הידעת על קוריאה?
רפואה מסורתית קוריאנית פועלת במקביל לרפואה המודרנית ומכוסה בביטוח הרפואי. היא מתמקדת בפתרון בעיות מערכתיות הגורמות למחלה או כאב ומשתמשת בחומרים טבעיים בלבד. אמצעי הטיפול הם דיקור, טיפול בחום ובעשן המופקים משריפת חומרים המונחים על גוף האדם ועוד. בקוריאה כיום 260 בתי חולים ו – 14,000 מרפאות העוסקים ברפואה מסורתית בלבד.
מבזק פוליטי מדיני מקוריאה
Moon שיחקת אותה!
החודש בקוריאה עומד בסימן ההתפתחויות הדרמטיות במישור המדיני. טרם חלפה שנה מאז נבחר מון לנשיא הרפובליקה של קוריאה והקו המתון והמפייס שהוביל מול המנהיג מהצפון – מניב פרי. בדיעבד ניתן לומר כי ההחלטה לשחק את "השוטר הטוב" מול טראמפ המתפקד כ"שוטר המשוגע", הייתה כנראה מוצלחת. הכל התחיל מאולימפיאדת החורף, שהייתה תירוץ לביקור בכירים-מאוד מהצפון, שגם ישבו לדבר. התוצאה המיידית הייתה הזמנה של משלחת דרום-קוריאנית לפגישה עם קים ג'ונג און. לאחר פגישות, צחקוקים ושתיה עם המנהיג יצאו הדרום-קוריאנים ובידם הזמנות לשתי פגישות פיסגה היסטוריות: האחת עם נשיא דרום-קוריאה, שתתקיים בסוף אפריל בגבול המשותף, והשניה עם טראמפ (שתתקיים בחודש מאי, מקום טרם נקבע). המנהיג אף הבטיח שלא לבצע בינתיים ניסויי טילים ואף גילה סובלנות לתרגיל הצבאי השנתי האמריקאי-קוריאני, שכל שנה מוציא אותו מדעתו. הצוות נסע מיידית לעדכן את טראמפ ולאחר מכן לעדכן גם את המעצמות הרלוונטיות האחרות: סין, יפן ורוסיה.
מון מבין שהוא על הסוס וכבר רמז שהוא "לא פוסל" שפגישת טראמפ-קים תהפוך ל״פסגה משולשת״. הרמז העבה נשאר כרגע באויר. בינתיים יסתפק מון בפסגה משולשת אחרת – עם מנהיגי סין ויפן בחודש מאי בטוקיו. תהיה זאת ״פסגת סנדווביץ״ בין פסגת הקוריאות ופסגת טראמפ-קים.
סימנים קלים לשינוי ניתן לראות בגבול המשותף בין הקוריאות – שם הונמכה עוצמת הרמקולים המשדרת תעמולה לדרום. וגם – סקר שנעשה בדרום קוריאה מראה כי 55 אחוזים מהקוריאנים, שתמיד חשדנים מאוד כלפי מה שקשור לצפון, מאמינים שיש מצב שמדובר בשינוי אמיתי. מי שבטוח נמצא בלחץ הן התעשיות הצבאיות של ארצות הברית וגם של ישראל. שקט לא עושה טוב לרווח למניה שלהן. בכל מקרה, כל עוד קים ישן עם אצבע על הכפתור הגרעיני – הכל עוד אפשרי.
MoonToo#
אחרי סין, רוסיה וטורקיה שבהן בוצעו לאחרונה הארכות של תקופת הנשיאות, גם נשיא קוריאה חושב שכהונה יחידה בת חמש שנים זה לא מספיק. הוא הגיש טיוטת הצעת חוק לקיצור תקופת הכהונה הנשיאותית לארבע שנים ולאפשר בחירה מחדש לתקופת כהונה נוספת. כך שנשיא קוריאה יוכל לכהן שתי קדנציות של ארבע שנים במקום אחת של חמש. הסיכויים שזה יעבור – לא גדולים, בשל הצורך ברוב של שני שליש מחברי הפרלמנט.
KoreaToo#
הגיע הזמן קוריאה. תנועת MeToo# מרעישה את קוריאה. תנועת המחאה הפציעה בקוריאה בספטמבר האחרון עם הופעתה בטלוויזיה של עובדת במשרדי התביעה שסיפרה על מסכת הטרדות מיניות והתעמרויות שמהן סבלה מבכיר בתביעה הכללית. התנועה מתעצמת בהדרגה וממשיכה לחשוף פושעים ומטרידים מגזר אחרי מגזר. ביניהם – כמרים, פוליטיקאים, מרצים באקדמיה, בכירים בתעשיית התרופות ובתי החולים, וכמובן – תעשיית הקולנוע ואומנויות הבמה (כולל שחקן שהתאבד עקב חשיפת שמו).
הרגולטור הקוריאני לא נותר אדיש למהומה הרבתי. חקיקה חדשה תחמיר משמעותית את העונשים על עבירות מין ותטיל אחריות על מנהלי ארגונים לאכיפת משטר המגן על נשים מפגיעות. כ- 2,000 מוסדות וחברות ציבוריות יעברו ביקורת אחר קיומן של תכניות מניעה והסברה. כחמישים תיקים חדשים נחקרים כעת במשטרת קוריאה בעבירות שעלו במהלך הקמפיין.
מבזק קוריאה – ישראל
ועכשיו – פחות ג'טלג – עם מעבר לשעון קיץ בישראל, משתנה פער השעות בין ישראל וקוריאה ל-6 שעות. קוריאה היא אחת המדינות הבודדות בהן לא מונהג שעון קיץ.
Investment Nation – משלחת קרנות הון סיכון קוריאניות ביקרה החודש בישראל ונפגשה עם חברות ישראליות במסגרת סמינר השקעות שערך משרד הכלכלה בשיתוף IATI. הקרנות הגיעו לישראל בהזמנת הנספח הכלכלי של ישראל בסיאול – שי פיילר.
די לחפור! פורסם בארץ כי אלביט מערכות מנסה לעניין את קוריאה במערכת גילוי המנהרות הפועלת בהצלחה בגבול עם עזה. נראה שהקוריאנים יחכו להתפתחויות בשיחות עם צפון קוריאה לפני שיכנסו להוצאות מיותרות. אמנם, בעבר גילו הקוריאנים מנהרות שמאפשרות העברת טנקים וכוחות גדולים מן הצפון דרומה.
מזל טוב Yonaco – החודש התקיים טקס קביעת המזוזה במשרדים החדשים של Yonaco בעמק הסיליקון של קוריאה – Pangyo Techno Valley. בטקס המרגש השתתפו שגריר ישראל מר חיים חושן והרב ליצמן – הרב של קוריאה. ישראלים וקוריאנים רקדו יחדיו והיה שמח. ראו סרטון מהטקס.
עדכונים בקצרה מקוריאה
מזל טוב גם ל-Samsung בהגיעה לגבורות. החברה הגדולה בקוריאה ויצרנית השבבים והסמרטפונים הגדולה בעולם נוסדה לפני 80 שנה בעיר Deagu על ידי Lee Byung Chul ועסקה בתחילה בסחר בפירות ובפירות ים מיובשים. החברה מעסיקה כיום כחצי מליון עובדים ואחראית על כרבע מהיצוא הקוריאני. האירוע נחגג בצנעה, במשלוח אגרת לעובדים, בשל האירועים שפגעו בתדמית הארגון בקוריאה לאחרונה.
שרייך סוררים. נשיא קוריאה לשעבר Lee Myung Bak, נעצר בחשד לקבלת שוחד מתאגידים קוריאנים וכן מסוכנות הביון המרכזית של קוריאה. רק בשניים מעשרת נשיאי קוריאה, בשבעים שנותיה, לא דבק רבב. כנגד הנשיאה המודחת פארק עדיין מתנהל משפט השחיתות והתביעה מבקשת להטיל עליה 30 שנות מאסר.
סוג של התאבדות המונית? רק 264,000 זוגות נישאו השנה בקוריאה. 17 אלף פחות מבשנה שעברה והכי מעט מאז 1974. בשנות ה-90 נערכו בקוריאה 400 אלף חתונות בשנה ומאז המספר יורד בהתמדה. במקביל גם גיל הנישואין הממוצע עולה ועומד כרגע על 33 לגברים ו-30 לנשים. השנה עלה לראשונה מספר הנפטרים בקוריאה על מספר הלידות. אשתקד עלה לראשונה מספר הזקנים בקוריאה על מספר הילדים. ונתון שמתאר יותר מכל את המצב הדמוגרפי העגום של הרפובליקה – כיום בקוריאה 360 אלף ילדים בני שנה ו- 450 אלף בני 12, ירידה של כ-30 אחוזים בילודה על פני כעשור. מספר הילדים הממוצע לאישה בקוריאה עומד כיום על שפל של 1.05. בשנת 2060 יהיו בקוריאה רק 45 מליון איש ובמקום 51 מליון כיום.
גאונים קטנים. הקוריאנים ממשיכים להוציא סכומי עתק על לימודים פרטיים. אשתקד הסתכמה ההוצאה הלאומית ב- 17.5 מליארד דולר. מרבית ההוצאה היא עבור השכלה כמו אנגלית ומתמטיקה, אולם ניכרת עליה בחינוך לכישורי חיים כמו ספורט ומוזיקה. בממוצע עולים השיעורים הפרטיים להורים כ- 250 דולר לילד לחודש.
קיבלו פטור. קוריאה קיבלה פטור זמני עד 1 במאי ממכסי המגן שהטיל הנשיא טראמפ על ברזל ואלומיניום.
מנהטן לא בליגה. סיאול דורגה במקום השישי ביוקר המחיה העולמי. תל אביב במקום התשיעי. הסקר של האקונומיסט מדרג 130 ערים בעולם. אפילו מנהטן לא נמצאת בין עשרת הגדולות.
שישו ושמחו. קוריאה דורגה במקום ה-57 במדד האושר העולמי המדרג 156 מדינות. ישראל דורגה במקום ה-11 המכובד. הדוח המלא – כאן.
סטארבקס קוריאה בשנת שיא. הרווח התפעולי של החברה עבר ב 2017 את רף 100 מליון הדולר ממחזור עסקי של כ- 1.3 מליארד. החברה מפעילה 1,140 סניפים, הראשון בהם הוקם ב-1999. החברה נמצאת בבעלות משותפת של ענקית הקמעונאות Shinsaegae וסטרבאקס העולמית.
קוריאה – מקבץ עסקאות
ממשלת קוריאה תשקיעה 1.1 מליארד דולר על פני חמש שנים על מנת להחיות מחדש את תעשיית הטקסטיל שלה, שהייתה פעם פאר התעשייה הקוריאנית. הכוונה להשקיע במחקר ופיתוח של חומרים מתקדמים שיהיו הדור הבא בתעשייה – לרבות חומרים פונקציונלים וכאלה שישמשו פלטפורמה לאפליקציות חכמות.
קבוצת SK תשקיע כ-75 מליארד דולר על פני שלש שנים ב פיתוח מנועי צמיחה לקבוצה. התכנית תייצר 28,000 מקומות עבודה חדשים. שני שליש מהסכום מיועד לתעשיית המוליכים למחצה והשאר לתחומי המידע והתקשורת, האנרגיה והרכב.
סמסונג הנדסה תבנה באיחוד האמירויות מתקן אנרגיה לטיפול בפסולת שיפיק 230 מגה וואט חשמל ו 2600 קוב מים נקיים. היקף הפרויקט כ-470 מליון דולר.
קרן נדל"ן של Starwood Capital האמריקאית בהיקף 7.6 מליארד דולר – גייסה 530 מליון דולר, כ- 7 אחוזים מהקרן, ממשקיעים מוסדיים קוריאנים.
כפי שדיווחנו כאן בירחון, חברות ההנדסה של תאגידי SK ו- Dealim יקימו בתורכיה את הגשר התלוי הארוך בעולם, 3,869 מטר אורכו, מהם 2,023 מטר בין המתלים, בתמורה ל- 2.8 מליארד דולר. החודש הן ביצעו את הסגירה הפיננסית של הפרויקט מול 21 תאגידים פיננסים מקוריאה ותורכיה. הגשר יופעל לראשונה לקראת 2023 – שנת ה-100 לרפובליקה התורכית.
תמונת החודש
עם הספר. קוריאנים חולים על ספרים. בקניון COEX המחודש נבנתה חנות ספרים וספריה ענקית. העוברים והשבים מעיינים בספרים בעמידה או בישיבה, תוך שתיית קפה. פעם גם אנחנו היינו כך?
בונוס לקוראינו
בונוס לקוראינו – לרגל השנה האזרחית החדשה, לוח החופשות הקוריאני המלא לשנת 2018. להורדה.