תוכנן שאהיה בקוריאה כמעט כל חודש יוני. בתחילת יוני היה ברור ש מרס בקוריאה זו בעיה לאומית. אז התחילו להגיע שאלות מקוריאה האם אני באמת מתכוון להגיע, כי המצב בקוריאה לא טוב. חשוב שתביא מסיכה אם אתה בכל זאת בא, אמרו הדואגים לשלומי.
נחתתי בסיאול בשיא הפאניקה הקוריאנית. בתחילת יוני הממשל היה קצת חסר אונים ומשלחות של מומחים מהעולם היגיעו לכאן לייעץ איך מתמודדים. העיצה הכי נבונה שהקוריאנים קיבלו זה לא להסתיר מידע מהציבור. רס"ן שמועתי הקוריאני עבד מסביב לשעון והשפעתו הייתה קטלנית כמעט כמו מהוירוס.
הכל התחיל ב-20 במאי עת אובחן לראשונה המקרה הראשון של מרס בקוריאה בבית החולים היוקרתי של סמסונג בסיאול. החולה שהגיע מביקור בערב הסעודית הסתובב בבית החולים מספר ימים עד שאובחן, בנתיים הדביק מספר חולים אחרים שהשתחררו והשאירו אחריהם שובל נגועים, ממשל על סף חוסר אונים וביקורת ציבורית גוברת. האופי הקוריאני המוקפד והמתוכנן מתקשה להתמודד עם הפתעות. גם העם מצידו לא מוכן לקבל את העובדה שהממשלה לא מבצעת את תפקידה לשמור על בטחונו ובריאותו.
תמונת המצב נכון ליום רביעי 30 ביוני –
נראה שהמאמץ הכביר שהשקיעו הקוריאנים בבידוד הנגיף החל לתת פרי, ויש קיטון במספר המאובחנים החדשים.
ביום שבת נפטר החולה ה-32, מעמיד את שיעור התמותה מהוירוס על 17.5 אחוז מהנדבקים.
מאז סוף השבוע לא אובחנו חולים חדשים וכיום עומד מספר הנשאים על 182, מהם 15 במצב קריטי. קוריאה היא המדינה עם מספר החולים הגדול ביותר אחרי סעודיה – שבה התגלתה המחלה ב -2012.
מחצית מהנדבקים החלימו ושוחררו. וכ-2,600 נתונים עדיין בהסגר, לרוב בבתיהם. במהלך חמש השבועות שעברו כ- 15 אלף איש היו נתונים בבידוד. החולה הראשון במחלה – שוחרר ביום רביעי 30 ביוני לביתו.
בשיא ההתפרצות נסגרו בקוריאה כ-1800 בתי ספר למשך שבוע.
כיום עדיין יש מעט המסתובבים עטויי מסיכות ברחובות וכולם מקפידים לחטא את ידיהם בכל הזדמנות, בהמלצת השלטונות. במעלית של אחד ממגדלי המשרדים עדיין היה תלוי השלט: " בעקבות המרס אנא המנע ממלחוץ על הכפתורים באצבעות ועשה זאת באמצעות המרפק"
ההשפעות הכלכליות של התפרצות הנגיף הן רבות:
תיירות – קוריאה חוותה עד ההתפרצות פריחה של תיירות נכנסת, בעיקר מסין. אי אפשר היה לפספס את נחילי התיירים הסיניים ברחובות סיאול ובמרכזי הקניות שלה. הרחובות כיום ריקים מתיירים. ההערכה היא שמעל ל-120 אלף תיירים ביטלו את הגעתם, מותירים את המוכרות בחנויות הקוסמטיקה והדיוטי-פרי חסרות תעסוקה ואת המלונות די שוממים.
תיירות מרפא – קוריאה הינה בירת הניתוחים הקוסמטיים העולמית. חלק גדול מהתעשיה הם נשים סיניות המגיעות למרפאות הפרטיות של רובע קאנגנם לשיפוצים כלליים ומשאירות אחריהן סכומי עתק הנרשמים כיצוא בחשבונות הלאומיים.
צריכה פרטית – ההוראה הממשלתית להמנע מלשהות במקומות ציבוריים פתרה את בעיות הפקקים בכבישים ואת הצפיפות ברחובות ובמרכזי הקניות. המסעדות שבהם אוכלים הקוריאנים בהמוניהם – חצי ריקות. אחד שיודע אמר לי השבוע כי אחת מרשתות השיווק הקוריאניות המובילות חוותה החודש ירידה במכירות של 30% – מדובר במליארדי דולרים שנחתכו משורת ההכנסות.
שימוש בכרטיסי אשראי – הנתונים מראים צניחה חדה בשימוש בכרטיסי אשראי בקוריאה בחודש האחרון. זו אינדיקציה ברורה לירידה בביקושים המקומיים המהווים כמחצית מהתוצר המקומי.
בילויים – פארקי שעשועים, איצטדיוני ספורט וכדומה – נסגרו או שפעלו על אש קטנה בלבד.
נשיאת קוריאה אף דחתה ביקור ממלכתי לארצות הברית שגובתה בשיחת עידוד עם הנשיא אובמה.
הייתי בפגישה במרכז הקניות הגדול בקוריאה – COEX כשהתקשרו למשרדי מערוץ 10 לבקש סקירה מצולמת קצרה שצילמתי עבורם להלן:
OECD וגופי ממשל מעריכים כי הכלכלה הקוריאנית תצמח השנה ב כ-3.1% לעומת תחזית קודמת של 3.8% – מכה קשה לכלכלה שנאבקת גם כך ביין היפני המוחלש וביקושים היורדים בארצות העולם השרויות בהאטה.
לאחר שהתאוששו מההלם הראשוני מנהלים הקוריאנים את המשבר בצורה יעילה כדרכם. מיד כשהתבררה ההשפעה הכלכלית של ההתפרצות הופעלה כל התחמושת הכבידה לעצור את הדרדרות הכלכלה:
– הבנק המרכזי הקוריאני הוריד את ריבית הבסיס ברבע אחוז ל-1.5 אחוז – הנמוך מעולם במדינה.
– במקבל העמיד הבנק תקציב של 600 מליון דולר לסיוע לעסקים קטנים ובינוניים.
– ממשלת קוריאה אישרה תקציב ענק לעידוד הכלכלה בסך של 13.5 מליארדי דולרים.
אחת הדרמות בפרשה היא סביב בית החולים של סמסונג שבו התגלה הנגיף לראשונה. ביקורת רבה חטף בית החולים, שהוא אולי הטוב בקוריאה, על שלא זיהה את הנגיף בזמן ולא ידע לטפל בהתפשטותו. מחצית מהנדבקים בנגיף נכון להיום הינם חולים, אנשי צוות ומבקרים בבית החולים. בית החולים סגר את מרבית המחלקות שלו עד להתבהרות העינינים.
יו"ר בית החולים בפועל JY LEE כינס מסיבת עיתונאים ובה התנצל בפני האומה על כל מה שהיה. בכל התקופה האחרונה מאושפז בבית החולים, בסוויטת VIP, אביו, היו"ר האגדי של סמסונג, כשהוא בתרדמת.
לא רוצה אפילו לדמיין מה היה קורה אילו הנגיף היה מיובא לקוריאה על ידי לא-קוריאני.
רפואה שלימה קוריאה.
הנדבק הראשון הגיע מערב הסעודית אתה אומר… אני פתאום נוטה לחשוב שזה פוגעני… ואני לא אומרת את זה מתוך איסטריה ישראלית לטרור של שנים..
החלמה מהירה ובריאות לקוריאה שאני כל כך אוהבת
אני מכירה כל כך הרבה אנשים שנמצאים וגם חיים בקוריאה שהם זרים וגם ישראלים וגם קוריאנים שאמרו לי מה קורה שם
התקשורת מנפחת את זה בצורה את העניין בצורה כל כך מפגרת
בשביל מה? לרייטינג? כדי שיכנסו לקרוא?
תמצאו סטטיסטיקות נכונות וגם תרשמו את כל האמת.
[…] מצוידים בנסיון שצברו בבהלת ה MERS של 2015, עלו הקוריאנים למתקפה על הנגיף החדש. עקרונות המאבק כללו מערך בדיקות יעיל (8-10 ממוצע שעות לתשובה), שימוש במיטב הטכנולוגיה, שקיפות מלאה לציבור, משמעת עצמית ואמון של העם בהנהגה. סגר לא הוטל בקוריאה ולו ליום אחד והציבור מתבקש להישמע להמלצות. מספר החוקים והתקנות לשעת חירום-מינימלי. […]