי שנה באביב לרכוש מוצרי קוסמטיקה שזולים משמעותית ובאיכות גבוהה. בנוסף למקרה ההתאבדות שציינת, קוריאה חוותה לאחרונה התאבדויות של שחקניות שככל הנראה נוצלו על ידי מעסיקיהן. נפתחה תיבת הפנדורה ביחסם כלפי נשים, מאיימים שם על השחקניות שאם לא ייענו לדרישותיהם המיניות של מעסיקיהן ואנשי כח הנמצאים בקשרים עימם הן לא יקבלו תפקידים בסרטים, דרמות ופרסומות, על כן שחקניות רבות נשארות לעיתים שנה ויותר בלי עבודה. אני רק יכולה לתאר לעצמי מה קורה בשוק העבודה של האנשים ה"רגילים".
הדבר נכון לגבי כל העולם, אך בחברה הקוריאנית הצביעות וההתחזות למוסריות גבוהה היא שדוחפת אנשים להתאבד.
אני מאוד אוהבת את העם הקוריאני כולו (חוץ ממנהיגי צפון קוריאה), את השפה והתרבות ולכן כואבת את המחדלים ממש כמו בארצי שלי.
אני התחלתי להכיר את העם הקוריאני רק לפני זמן קצר וזאת באמצעות הדרמות שלהם ולדעתי הוא עם מיוחד, עדין ודרכי החיים שלהם מאוד מעניינים, אדיבותם ונימוסיהם לא מוכרים לנו ולכן אני נהנית מכל דרמה שאני נכנסת אליה. עדין לא ביקרתי בקוריאה ומתכוונת לבקר שם באחד הימים. סגנון החיים שלהם שונה משלנו והייתי מעוניינת להכיר אותם יותר